כדי להציל את ‘חשמונאים’? צה”ל הורס ה’שירות אזרחי’ לחרדים

שרי רוט
|
כ"ח כסלו התשפ"ה / 29.12.2024 14:16
בגלל מדיניות חדשה בצה”ל: חרדים המבקשים לשרת ‘שירות אזרחי’, מופנים ל’נצח יהודה ו’חשמונאים’ • 16 חרדים שכבר ב’שירות אזרחי’ קיבלו צווי מעצר על השתמטות • גורם: “איפה ההיגיון? השמועה פושטת וחרדים שכבר שקלו להתגייס לשירות אזרחי ימנעו מלהגיע, כדי שלא יגויסו לצה”ל”

האם השירות האזרחי נמצא בתהליכי גסיסה, לקראת סגירה?

במשך שנים – ועוד יותר מאז ביטולו של ‘חוק טל’ בשנת 2009 –  צעירים חרדים רבים שתורתם כבר לא הייתה אומנותם, בחרו להצטרף לשורות ‘השירות האזרחי’, כדי שיוכלו אחר-כך לצאת לשוק התעסוקה.

הממשלה אף הפקידה את  ‘רשות השירות הלאומי-אזרחי’ בידי שר מיוחד. בתחילה היה זה השר הרב דניאל הרשקוביץ,  נציב שירות המדינה היוצא. כיום ממונה על הרשות השרה אורית סטרוק, שרת ההתיישבות והמשימות הלאומיות.

אלא שלאחרונה אנו מדווחים מיותר ויותר חרדים שביקשו לשרת ‘שירות אזרחי’, אך בפועל הופנו ליעדים אחרים – ביניהם גדוד ‘נצח יהודה’ והחטיבה החדשה ‘חשמונאים’, שצה”ל מתקשה למלא את שורותיה בחיילים, למרות שהשקיע בה עשרות מיליוני שקלים.

יותר מכך: 16 חרדים שכבר משרתים בשירות אזרחי, קיבלו במפתיע צווי מעצר על השתמטות משירות צבאי, על אף שהם משרתים כחוק בשירות האזרחי.

משה וינר, אחד ממקבלי צו המעצר, סיפר ל’ישראל היום’: “היה לי מעמד בן ישיבה. לפני חצי שנה אמרו לי שאני יכול לבחור בין שירות אזרחי לבין שירות צבאי. בחרתי שירות אזרחי. הלכתי ללמוד קורס חובשים שנמשך חצי שנה ולאחריו התחלתי שירות אזרחי בטחוני באיחוד הצלה. לאחר שלושה שבועות שאני בשירות אזרחי – אני מקבל טלפון מצה”ל: ‘ידוע לך שנשלח צו גיוס?’. אמרתי להם: ‘אני לא מצליח להבין, אני בשירות אזרחי'”.

הוא מספר על שיחות שנערכו הלוך ושוב במשך כמה שבועות. “המסר שיצא מהשיחות היה: ‘לא מעניינות אותנו העובדות. אתה מחויב בשירות צבאי'”.

שיחות רבות נערכו מאחורי הקלעים והרחק מעין התקשורת – פרסום בנושאים אלו רק מזיק, סבורים רבים – על ההתנהלות הזו, בין ראש חטיבת תכנון ומנהל כח האדם בצה”ל, תת אלוף שי טייב, למנכ”ל השירות האזרחי ראובן פינסקי.

עד כה, ללא כל פתרון.

“ההליך הבעייתי התעורר בחודש ספטמבר”, אומר לי גורם המעורה בנושא. “הצבא שינה מדיניות – ומבחינתו, מי שלא קיבל ‘פטור’ מיוחד לא יכול עוד לצאת לשירות אזרחי. הצבא צריך כוח אדם קרבי”.

אלא שלדעת גורמים עמם שוחחנו, למעשה צה”ל יורה לעצמו ברגל. “אותם מועמדים לא ילכו לשירות צבאי המזוהה עם צה”ל ומהווה עבורם בעיה במגזר החרדי ומול גדולי ישראל”, הם אומרים. “שירות אזרחי הוא פתרון טוב יותר עבורם. כשצה”ל לא מאפשר את זה, השמועה פושטת במגזר, וחרדים רבים שכבר שקלו להתגייס לשירות אזרחי ימנעו מלהגיע כדי שלא יגוייסו ליחידות קרביות של צה”ל. חיילים קרביים, בטח לא ייצאו לצה”ל מהמהלך המשונה הזה”.

גורם שעסק בקידום השירות האזרחי במגזר החרדי אומר לחרדים 10: “איפה ההיגיון? אם אפשר לגרום לחרדים לשרת שירות כלשהו – בארגוני הצלה, בבתי חולים, במשטרה, בכיבוי אש – ככה סתם מוותרים עליהם?

“ואז בוכים שאין מספיק מגויסים ל’חשמונאים’. בלי להבין, שמי שלא מוכן לשרת בצה”ל, כדאי שישרת תחת מטריה אחרת. הצבא הוא זה שגרם לכך שזה לא יקרה – ואז יגידו, שהחרדים ‘פרזיטים'”.

מרשות השירות הלאומי-אזרחי נמסר בתגובה לחרדים 10: “מראשית חודש ספטמבר רשות השירות הלאומי-אזרחי וצה״ל מנהלים דיונים במטרה להגיע לפתרון שיאפשר את המשך השירות האזרחי לחרדים לצד גיוס חרדים לצה״ל.

“ישנם מספר משרתים שהחלו שירות משמעותי לפני שינוי מדיניות הצבא, שעצרה את ההצטרפות לשירות האזרחי, להם צה״ל הוציא צווים. הרשות תמשיך לפעול על מנת להמשיך לצרף צעירים חרדים לשירות משמעותי בחזית האזרחית ולמען בטחון המדינה, ותעשה כל מאמץ לפתור בשיח עם אכ”א את הנושא בימים הקרובים”.

בינתיים, פתרון אין.

מנכ”ל השירות האזרחי ראובן פינסקי עם משרתים I צילום: אדיבות

תגובת דובר צה”ל לפניית חרדים 10: “לצה״ל צורך בטחוני דחוף בכוח אדם והשיבוץ אליו הוא בעדיפות, בהתאם לקביעת המחוקק. מועמדים לשירות ביטחון שלא קיבלו פטור מגיוס אינם רשאים להצטרף לשירות האזרחי.

“מי שקיבל אישור רשמי מצה”ל בדבר קבלת פטור, ונמצא כעת במסלול שירות אזרחי – לא קיבל צו גיוס. צה״ל אפשר למאות מועמדים לשירות ביטחון להצטרף לשירות האזרחי בתקופה האחרונה וקבע מדיניות סדורה באשר לאופן בחינת המועמדים.

“לא ניתן לאמת מקרים של הוצאת צווים למלש”בים ללא קבלת זהותם. הרמטכ”ל והמפכ”ל קיימו ישיבת עבודה בה הנושא עלה”.

ישיבת עבודה, התקדמות אין.

ואולי שר הבטחון החדש ישראל כ”ץ הוא שימצא פתרון לבעיה ויבהיר לצה”ל, שלעיתים כדאי להיות ‘חכם’, לאו דווקא צודק?