חוק המעונות: בג”ץ הציע פשרה – על הממשלה לתת תגובה עד חמישי

בג"ץ דן היום בעתירה על הפסקת סבסוד מעונות היום של אברכים חרדים מחויבי גיוס • שופטי העליון הציעו פשרה לשר העבודה: פרסם תקנות לסבסוד לכל הציבור בתוך חודש - ואברכים יקבלו הארכה של שלושה חודשים נוספים
חרדים 10
י"ז חשון התשפ"ה / 18.11.2024 14:23

בג”ץ דן היום (שני) בעתירות שהוגשו על ביטול סבסוד מעונות היום של אברכים מחויבי גיוס – ועל כך ששר העבודה טרם פרסם את תקנות הסבסוד לכלל הציבור.

בתום הדיון שופטי העליון הציעו פשרה, ועל הממשלה יהיה לתת את תגובתה על ההצעה עד יום חמישי.

לפי ההצעה, על שר העבודה יואב בן צור יהיה לפרסם בתוך חודש תקנות לסבסוד למעונות לכלל הציבור. במקביל, אברכים שנקבע על ידי היועמ”שית כי יקבלו השנה רק שלושה חודשי סבסוד – עד חודש דצמבר הקרוב – כדי להיערך לקראת הפסקתו, יקבלו הארכה של שלושה חודשים נוספים, עד חודש פברואר.

שר העבודה נמנע מלפרסם את תקנות הסבסוד בתחילת השנה, כך שלמעשה אי פרסומן הוביל למניעת סבסוד ל-70 אלף הורים בישראל.

שלושת השופטים שדנו בעתירות הם עופר גרוסקופף, חאלד כבוב ונעם סולברג. סולברג אמר בפתח הדיון: “המצב המשפטי החדש מחייב לקבוע שהמדינה איננה סמוכה לעודד לימודים על ידי מתן תמיכה במעונות יום למי ששירותו הצבאי לא נדחה כדין”.

השופט עופר גרוסקופף אמר: “המדינה לא יכולה מצד אחד לעודד לימוד תורה, ומצד שני להגיד לאברכים שהם צריכים להתגייס. אם הם צריכים להתגייס, אז המדינה לא יכולה להמשיך לממן אותם בלימודי תורה. המדינה לא יכולה לתת כסף לאנשים שמפרים את חובת הגיוס. אין מצב שבו רק האימא יוצאת לעבוד, למשל, ומקבלים מימון. ברגע שאחד מבני הזוג נמצא במקום שהוא לא אמור להימצא בו – יש קושי. ברגע שאדם צריך להתגייס – הוא לא יכול להיות בכולל ולקבל מימון. זו עמדת היועצת המשפטית לממשלה”.

הוא הוסיף: “איזו אוכלוסייה לא מתגייסת לצבא ומקבלת תמיכה ומימון? אני באמת שואל”.

עורך הדין זלמן בלאק, שייצג את עמותת ‘אמת ליעקב’ שעתרה נגד היועמ”שית, תהה: “לקופת חולים הוא גם לא זכאי?”

השופט גרוסקופף השיב: “זה לא קשור, המדינה לא יכולה לממן לימודים שמעודדים ישיבה בכולל – כשאותו אדם חייב בגיוס”.

עו”ד זלמן בלאק אמר בדיון: “בפסק הדין של הגיוס, אמר בית המשפט שמבחני המימון קשורים בקשר הדוק לנושאי הגיוס. בית המשפט אמר שלא ניתן לקבוע כי אסור לתמוך במלש”ב אם התמיכה לא קשורה לנושא הגיוס. העובדה שבית המשפט טרח לבסס שיש קשר וחובה לשלול את התמיכה מלמדת אותי שלא ניתן לקבוע שאסור לשר לתמוך במי שחייב בגיוס. שר העבודה מגיע ואומר: ‘אני לא הופך להיות שוטר העיר, אני רוצה לתת מדיניות רווחה שלי בלי קשר למדיניות הגיוס'”.

עו”ד אוהד שלם, שייצג את שר העבודה, ביקש במהלך הדיון דחייה של שנה בדיון בעתירות והמשך הסבסוד במעונות יום, עד סוף שנת הלימודים הנוכחית. “התכלית של השר יואב בן צור היא הגדלת פריון המשק, זו מהותו וחובתו כשר העבודה. הוא לא אדיש לאי חוקיות בביטול מעמד בני הישיבות, אבל הוא מקדם ערכים שהוא אמון עליהם, שזה נטו תעסוקה. יש החלטת ממשלה מ-2015 שמבטלת את הצורך לדחיית שירות בשביל זכאות. זאת אומר,ת גם מי שמשתמט כדין היה מקבל. מעולם היועצים המשפטיים ובג”ץ לא עסקו בזה”.

נציגת הפרקליטות, עו”ד נטע אורן, טענה: “דין העתירה של ‘אמת ליעקב’ להידחות. לא ניתן לתמוך בלימוד תורה של מי שחייבים בגיוס. יש מקום להוציא צו על תנאי ולהורות על פרסום מבחני תמיכה לכלל הציבור –  ולגבי לומדי תורה, לתת הוראת מעבר”.

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות