חוק בן גביר: בג”ץ פסל הסעיף שמאפשר לשר להתערב בחקירות

בג"ץ פסל ברוב של 5 מול 4 את הסעיף בחוק שמקנה לשר לביטחון לאומי סמכות התערבות במדיניות חקירות של המשטרה • בן גביר: "הדמוקרטיה לא מעניינת את בג"ץ. ההחלטה נועדה להעביר את השליטה מהשר לפרקליטות וליועמ"שית" • לוין: "הדמוקרטיה מוחלפת בשלטון של קומץ שופטים"
אריה ריבקינד
ב' טבת התשפ"ה / 02.01.2025 11:09

בגץ פסל היום (חמישי), ברוב של 5 מול 4, סעיף בחוק המסדיר את כפיפות המשטרה לממשלה – המאפשר לשר לביטחון לאומי סמכות התערבות במדיניות חקירות של המשטרה.

ההחלטה התקבלה בהרכב שופטים מורחב של 9 שופטים, בראשות ממלא מקום נשיא בית המשפט (בדימ’) עוזי פוגלמן.

בג”ץ החליט לא להתערב בסעיפי החוק האחרים, אך הזכיר כי המשטרה צריכה לפעול באופן עצמאי ובלתי תלוי.

השופטים פסקו בדעת רוב של 5 מול 4, על הרכיב בתיקון לפקודת המשטרה, שהסמיך את השר לקבוע מדיניות כללית בתחום החקירות, כי “הסמכה זו פוגעת בזכויות החוקתיות של חשודים, ואינה צולחת את פסקת ההגבלה”. עוד נקבע בפסק הדין: “לא ניתן למצוא מתווה של פרשנות מקיימת שיש בו ליישב את הפגיעה הטמונה בסעיף עם זכויות החשוד”. בהחלטת בית המשפט הוסיפו השופטים, כי “דעת המיעוט מצאה כי לא נפל בסעיף פגם במישור החוקתי”.

בהחלטת השופטים נכתב: “בית המשפט העליון קבע פה אחד כי התיקון לא גרע מחובתה של המשטרה לפעול באופן עצמאי, מקצועי, ממלכתי ובלתי תלוי. אשר לסעיף 8 ב’, אשר קובע כי המשטרה נתונה למרות הממשלה, נקבע פה אחד כי אין בו כדי לשנות את מערכת היחסים בין הממשלה לבין המשטרה, או לגרוע מחובתה של המשטרה להפעיל שיקול דעת מקצועי ועצמאי.

“בנוסף, בית המשפט קבע פה אחד כי אין בתיקון סעיף 9 לפקודה, במסגרתו נקבע כי סמכויותיו של המפכ”ל מכוח הסעיף יופעלו ‘בהתאם להתוויות המדיניות ולעקרונות הכלליים של השר’ כדי לגרוע מעצמאותו המקצועית של המפכ”ל. עוד נקבע כי סעיף 8ג(א) הסמיך את השר להתוות מדיניות כללית ועקרונית בלבד, ואוסר על התערבות אופרטיבית בעבודת המשטרה”.

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, הגיב בחריפות להחלטת בג”ץ וטען כי מדובר בהחלטה שמטרתה לשלול ממנו סמכויות.

בהצהרה שמסר, אמר השר בן גביר: “בג”ץ שוב הופך את עצמו לריבון ודורס את רצון הבוחר. ההחלטה החמורה לעקר את פקודת המשטרה נועדה להעביר את השליטה מהשר הממונה לפרקליטות וליועמ”שית. במדינה דמוקרטית, מי שמתווה מדיניות למשטרה הוא השר הממונה עליה, אך את בג”ץ זה כמובן לא מעניין”.

שר המשפטים יריב  לוין  תוקף את החלטת בג”ץ: “באיזו מדינה שופטים שבוחרים את עצמם יכולים לפסול על חודו של קול חוק שהפרלמנט קיבל בשלוש קריאות? רק בישראל הדמוקרטיה הולכת ומוחלפת בשלטון של קומץ שופטים, אשר מסרבים אפילו לקיים שידור חי של הליכי הבחירה הפסולים של עצמם.

“רבים מאוד מבינים היום שאסור שזה יימשך. שהגיע הזמן להחזיר את הסמכות לריבון – העם. אני מקווה שכל מרכיבי הקואליציה יתעלו לגודל השעה ויאפשרו לבצע סוף סוף את השינוי הדרוש בשיטת בחירת השופטים”.

ח”כ לימור סון הר-מלך בתגובה להחלטת בג”ץ: “בג”ץ הפך למדינה בתוך מדינה – 100% סמכות, 0% אחריות, והרבה מאוד יהירות. ההחלטה לעקר את פקודת המשטרה מסמכויות השר הממונה היא לא פחות מהתערבות בוטה ברצון הציבור.

“במדינה מתוקנת, מי שמתווה את המדיניות למשטרה הוא השר שנבחר על ידי הציבור, ולא קומץ שופטים שמנותקים מהמציאות ומהאחריות. בג”ץ מוכיח פעם אחר פעם שהוא אינו מגן הדמוקרטיה, אלא מי שמסכן אותה. פסק הדין מלמד שהרפורמה המשפטית היא חובה ולא פריבילגיה”.

מדובר בחוק המסדיר את כפיפות משטרת ישראל למרות הממשלה, ואת היותו של השר לביטחון לאומי ממונה עליה מטעם הממשלה. כן עוגנה סמכותו של השר לביטחון לאומי להתוות את מדיניות המשטרה ואת העקרונות הכלליים לפעילותה, ונקבעה חובת דיווח בעניין מדיניות זו לוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת אחת לכנס.

בנוסף, נקבע כי בתחום החקירות, השר יהיה רשאי לקבוע מדיניות כללית לאחר ששמע את עמדת היועץ המשפטי לממשלה והתייעץ עם המפקח הכללי של משטרת ישראל ועם המופקדים במשטרה על תחום החקירות.

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות