השנה האחרונה הוכיחה שוב ושוב, כי שרשרת הפינוי משדה הקרב קריטית לא רק לסיכוי הפצוע לשרוד, אלא גם משפיעה דרמטית על תהליך החלמתו.
כדי להבין בדיוק איך השתכללה תורת הלחימה הרפואית לאורך כל המערכה, הובילו אותנו שני קרפ”גים צעד-צעד – ללב הפועם של העשייה.
דיוק בפרוצדורות רפואיות
שנה של טיפולים מורכבים בשטח מחייבת ידע מקצועי ודיוק רב בכל הנוגע לביצוע פרוצדורות רפואיות בכל מקום.
“התנאים בשדה הקרב לא אידיאליים, ויש הליכים שיכולים לסכן את הפצוע, לדוגמה, פתיחת נתיב אוויר”, מספר סגן אור, קרפ”ג 890 בחטיבת הצנחנים, “אנחנו משתדלים להימנע מהם, ולהבטיח פינוי מהיר כמה שיותר”.
על מנת להמחיש זאת, מתאר הקרפ”ג את האירוע הבא: “באחד התמרונים ברפיח, נתקלנו במטען חבלה. אחד הפצועים סבל מפגיעות ראש, והיה חשוב לשמור על נתיב אוויר כדי למנוע חסימה”.
ברגעים האלו הוא והחובשים מזעיקים פינוי מיידי, ובמקביל ממשיכים לפעול בשטח. “בהתאם לתנאים והאיום מסביב, הבנו שבסיטאוציה הזו עדיף דווקא לפנות אותו בהקדם לטיפול בבית החולים”.
חוליה רפואית צמודה
בעקבות לקחי ‘צוק איתן’, צה”ל החליט לצרף רופאים בכירים לכל פלוגה לוחמת.
כבר בתחילת הלחימה, תוגבר כל גדוד עם פרמדיק או רופא נוספים שהצטרפו לחוליה הרפואית. “עכשיו יש שלושה חובשים שנעים כחלק מהפלוגה, וגורם רפואי בכיר. זה מספק רשת ביטחון נוספת ללוחמים, שיוצאים לקרב ויודעים שיש לצדם איש מקצועי מנוסה במידת הצורך”, קובעת סרן מעיין, קרפ”גית גדוד 82 לשעבר.
אותה חוליה כמובן גם משפיעה על מהירות התגובה ואופי הטיפול.
“באחת הפעילויות, סמ”פ בהנדסה נפגע מירי נ.ט, וחילץ את עצמו יחד עם מפעיל ה-D9. החוליה הרפואית שהייתה צמודה אליהם בנקודת הפגיעה העניקה לו טיפול מיידי. בלבנת הפינוי הוא קיבל פלזמה, קיבענו את הרגל ופינינו אותו למנחת”.
כשסרן מעיין מתארת את האירוע נדמה כי הפאזל הורכב כראוי: “כל החלקים של השרשרת התחברו אחד לשני, לקחנו את הפצוע מרגע הפגיעה בבטיחות רבה עד למנחת, והכול זרם מהר ומדויק”.
לבנת פינוי גדודית
את הלוחמים מלוות לא רק הפלוגות הרפואיות. תמצאו לצדם גם את הלבנה הגדודית – רכב צבאי ממוגן הנושא ציוד רפואי, שמסוגל להתנייד עם הגדוד בהתאם למשימותיו וללוות אותו בכל מקום ותחת אש.
“היתרון שלה בא לידי ביטוי בשחלוף מהיר של פצועים. מכיוון שהן נמצאות תמיד בקרבת מקום – הזמן בין איסוף הפצוע להעברתו לפינוי חזרה לשטח הארץ ולבית החולים מהירה בהרבה” , מתאר סגן אור, קרפ”ג בחטיבה 890.
אחת הדוגמאות הממחישות את חשיבות הלבנה, היא אירוע רב נפגעים לפני מספר חודשים.
“שישה פצועים שנפגעו מ-RPG הגיעו לבית החולים בפחות משעה. בזכות האיכות האורגניות והמיגון שהיא מספקת, יכולנו לייצר תמונת מצב מדויקת של כל פצוע”, הוא מספר, “היא הפכה להיות שוברת שוויון בכל מה שנוגע למהירות ויעילות”.
“יתרון נוסף הוא בנגישות הציוד הרפואי”, מציין הקרפ”ג, “האפשרות להביא יכולות רפואיות עד לשטח עצמו, כמו דם מלא, מתן חמצן מלא ומנשם מחמם נוזלים”.
במסגרת התמרון בעזה אותן לבנות הוטמעו בנמ”רים, כלי ממוגן שמאפשר טיפול במרחב בטוח. בצפון, לעומת זאת, לאור התוואי, בחרו בהאמרים – רכבים קלים שיכולים להתנייד במהירות בשטח הררי.
“לאחר שנה של פעילות אינטנסיבית ומעמיקה, אנחנו מרגישים בטוחים יותר לאור הניסיון שצברנו”, מסכם סגן אור, “היכולת שלנו להפיק לקחים וידע מפעולות העבר, מהחלקים הקטנים כמו חודו של מזרק, ועד לשינויים הגדולים כמו הספקת דם מלא לדרג הגדוד, משפרת אותנו במשימה החשובה ביותר – הצלת חיים”.