לקראת עתירה: עו”ד חרדי מביתר דורש שינוי נהלי ‘מחסום המנהרות’

עו"ד יעקב מיוחס, תושב ביתר עלית ממשרד 'מיוחס כהן ושות', פנה אל פרקליטות המדינה בדרישה לבחון שינוי ההתנהלות בהפעלת ביתני הבדיקה ב'מחסום המנהרות' • "לא ניתן להעלות על הדעת את ההימנעות מהפעלה ואיוש של כל ביתני הבדיקה במחסום לאורך כל שעות היממה"
חיים טוויל
י"א כסלו התשפ"ה / 12.12.2024 17:39

פרסום ראשון בחרדים 10: עו”ד יעקב מיוחס, תושב העיר החרדית ביתר עלית ועו”ד איציק כהן, תושב הר נוף, ממשרד ‘מיוחס כהן ושות’, פנו היום (חמישי) אל מחלקת בג”צים בפרקליטות המדינה בדרישה לבחון את שינוי ההתנהלות בהפעלת ביתני הבדיקה הממוקמים ב’מחסום המנהרות’.

מדובר בפניה מקדימה – כחלק ממיצוי הליכים לקראת הגשת עתירה.

עורכי הדין מיוחס כותב במכתבו: “במסגרת עיסוקו פועל הח”מ לתיקון כשלים הנובעים מהתנהלות שלטונית שגויה, ולשם כך פועל במסגרת תנועה אזרחית בשם ‘דין אחד – חוק אחד לכול'”.

עורך הדין מציין, כי  פנייתו מתבססת “גם על מידע אישי והיכרות עם סוגיית הפעלת מחסום המנהרות”, זאת בהתחשב בעובדה שהוא תושב העיר ביתר עלית ונוסע מדי יום ביומו לירושלים, תוך שהוא עובר ב’מחסום המנהרות’.

“חשיבות מיוחדת נדרשת להינתן למענה.. זאת נוכח העובדה המצערת בה אתמול נרצח ילד בן 12 בעקבות ירי על אוטובוס שנסע מהעיר ביתר עלית לכיוון ירושלים. אירוע זה מתווסף לאירועים נוספים בהם התקיימו פיגועים בסמוך למחסום המנהרות וניכר כי כביש זה הופך למעין מוקד להוצאת פיגועי ירי ודקירה”.

הוא מדגיש, “מכתבי זה מופנה לאחר שנעשו פניות נוספות מצד אנשי ציבור. ביניהם באמצעות עודד רביבי – ראש מועצת אפרת לשעבר. כך גם התקיימו דיונים בוועדה לביטחון לאומי בכנסת, ונראה כי הנושאים שבפנייתי זו מוצו במסגרת דיונים אצל מקבלי ההחלטות – והכל ללא שינוי שנעשה בשטח בפועל.

“על כן, ראו בפנייה זו כפניה לשם מיצוי הליכים וקודם פניה לבית המשפט בבקשה שידון בסבירות קבלת ההחלטות הנוגעות להפעלת ביתני הבדיקה שבמחסום המנהרות”.

עורך הדין מציין, כי “במחסום ישנם 4 ביתני בדיקה. כמו כן, במקטע הכביש המוביל לביתני הבדיקה – והחל מעשרות מטרים קודם להגעה לביתני הבדיקה, ישנם סימוני דרך האוסרים על מעבר מנתיב אחד לאחר.

“למרות זאת, מידיעתו האישית של הח”מ חלק מביתני הבדיקה אינו מאויש באופן תדיר, כאשר לעיתים ישנם רק שתי ביתני בדיקה פעילים (50% מכמות הביתנים). דבר זה גורם למספר כשלים ולסיכונים ביטחוניים ובטיחותיים אליהם אבקש להתייחס במכתבי זה”.

עורך הדין מציג את הסיכונים: “בעת שנהג נוסע בנתיב שמצויים בו סימני דרך האוסרים על מעבר לנתיב אחר – (כגון קו הפרדה, שטח הפרדה וכו’ סימונים כאלו מצויים בכביש המנהרות), ברי, כי מעבר לנתיב אחר במצב כזה מהווה ביצוע עבירת תעבורה – שהיא עבירה פלילית כידוע, וכן מהווה סיכון למשתמשים בדרך – הן לנמצאים ברכב הסוטה מהנתיב והן לרכבים המשתמשים בנתיבים האחרים.

“מידיעתו האישית של הח”מ וכן על בסיס מקרים המגיעים למשרדו, עולה כי פעמים רבות נאלצים נהגים לבצע סטיות כמתואר לעיל. כל זאת רק בעקבות העובדה שהם “הימרו” על כניסה לנתיב אשר התברר בסופו של דבר שביתן הבדיקה המצוי בסוף הנתיב אינו מאויש. מצב שכזה, גורם בפועל לסיכון הולכי הדרך וכן מוביל לגרימת ביצוע עבירות תנועה – חלקן חמורות מאד כגון חציית פס לבן.

“משכך, נראה כי ההחלטה שלא להפעיל את ביתני הבדיקה במלואם, זאת לצד התרת הכניסה לנתיבים המובילים לאותם ביתנים ולאחר מכן יצירת סימון בכביש המונע מהמשתמש בדרך לסטות לנתיב אחר באופן חוקי, מהווה החלטה שאינה סבירה והחלטה שהתקבלה ללא קיומה של פרוצדורה ראויה ובעיקר החלטה שאינה מידתית”.

עו”ד מיוחס מוסיף ומציין, כי “בכביש המנהרות בוצעו רק בשנה האחרונה כשלושה פיגועים. שלושת הפיגועים הסתיימו בפגיעות חמורות ובחלקן הסתיימו ברציחתם של אזרחים ישראליים, אך לא ניתן לחמוק מהתחושה כי אירועים אלו יכלו להסתיים בצורה חמורה הרבה יותר, לו היו המחבלים הארורים מקבלים הזדמנות שעלולה לנבוע כתוצאה מההחלטה על צמצום איוש ביתני הבדיקה במחסום.

“משמעות קבלת ההחלטה על צמצום איוש ביתני הבדיקה משמעותה הטבעית הינה יצירת עומס ופקק בכביש בשטח שסמוך לכניסה לביתני הבדיקה האחרים. בהתאם לידיעת הח”מ במצבים רבים פקקי התנועה הללו יוצרים מצב בו עשרות רכבים עומדים וממתינים לתורם לבדיקה במחסום. המתנה זו הוכחה כמצב הגורם לסיכון משתמשי הדרך בכבישי יהודה ושומרון ובפרט במקטעים הסמוכים לעמדות וביתני הבדיקה.

“ככל שלא היו ביתני בדיקה זמינים לשימוש, היה ניתן לטעון כי זו המציאות איתה אנו נדרשים להתמודד, אך טענה שכזו איננה יכולה לעלות בעת שמצוי ביתן בדיקה אך הוא אינו מאויש. במצב כזה לא ניתן לחמוק מההבנה ההגיונית, שהימנעות מהפעלת כל ביתני הבדיקה יוצרים סיכון פוטנציאלי לאלו המשתמשים בכביש ובייחוד בסמיכות לנקודת הביתן”.

עורך הדין מזכיר במכתבו, כי “ביום 16.11.23 התרחש פיגוע בסמוך למחסום המנהרות. הפיגוע התרחש בנסיבות בהן המחבלים הגיעו למחסום, וכשנעצרו לבדיקה בו ירו מטווח קצר לעבר החיילים והמאבטחים שהיו במקום. באירוע נרצח חייל אחד – רב”ט אברהם פנטה הי”ד, ובנוסף נפצעו שמונה חיילים ומאבטחים.

“במסגרת תיאור האירוע פורסמה העובדה כי אוטובוס שנסע ככל הנראה מכיוון ביתר עלית לירושלים היה בסמוך ובתוכו מספר רב של תלמידות. התלמידות נשכבו על רצפת האוטובוס וקראו תהילים. לא ניתן לחמוק מהמחשבה מה היה קורה לו היו המחבלים בוחרים להמשיך במסע ההרג ולבצע ירי לכיוון האוטובוס או לנסות לחדור אליו כאשר הוא עומד במחסום”.

על פיגוע נוסף הוא כותב: “ביום 13.3.24 התרחש פיגוע בסמוך למחסום המנהרות. בנסיבות ההן מחבל קטין התקרב למחסום כשהוא רכוב על אופניים ובמסגרת בדיקה שערכו לו דקר המחבל את כוחות הביטחון שהיו במקום. בעקבות אותו אירוע נפצעה חיילת ומאבטח.

“יצוין, כי לא ניתן להתעלם מהתחושה שבאותו קנה מידה בו האירוע כוון כלפי כוחות הביטחון שבנקודת הבדיקה יכול היה אותו מחבל להיות חמוש ולפתוח באש כלפי הרכבים שעומדים במחסום”.

עו”ד מיוחס מבהיר, כי “הפרקטיקה האכזרית שנוקטים בה מחבלים בה הם מבצעים פיגוע בפקקים שנוצרים לצד מחסומים ידועה מזה זמן רב”.

הוא מדגיש: “על אף כל המתואר נראה כי הנך אינה מיישמת את הסיכון הבטחוני שנובע מקיומם של פקקי תנועה לצד מחסומים המוצבים בכבישים, וכפי שתואר לעיל המשיבה נמנעת מלאייש את כל הביתנים המצויים במחסום המנהרות.

“בהתחשב בכל המתואר לעיל, לא ניתן להעלות על הדעת את הימנעות המשיבה מהפעלה ואיוש של כל ביתני הבדיקה במחסום המנהרות, וזאת באופן מלא ולאורך כל שעות היממה”.

מלבד הבקשה לקבל את עמדת הפרקליטות בנוגע למחדלים העולים ממכתבו, עורך הדין מבקש “לקבל מידע ברור אודות המשרד הממשלתי האחראי על המחסום”.

עו”ד מיוחס חותם את מכתבו: “ככל שלא יתקבל מענה בתוך זמן סביר ולכל המאוחר בתוך 7 ימים, יהיה רשאי הח”מ לפנות לערכאות המתאימות לצורך המשך מיצוי ההליך בבית המשפט”.

בפיגוע הירי אמש ליד מחסום המנהרות נרצח הילד יהושע אהרן טוביה שמחה הי”ד, בן 12, בנו של הגאון רבי זושא שמחה, ראש הישיבה הכלל חסידית בביתר עלית,   ומחשובי קהילת ‘פני מנחם’ בראשות ראש הישיבה מגור, הרב שאול אלתר.

האוטובוס של חברת קווים בקו 291, היה בדרכו מביתר עילית לירושלים. הנהג, שנפצע גם הוא, המשיך בנסיעה למחסום המנהרות – שם טופלו הפצועים בידי כוחות ההצלה ופונו לבתי החולים. מלבד הילד הי”ד, נפצעה אישה נוספת תושבת ירושלים באורח בינוני. שניים נוספים נפצעו באורח קל.

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות