בצה”ל החלו בתהליך רכש והצטיידות של מערכות ‘רואה יורה’ מתוצרת רפא”ל, עבור זירה חדשה שבה לא נעשה עד כה שימוש במערכת זו – יהודה ושומרון,
כך מדווח הבוקר (ראשון) דורון קדוש בגלי צה”ל.
מערכות ‘רואה יורה’ מורכבות ממגדל תצפית, ומערכת ירי שנשלטת מרחוק בידי התצפיתניות – ויכולה לפתוח באש על מחבלים שמתקרבים לגדר.
על פי הדיווח, המערכת נמצאת בשימוש צה”ל כבר שנים רבות, אך מאז שנת 2008 היא הוצבה רק בעוטף עזה.
ב-7 באוקטובר, המערכות האלה פעלו באופן חלקי בלבד: רובן הושבתו ושותקו על ידי חמאס כבר בתחילת המתקפה, באמצעות רחפני תקיפה, וכך לא היו אפקטיביות בבלימת המחבלים שפשטו על העוטף.
מערכות בודדות שבתחילת המתקפה לא הושבתו – וביצעו ירי שחיסל עשרות מחבלים.
המערכות עבור זירת יו”ש כבר נמצאות בתהליכי ייצור, ובשלב הראשון בצה”ל יתעדפו נקודות שמוגדרות מאוימות יותר – עמדות שולטות וכניסות ליישובים – ובהמשך הכוונה היא להרחיב את הפריסה.
התצפיתניות של יחידה 636, יחידת האיסוף של אוגדת איו”ש, יוסמכו להפעיל את המערכות ולבצע ירי מרחוק לעבר מחבלים במקרה הצורך.
כמה הערות חשובות על הפרסום שלנו הבוקר על הצבת מערכות קטלניות ביו״ש:
לא נכון למהר ולקבוע שמדובר במהלך שנועד לכישלון. להפך, צריך להפיק את הלקחים מהכישלון ב-7.10 ולוודא איך הם לא יחזרו על עצמם גם ביו״ש.
למשל:
1. איך מגנים על המערכת עצמה שלא יוכלו שוב להשבית אותה שוב עם רחפנים… https://t.co/WBUaP3LK9B pic.twitter.com/z3oPKQZVnW— דורון קדוש | Doron Kadosh (@Doron_Kadosh) December 15, 2024
מערכת רואה יורה שכן פעלה בעוטף עזה ב-7 באוקטובר וחיסלה עשרות מחבלים
בהמשך כתב קדוש: כמה הערות חשובות על הפרסום שלנו על הצבת מערכות קטלניות ביו״ש: לא נכון למהר ולקבוע שמדובר במהלך שנועד לכישלון. להפך, צריך להפיק את הלקחים מהכישלון ב-7.10 ולוודא איך הם לא יחזרו על עצמם גם ביו״ש.
למשל:
1. איך מגנים על המערכת עצמה שלא יוכלו שוב להשבית אותה שוב עם רחפנים תוקפים או כל דבר אחר?
2. האם בנוסף למערכת האוטומטית שנשלטת מרחוק, יש גם סד״כ מספיק חזק ורחב שמשלים אותה – כלומר לוודא שהצבת המערכת לא מחליפה סד״כ לוחמים
3. האם נסמכים על המערכת כפתרון יחיד לאירועי חדירת מחבלים או שיש פתרונות נוספים משלימים וזמינים?
4. מה מדיניות הפעלת האש במערכת ואיך מוודאים שהיא מספיק מותאמת למציאות של מעבר מהיר מ-0 ל-100. את כל זה ועוד צריך לקחת בחשבון, ובהחלט ייתכן שמדובר בפתרון חשוב ויעיל.