חוק פלדשטיין אושר בוועדת שרים: מאפשר העברת מידע סודי לממשלה

'חוק פלדשטיין' מעניק חסינות מהעמדה לדין למי שיעביר מסמכים מסווגים לראש הממשלה ולבכירים בממשלה • היועמ"שית, כמובן, מתנגדת לחוק: "מדובר בחקיקה פרסונלית" • גורמים ביטחוניים: "החוק הזה הוא הטעיה של הציבור"
אריה ריבקינד
ל' חשון התשפ"ה / 01.12.2024 15:12

ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה היום בצהריים (ראשון) לקדם את הצעת ‘חוק פלדשטיין’, לפיה הדלפת חומר סודי לראש ממשלה על ידי גורמים ממערכת הביטחון לא תחשב עבירה פלילית.

בירושלים רוצים אוויר הרים: אלה הרכבים שנאסר עליהם להיכנס לעיר

החוק מקודם על רקע כתב האישום בגין מסירת ידיעה סודית שכוונתה לפגוע בביטחון המדינה שהוגש נגד אלי פלדשטיין, דובר בלשכת ראש הממשלה לענייני צבא.

היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה, תקפה את החוק וכתבה בחוות דעתה: “מהצעת החוק עולה חשש כבד כי מדובר בחקיקה פרסונלית, המכוונת להתערבות פוליטית פסולה בהליך פלילי הנוגע לסביבתו של ראש הממשלה”.

לפי דיווח של דורון קדוש, הכתב הצבאי של גל”צ, גורמים ביטחוניים תוקפים את החוק המוצע: “העברת מידע בלתי מבוקר ויצירת מציאות שבה הכל פרוץ – יכולה לייצר עיוות והטעייה בתמונת המודיעין שמגיעה לדרג המדיני, עד כדי פגיעה בביטחון המדינה. הוא יצור פוליטיזציה של הרכבת תמונת המודיעין וכך גם פוליטיזציה של הצבא”.

לדברי אותם גורמים, אם קצינים צעירים יעסקו בהעברת מידע לדרג המדיני ובבחירת המידע שהם מעבירים, הם בהכרח יהפכו את עצמם למעורבים בפוליטיקה. הם יבחרו באופן סלקטיבי איזה מידע הם מעבירים בהתאם לאידאולוגיה פוליטית, וגם יפגעו בתהליך הסדור של העברת המידע לדרג המדיני בצירים המקובלים – דרך המטה הכללי.

הגורמים הביטחוניים הוסיפו: “החוק הזה הוא הטעיה של הציבור – לאף אחד בדרג המדיני אין מניעה לקבל חומר מודיעיני. יש תהליך סדור של בירור המודיעין ובניית התמונה. העברה של מידע בלתי מבוקר עלולה לייצר תמונת מודיעין מעוותת”.

השר יריב לוין, יו”ר ועדת השרים לחקיקה: “מציע לאשר את החוק. אני חייב להגיד שיש הרבה צדק באמירה שצריך להיות מאוד זהירים שחומרים מדלגים בשרשרת. הדבר יכול ליצור מרחב לא קטן של טעות.

אי אפשר להתעלם מידיעות קריטיות סופר משמעותיות שלא נמסרות. כחבר קבינט אני יכול להגיד שגם כשאתה שואל שאלות בנושאים שלא אמורה להיות בעיה להתייחס אליהם אתה לא מקבל תשובות ואתה נמצא בתחושה שמסתירים דברים, ואח״כ מתברר שזו לא רק תחושה אלא גם מציאות.

בעיה עוד יותר קשה זו הבעיה של האכיפה הבררנית הבלתי מתקבלת על הדעת. נקיטת צעדים דרקוניים לעומת אפס מוחלט של נקיטת איזשהם צעדים הרבה יותר חמורים כמו הסרבנות וההסתה לסרבנות עם אפס חקירות ואפס העמדות לדין ועד ההתבטאות של אתמול של רמטכ״ל ושר בטחון לשעבר שנזקה עולה פי כמה על מידע כזה שמישהו יכול למסור. התבטאות שקרית לחלוטין.

גם פה לא נעשה דבר. לא ניתן להשלים עם המציאות כזו. הכוח העוצמתי ביותר נתון בידי רשויות אכיפת החוק, בתי המשפט, שיש להם יכולת לקחת מאנשים את החירות. וכאשר השימוש בזה נעשה באופן לא צודק ומוטה מתוך ראיית עולם, אין פלא שחברי כנסת מרגישים שאי אפשר להשלים עם המצב הזה וצריך לתקן אותו.

כאשר המצב הוא קיצוני לא פלא שהתיקון המוצע קיצוני”.

יוזמי החוק הם חברי הכנסת חנוך מילביצקי ועמית הלוי מהליכוד שכתבו בהצעתו: “בטרם פרוץ מלחמת ‘חרבות ברזל’, אנשי צבא רבים נחשפו למידע קריטי אותו תוכנית יריחו לפלישת כוחות חמאס לשטחי ישראל, אך מידע זה לא מצא את דרכו לראש הממשלה ולדרג המדיני. גם במהלך המלחמה מסמכים קריטיים ביחס לכוונות האויב לא הגיעו לשולחן מקבלי ההחלטות בדרג המדיני”.

החוק המוצע, אם יאושר במליאת הכנסת בקריאה שניה ושלישית, לא יחול רטרואקטיבית, כשהמשמעות היא שהחוק לא ישפיע על פלדשטיין או הנגד.

בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב: “בתקופת מלחמת ‘חרבות ברזל’ רבו הפרסומים על הסתרת מידע ביטחוני חיוני מראש הממשלה בפרט ומהדרג המדיני בכלל. לאחר מלחמת יום הכיפורים הוחלט על הקמת מחלקת הבקרה באמ”ן שמטרתה לבחון את האפשרויות הפחות סבירות, ‘איפכא מסתברא’, כדי למנוע הישנות של קונספציות ביטחוניות כגון זו שהתקיימה טרם המלחמה”.

עוד נכתב: “כדי לוודא כי הדרג המדיני בכלל וראש הממשלה בפרט, עליהם מוטלת האחריות הכבדה של שליחת מיטב בנינו ובנותינו לקרב, יקבלו את מלוא המידע הנחוץ להם כדי לקבל את ההחלטות, וכדי למנוע כל חשש בקרב אנשי מערכות הביטחון מהעברת מידע, מוצע בזאת למנוע כל הפללה של העברת מידע חיוני לשר הממונה או לראש הממשלה”.

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות