תחקיר צה”ל על החילוץ באוגוסט: החטופים הוצאו להורג עקב הפצצה

הצבא הציג למשפחות את ממצאי תחקיר נסיבות המוות של קרוביהם, שגופותיהם חולצו באוגוסט • על כל הגופות נמצאו פצעי ירי, וההערכה היא שהמחבלים ביצעו בהם וידוא הריגה בעקבות תקיפה של חיל האוויר בסמוך למנהרה שבה הוחזקו • עוד בתחקיר: המחבלים מתו מתוצרי לוואי של התקיפה וגזים רעילים
חרדים 10
ג' כסלו התשפ"ה / 04.12.2024 16:58

צה”ל הציג היום (רביעי) לשש משפחות החטופים שגופותיהם חולצו מחאן יונס את ממצאי התחקיר, ממנו עולה כי החטופים נהרגו ככל הנראה מהתקפה של צה”ל.

יש לך התפרצויות כעס? בא לקבל מענה מותאם אישית לציבור החרדי

מדובר במשפחותיהם של החטופים יגב בוכטשב, נדב פופלוול, יורם מצגר, חיים פרי, אברהם מונדר ואלכס דנציג הי”ד – שגופותיהם חולצו במבצע מיוחד מחאן יונס.

למרות שבלתי אפשרי לקבוע באופן חד-משמעי את נסיבות מותם, צה”ל לקח על כך אחריות, התנצל והסביר שלא ידע שיש חטופים במרחב המנהרה. עוד עלה כי על כל הגופות נמצאו פצעי ירי – וההערכה היא שהמחבלים ביצעו בהם וידוא הריגה.

לפי דיווח בחדשות 12, בצה”ל הסבירו למשפחות שבשל חוסר הוודאות, קיימים שני תרחישים: הראשון והסביר יותר הוא שפעולות צה”ל התקרבו, המחבלים שמעו, נבהלו והוציאו את החטופים להורג – המחבלים עצמם מתו מההפצצה. התרחיש השני הוא שהם מתו מההפצצה, כך שבכל מקרה, גם אם הם לא היו מוצאים להורג, ההפצצה הייתה גורמת להם ולמחבלים להיחנק למוות.

“לאור הזמן הממושך שחלף, לא התאפשרה קביעה פתולוגית ודאית של סיבת המוות הישירה של החטופים או של מועד הירי המדויק בחטופים.  בסבירות גבוהה, מותם נגרם על רקע התקיפה הסמוכה למקום החזקתם. לפי התרחיש הסביר, המחבלים ירו בחטופים בסמוך למועד זה. לצד זאת, ייתכן כי החטופים נורו על ידי מחבלים אחרים לאחר מותם, ולא ניתן לשלול אפשרות שהחטופים נרצחו עוד טרם התקיפה במרחב”, נאמר בתחקיר.

לפי התחקיר, צה”ל פעל מהאוויר במרחב בלי שידע שיש חטופים במקום. “בעת התקיפה לא היה בידי צה״ל מידע, ואף לא חשד, על הימצאות החטופים במתחם התת קרקעי במרחב שהותקף או בסביבתו, ולו היה מידע כזה, לא הייתה מתבצעת תקיפה”.

מבצע החילוץ הגופות בוצע בחודש אוגוסט, לאחר קבלת מידע מודיעיני משמעותי, בפיקוד אוגדה 98, על ידי לוחמי חטיבת הצנחנים, יחידת יהל”ם וגדוד 75 יחד עם לוחמי השב”כ.

דורון קדוש, הכתב הצבאי של גל”צ כתב על השתלשלות האירועים:

במהלך החודשים הראשונים של המלחמה – החטופים הוחזקו, יחד עם חטופים אחרים וכנראה גם לצד בכירים בחמאס, במנהרה גדולה בחאן יונס המכונה ״הממלכה״.

הם הוחזקו שם, לפי ההערכות, עד סוף דצמבר-תחילת ינואר, ואז הועברו למנהרה בשכונת חמד בחאן יונס, במרחק של ארבעה קילומטרים משם. המנהרה שאליה הועברו החטופים נחשבת למנהרת מעבר שלא מאפשרת שהייה ארוכה ומאופיינת בתנאים קשים.

ב-14/2/2024, צה״ל תקף בשכונת חמד – וכתוצאה מהתקיפה הזו, המחבלים שהחזיקו ב-6 החטופים ככל הנראה רצחו אותם. בהמשך, המחבלים עצמם נהרגו כתוצאה מ’אפקט שניוני’ של תקיפת צה״ל, כלומר כתוצאה מפליטת גזים רעילים מהתקיפה האווירית.

ב-20/8/2024, במבצע של צה״ל, חולצו גופותיהם של ששת החטופים. על גופותיהם נמצאו סימני ירי. לידם, אותרו גם גופות 6 המחבלים שהחזיקו בהם, אך הם נמצאו ללא סימני ירי.

מונדר גר בניר עוז למעלה מ-50 שנה, לחם ונפצע במלחמת ששת הימים. היה המחסנאי המיתולוגי של מפעל נירלט בקיבוץ, ונחשב כחבר קיבוץ אהוב, חרוץ, נאמן וזמר מוכשר במקהלת אשכול. הוא נחטף יחד עם אשתו רותי, בתו קרן ונכדו היחיד אוהד בן ה-9 ששוחררו בעסקה. בנו, רועי, נרצח בטבח.

מצגר, בן ה-80, שעבד במפעל נירלט ובשנים האחרונות במוסך, הוא אב לשלושה בנים וסב לשבעה נכדים. אשתו, תמי מצגר בת ה-78, נחטפה אף היא לעזה ושוחררה במסגרת הפעימה החמישית לשחרור חטופים.

פרי בן ה-79 הוא יזם ופעיל שלום, אב לחמישה ילדים וסב ל-13 נכדים. אשתו, אסנת, היא יו”ר דירקטוריון הקיבוץ שניצלה מהטבח לאחר שלדבריה בעלה הציל את חייה באירועי הטרור של 7 באוקטובר.

פופלוול בן ה-51 נחטף מממ”ד ביתו יחד עם אמו חנה פרי, ששוחררה לאחר 49 ימים בשבי. אחיו הבכור רועי ז”ל, נרצח בשבעה באוקטובר.

בוכשטב, בן 35, נחטף יחד עם אשתו רימון מביתם בנירים. יגב למד תיאטרון רחוב וג’אגלינג, הוא היה אוטודידקט, ידען וחקרן, ניגן ובנה כלי נגינה, והיה שותף בכמה להקות. רימון שוחררה בעסקת החטופים בנובמבר, ולפני כחודש בישר קיבוץ נירים על הירצחו של יגב בשבי חמאס.

דנציג, בן 76 מקיבוץ ניר עוז, היה היסטוריון, מחנך וחקלאי. בן לניצולי שואה שהיה ממייסדי המשלחות לפולין, עבד כ-30 שנה ב”יד ושם” והכשיר אלפי מדריכים ומדריכות להוראת השואה. חטופות שהיו איתו בשבי העידו שאלכס העביר את הזמן בשבי בהרצאות על היסטוריה לשאר החטופים. אלכס היה חובב קריאה, היסטוריה ואהד תחומי ספורט רבים.

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות