דרמה בדרום קוריאה: הנשיא הכריז על משטר צבאי, הפרלמנט התנגד

הנשיא טוען כי המהלך נועד "לטהר את המדינה מכוחות צפון קוריאניים שהתבססו בה" • הכניסה לבניין הפרלמנט נחסמה • • מסוקי קרב נצפו מעל הבירה סיאול ומשוריינים תועדו נוסעים ברחובות • שגרירות ישראל: "ממליצים לישראלים בקוריאה הדרומית להישאר בבית"
נתן פרל
ב' כסלו התשפ"ה / 03.12.2024 17:56

דרמה בדרום קוריאה: הנשיא יון סוק יאול הכריז  היום (שלישי) על החלת משטר צבאי במדינה, אחרי שהאשים את האופוזיציה בניסיון הפיכה וב”קנוניה קומוניסטית” נגד המדינה.

לדברי הנשיא, המהלך בוצע כדי “לטהר כוחות התומכים בקוריאה הצפונית שהתבססו במדינה”.

לאחר הכרזה הכניסה לפרלמנט נחסמה בכלי רכב של המשטרה ולא התאפשרה כניסת מחוקקים למבנה, כאשר במקביל כוחות צבא זרמו לתוך בניין הפרלמנט.

כמו כן, מסוקי קרב נצפו מעל הבירה סיאול ומשוריינים תועדו ברחובות הבירה – מחזה שלא נראה בעיר מזה 44 שנים.

ההכרזה מתבצעת על רקע מצב פוליטי רעוע בו נמצא הנשיא – שנבחר בפער זעום בבחירות שנערכו בשנת 2022, ונחשב לניצי מאוד ביחס לשכנה מצפון. מוקדם יותר השנה התערער מאוד מצבו הפוליטי, לאחר שהאופוזיציה השיגה ניצחון גדול בבחירות לפרלמנט.

המהלך מתרחש בזמן שמפלגת ‘כח העם’ בה חבר יון מקיימת דיון סוער על תקציב המדינה מול האופוזיציה ששולטת בפרלמנט.

מוקדם יותר היום כינס הנשיא ישיבה עם בכירי מנגנוני הביטחון ובה תקף את האופוזיציה על כך שהיא מנסה להדיח אותו בדרכים לא חוקיות, לדבריו.

יון סוק יול אמר: “אני מכריז על ממשל צבאי על מנת להגן על קוריאה החופשית מפני איום של קומוניסטים. אני פועל לטהר את המדינה מפני כוחות התומכים בקוריאה הצפונית ומנסים לפגוע באושר של העם שלנו ובסדר החוקתי”.

בהכרזה על המשטר הצבאי ששודרה בטלוויזיה, אמר הנשיא: “באמצעות החוק הצבאי הזה אבנה מחדש את הרפובליקה החופשית של קוריאה שנופלת לעומק החורבן הלאומי ואגן עליה. אני אחסל את הכוחות האנטי-מדינתיים במהירות האפשרית ואנרמל את המדינה”.

 

הכניסה לפרלמנט

מפקדת השלטון הצבאי הודיע כי מעתה אסורים במדינה כינוסים בעלי אופי פוליטי וכי התקשורת תהיה מעתה תחת פיקוח.

ראש האופוזיציה הדרום-קוריאנית, מנהיג המפלגה הדמוקרטית, לי ג’יאה-מיונג הגיב בזעם להכרזה: “מדינה ששולטת בה רדיפה תהפוך מדינה בשליטת צבא. איני יכול להתעלם מכך”. הוא כינה את הכרזת הנשיא יון “לא חוקית ולא חוקתית”.

גם יו”ר מפלגתו של יון, מנהיג המפלגה השמרנית, האן דונג-הון, כינה את ההחלטה ‘שגויה’ ונשבע “לעצור אותה”.

מאוחר יותר הפרלמנט שבשליטת האופוזיציה לנשיא, התכנס – כאשר 190 מתוך 300 חברי הפרלמנט היו נוכחים – והצביע נגד הממשל הצבאי, ובכך למעשה העצים את הכאוס במדינה, מאחר והנשיא כפוף להחלטות הפרלמנט.

יו”ר הפרלמנט בקוריאה הדרומית פרסם הודעה בעקבות האירועים, וטען כי ההכרזה לא חוקית: “בתגובה על הכרזת הנשיא על המשטר הצבאי, האסיפה הלאומית תנקוט אמצעים מתאימים בהתאם לנהלים החוקתיים. אנו מבקשים מהאזרחים לסמוך על האסיפה הלאומית ולהישאר רגועים. כל חברי האסיפה הלאומית מתבקשים להתכנס באולם האסיפה המרכזי לאלתר. בפרט, אנו קוראים לכוחות הצבא והמשטרה להישאר רגועים ולשמור על עמדותיהם”.

הישראלים בדרום קוריאה קיבלו הודעה מהשגרירות: “לפני שעה קלה הודיע נשיא קוריאה הדרומית יון על החלת משטר חירום צבאי במדינה. עדיין מוקדם להעריך מה תהיינה ההשלכות של ההחלטה.

“ממליצים לעת עתה ועד להתבהרות הדברים להישאר בבתים או במקומות בהם אתם שוהים ולעקוב אחר העדכונים בתקשורת”.

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות