מתכון לביבת בריאות: בטטה, קישוא ועדשים • טיפים להכנת לביבות

יעל חן
|
כ"ה חשון התשפ"ה / 26.11.2024 12:17
מאכלי החג המסורתיים – לביבות וסופגניות – הם מאכלים רוויי שומן וסוכר. אז מה עושים? • תמר ידין, בעלת תואר שני M.Sc בתזונה קלינית ודיאטטיקה, יועצת לחברת הרבלייף עם טיפים ומתכון מפתיע של לביבת בריאות

חג החנוכה הוא חג מאתגר תזונתית. הסיבה: מאכלי החג המסורתיים – לביבות וסופגניות – הם מאכלים רוויי שומן וסוכר.

סופגנייה ממוצעת בגודלה תכיל לפחות 450 קק”ל ולביבת תפו”א כ-150 קק”ל של סוכר שנספג במהירות למחזור הדם. יתרה מכך, כשמדובר בלביבה, היא בדרך כלל עשויה בטיגון בשמן עמוק, צורת עשייה לא בריאה.

קחו בחשבון שרובנו נהיה במספר ארועי חנוכה ונאכל בכל אחד מהם לפחות לביבה וסופגניה, וקבלו חשיפה גבוהה בשבוע בודד לסוכרים ולשומן רווי וטיגון בשמן עמוק.

לדברי תמר ידין , בעלת תואר שני M.Sc בתזונה קלינית ודיאטטיקה, יועצת לחברת הרבלייף: “הבשורה הטובה היא, כי כשמדובר בלביבה, ישנה דרך הכנה בריאה בהרבה שתאפשר לאכול ממאכל החג האהוב, בלי לספוג את נזקי הלביבה הקלאסית והמטוגנת. על ידי מספר שינויים קטן, נוכל להפוך את הלביבה לבריאה בהרבה וטעימה לא פחות”:

1. ניתן לאפות את הלביבות בתנור, במקום לטגנן. זו שיטת הכנה בריאה יותר.

2. החליפו את בסיס הטעם בלביבה מתפוח אדמה לבטטה. הבטטה עשירה יותר בסיבים תזונתיים, בברזל, סידן ובוויטמין A ומכילה את אותה כמות אנטיאוקסידנטים וויטמין C שיש בתפוח האדמה.

3. הכניסו ללביבות ירקות, לקבלת לביבה עשירה בסיבים תזונתיים ובוויטמינים: גזר מגורד, כרובית, קישוא, בצל, כרישה וכו’.

4. הוסיפו ללביבה קמח מלא, או קמח שקדים, שישביע לאורך זמן. התחילו בהדרגתיות משילוב של חצי קמח מלא וחצי קמח לבן ואם תאהבו, בפעם הבאה הכינו חצי מקמח שקדים או קמח שיפון וחצי מקמח מלא – השאיפה היא שלא יהיה קמח לבן כלל.

5. העדיפו תרסיס שמן והקפידו לנגב עודפי שמן עם נייר סופג.

תמר ידין מגישה מתכון להכנת לביבות בטטה, קישוא ועדשים אפויות:

רכיבים:

3 בטטות בינוניות
½ כוס עדשים כתומות.
½ קישוא
1 בצל גדול חתוך דק
2 כפות שמן זית או תרסיס שמן
2 ביצים
2 כפות שיבולת שועל
כף קמח מלא או קמח שקדים
תבלינים: מלח, פלפל.

הכנה:

1. שטפו את העדשים היטב לפני ההכנה.
2. הכניסו לסיר את קוביות הבטטה, העדשים השטופות והקישוא.
3. מלאו את הסיר מים עד לכיסוי.
4. בשלו את העדשים, הבטטה והקישוא עד לריכוך ואז סננו מנוזלים.
5. לאחר סינון, מועכים קלות את העדשים והבטטה בעזרת מזלג, אין צורך למעוך למחית חלקה.
6. הניחו את התערובת לצינון.
7. כשהמחבת חמה, שפכו את שמן הזית וכשהתחמם, טגנו את הבצל הקצוץ עד להזהבה.
8. הוסיפו את הבצל לתערובת של הבטטה העדשים והקישוא.
9. הוסיפו גם את הביצה, שבולת השועל, הקמח המלא והתבלינים.
10. ערבבו היטב את התערובת עד ליצירת מחית אחידה.
11. יצקו לתבנית משומנת לביבות מהתערובת (כמות הלביבות תלויה בקוטר ובגודל הלביבה שיצרתם)
12. הכניסו לתנור שחומם היטב על 200 מעלות למשך 15-20 דקות, עד שהלביבה מזהיבה.
13. הפכו את הלביבה לצדה השני וחממו עוד כ-15 דקות.