לאזן את הסופגניות: יתרונות תזונה מאוזנת לשמירה על בריאות טובה
תזונה מאוזנת חיונית לבריאות מיטבית ומניעת מחלות כרוניות משום שהיא מספקת לגוף את כל אבות המזון, הוויטמינים והמינרלים הנדרשים לתפקוד תקין.
תזונה מאוזנת כוללת מגוון מזונות מקבוצות מזון שונות, תוך שמירה על צריכת קלוריות יומית שמאזנת בין פחמימות, חלבונים, שומנים, ויטמינים ומינרלים.
תפריט מאוזן אידיאלי מורכב מתערובת של פחמימות, חלבונים ושומנים.
המקורות העיקריים לפחמימות הם דגנים מלאים, ירקות ופירות. פחמימות מספקות לגוף אנרגיה וחיוניות לשמירה על רמות סוכר תקינות בדם. מזונות עשירים בחלבון כוללים ביצים, קטניות, אגוזים, זרעים, בשר רזה או עוף ומוצרי חלב. חלבונים חיוניים לבנייה ותיקון רקמות בגוף.
ניתן לצרוך שומנים בריאים ממקורות כמו אגוזים וזרעים, שמנים ומספר סוגי דגים. שומנים חיוניים לשמירה על בריאות העור, השיער, והציפורניים, ומסייעים בשמירה על בריאות המוח.
סוזן בוורמן, תזונאית ומנהלת הדרכת תזונה, הרבלייף: “תזונה מאוזנת כוללת מזונות מכל קבוצות המזון: פירות, ירקות, דגנים, מוצרי חלב, חלבונים ושומנים בריאים. הצריכה היומית המומלצת של כל קבוצת מזון משתנה בהתאם לגיל, למין ולרמת הפעילות. כדי לשמור על תזונה מאוזנת, אדם בוגר זקוק לרוב לשלוש מנות של מוצרי חלב, לפחות לשלוש מנות של ירקות ושתי מנות של פירות ביום, ולמנות מוגבלות של חלבונים ושומנים. איכות המזון חשובה לא פחות מהכמות – בחירה במזונות מלאים ולא מעובדים היא חיונית לשמירה על תזונה בריאה. תזונה מאוזנת חיונית לשמירה על בריאות טובה ולמניעת מחלות כרוניות וכוללת צריכת מגוון מזונות מקבוצות מזון שונות, בכמויות הנכונות ובצורתם הלא מעובדת”.
בוורמן מונה את היתרונות הפיזיולוגיים בתזונה מאוזנת:
• ניהול משקל ומניעת השמנה – אחד היתרונות המוכרים ביותר של תזונה מאוזנת הוא ניהול משקל. תזונה מאוזנת שעשירה בסיבים תזונתיים ודלה בסוכרים מוספים מסייעת בשמירה על משקל תקין שמהווה חלק חשוב בשמירה על הבריאות הכללית. בנוסף לניהול משקל, תזונה מאוזנת עשויה גם לסייע במניעת השמנת יתר שעלולה לגרום למגוון בעיות בריאותיות דוגמת מחלות לב, סוכרת, וסוגים מסוימים של סרטן.
• שמירה על לב בריא – שמירה על תזונה מאוזנת הכוללת דגנים מלאים, חלבון רזה ושומנים בריאים עשויה לסייע בהפחתת הסיכון לפתח מחלות לב. מחלות לב הן גורם המוות המוביל בעולם, ושינוי תזונתי הוא אחת הדרכים היעילות ביותר להפחתת הסיכון.
מחקרים הוכיחו שצריכת שומנים בריאים כמו אלה המצויים באגוזי מלך ובדגים עשויה להפחית באופן משמעותי את הסיכון למחלות לב. בנוסף, צריכת דגנים מלאים במקום דגנים מעובדים עשויה לסייע בהורדת רמות הכולסטרול, מה שמועיל גם לבריאות הלב.
• שיפור תהליך העיכול – תזונה מאוזנת ועשירה בסיבים תזונתיים עשויה לסייע בהסדרת מערכת העיכול ולעודד יציאות סדירות. סיבים תזונתיים קיימים בדגנים מלאים, פירות וירקות, ויש לצרוך אותם באופן קבוע כדי לשפר את תהליך העיכול. בנוסף ליציאות סדירות, סיבים תזונתיים עשויים לסייע במניעת עצירות ובעיות עיכול אחרות. צריכת מזונות מותססים כמו יוגורט וקפיר עשויה לסייע בשמירה על מיקרוביום בריא במעיים, שחשוב לבריאות מערכת העיכול.
• חיזוק מערכת החיסון – צריכת חומרים מזינים חיוניים בתזונה מאוזנת מסייעת בחיזוק מערכת החיסון ובהפחתת הסיכון למחלות. לדוגמה, תזונה עשירה בוויטמינים C, E ואבץ עשויה לסייע בהגנה על מערכת החיסון מפני זיהומים ווירוסים. צריכת מזונות עשירים בפרוביוטיקה כמו כרוב כבוש וקימצ’י עשויה לסייע בחיזוק מערכת החיסון בשל עידוד הצמיחה של מיקרוביום בריא במעיים.
• העלאת רמות האנרגיה – תזונה מאוזנת מאפשרת לגוף לקבל את כל אבות המזון הנדרשים לו כדי לתפקד ביעילות ומובילה לעלייה ברמות האנרגיה ולשיפור הפרודוקטיביות. תזונה מאוזנת הכוללת פחמימות מורכבות, חלבון רזה ושומנים בריאים מספקת לגוף אנרגיה מתמשכת לאורך היום, שחשובה לשמירה על מיקוד וריכוז.
תזונה מאוזנת חיונית לשמירה על בריאות טובה ומציעה מגוון יתרונות בריאותיים פיזיולוגיים. צריכת מזונות מגוונים מכל קבוצות המזון מסייעת במניעת חוסרים תזונתיים ומפחיתה את הסיכון לפתח בעיות בריאותיות שונות.
תגובות
אין תגובות