החוק להנצחת הגר”ע יוסף זצ”ל • משרד האוצר: “אין תקציב לזה”

ועדת החינוך אישרה הצעת החוק להנצחת מרן זצ"ל לקריאה שנייה ושלישית • מטרת החוק: להנחיל לדורות את חזונו, מורשתו ותרומתו • נציגת אגף התקציבים העריכה את עלות החוק בכ-10 מיליון ש"ח בשנה • יו"ר הוועדה: "עד שזה יגיע למליאה, נגיע להבנות בשיח מכבד ונמצא מקור תקציבי"
יוני גרין
כ"ג חשון התשפ"ה / 24.11.2024 15:29

ועדת החינוך, בראשות ח”כ יוסף טייב מש”ס, אישרה היום (ראשון) לקריאה שניה ושלישית את הצעת החוק להנצחת זכרו של מרן הרב עובדיה יוסף זצ”ל.

מטרת הצעת החוק היא “הנחלת תורתו ומורשתו לדורות הבאים חשובה לעיצוב דור העתיד – שכל ילד בישראל ידע את גדולתו של מרן”.

לפי הצעת החוק, מידי שנה ביום פטירתו של מרן זצ”ל –  ג’ בחשוון, או במועד סמוך, יערוך המשרד לשירותי דת כנס עיוני לזכרו ובכנסת יצוין יום זה. באשר למערכת החינוך, מוסדות חינוך יקדישו זמן לקיום פעולות חינוכיות ערכיות, ככל שיחליט על כך שר החינוך.

לפי הצעת החוק, יחלק המשרד לשירותי דת מלגות לשם מחקר בנושאים הקשורים לפועלו ולחזונו של מרן זצ”ל ותמיכות למוסדות ציבור הפועלים להנצחתו. בנוסף, תוקם מועצה ציבורית שתמנה בסופו של דבר 11 חברים, והיא תייעץ לשר לשירותי דת בכל הנוגע ליישום החוק ולביצועו.

תקופת הכהונה של חבר המועצה תהיה חמש שנים והוא לא יהיה זכאי לשכר בעד חברותו במועצה, אך חבר המועצה הציבורית שאינו עובד המדינה או עובד גוף נתמך או מתוקצב, יהיה זכאי לתשלום בעד השתתפות בישיבות המועצה.

לפי סעיף הקמת מרכז הנצחה המופיע בהצעת החוק, עיריית ירושלים רשאית להקים בתחומה תאגיד עירוני שישמש מרכז להנצחת מורשתו ופועלו של מרן זצ”ל.

הקמת המרכז, החזקתו ופעילותו השוטפת, ימומנו מכספי תרומות והוא יהיה פתוח לציבור.

יוזם הצעת החוק ויו”ר ועדת החינוך ח”כ יוסף טייב: “הנצחת זכרו של מרן הרב עובדיה זצוק״ל חשובה דווקא בתקופה זו כשעם ישראל נמצא בעת צרה. מרן היה רבם של כלל ישראל, איחד את כולם וקירב כל אחד. הנחלת תורתו ומורשתו לדורות הבאים חשובה לעיצוב דור העתיד – שכל ילד בישראל ידע את גדולתו של מרן”.

נציגת אגף התקציבים במשרד האוצר דוריה גנות העריכה את עלות הצעת החוק בכ-10 מיליון ש”ח בשנה וציינה: “אין לנו מקור תקציבי לזה כרגע”.

יו”ר הוועדה ביקש שהסכום לא יפחת מעשרה מיליון שקלים ואמר: “עד שזה יגיע למליאה, נגיע להבנות בשיח מכבד ונמצא מקור תקציבי”.

נציגת הלשכה המשפטית של משרד האוצר שקד כסלו הביעה את עמדתה, שלא התקבלה על ידי חברי הוועדה: “כשאתם מציינים בחוק במפורש את הסכום, זה לקבוע הקשחה של תקציב המדינה עבור פעילות ייעודית שמצוינת בחוק הזה. זהו תקדים”.

היועצת המשפטית לוועדת החינוך תמי סלע: “קיימת חקיקה להנצחת אישים, בעיקר להנצחת ראשי ממשלה ונשיאים. קיימים שני מודלים – האחד של הקמת תאגיד סטטוטורי והשני של מועצה ציבורית. ההצעה שבפנינו דומה לחוקים בודדים להנצחת אישיים שאינם ראשי ממשלה כמו הרצל, ז’בוטינסקי ורחבעם זאבי. היה ראוי שתיעשה חשיבה שיטתית על אופן הנצחת אישים במדינת ישראל.”

שר הרווחה יעקב מרגי אמר בדיון בוועדת החינוך: “הדור שלנו זכה במנהיג בעל שיעור קומה גדול וייחודי כמו מרן הרב עובדיה יוסף זצ”ל שהשאיר אחריו מורשת מפוארת של הנהגת הדור, הרמת קרנה של תורה, שיטת פסיקה ייחודית של כח דהיתרא ודאגה לחלשים.

” הצעת החוק החשובה הזו היא מלאכת קודש שתנציח לדורות הבאים, שלא זכו לחיות בתקופתו, את מורשתו המפוארת של מרן זצ”ל ואת תרומתו האדירה לחברה הישראלית כולה”.

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות