‏שנת החורף: מה התפקיד של השינה בחיינו? טיפים שיגרמו לך לישון טוב

שינה טובה חיונית כמעט לכל התהליכים הפיזיולוגיים וממלאת תפקיד קריטי בשמירה על בריאותנו הפיזית והנפשית •  ד"ר לואיג'י גרטון, מנהל הדרכות תזונה ובריאות בהרבלייף, עם טיפים והדרכה
ד"ר לואיג'י גרטון
י' חשון התשפ"ה / 11.11.2024 17:34

העונה הקרה כבר בפתח ואנו חווים פחות ופחות שעות שמש. החשכה המוקדמת ומיעוט האור משפיעים על זמני השינה והערות. שינה טובה חיונית כמעט לכל התהליכים הפיזיולוגיים וממלאת תפקיד קריטי בשמירה על בריאותנו הפיזית והנפשית.

ד”ר לואיג’י גרטון, מנהל הדרכות תזונה ובריאות בהרבלייף: “רובנו מכירים את הדרכים בהן תזונה בריאה ואורח חיים פעיל משפיעים לטובה על בריאותנו הגופנית, אך שינה טובה אינה זוכה לקרדיט הראוי. כבר מגיל צעיר, אנחנו נשארים ערים עד מאוחר כדי לעבוד או ללמוד, או אפילו נשארים עד מאוחר רק כי אנחנו יכולים.

“שינה מספקת ואיכותית היא חיונית להתמודדות עם אתגרי החיים. מחסור בשינה בשל דרישות לימודים/עבודה, נסיעות ומתח נפשי הוא שכיח מדי, ולכן חשוב לדעת איך לחזור במהירות למסלול ולנוח.

“שינה טובה היא חיונית ותפקידיה רבים: משפרת את תפקוד המוח, כולל קוגניציה, ריכוז, פרודוקטיביות וביצועים, היא מסייעת בשמירה על המשקל/הפחתת משקל, משפרת ביצועים ספורטיביים, תומכת בתפקוד בריא של מערכת החיסון ו משפיעה על הרווחה הרגשית”.

ד”ר גרטון מעניק טיפים לשיפור השינה:

1. אוכלים טוב – האם ידעתם שהמזון וזמני האכילה עשויים להשפיע על השינה? לפני השינה, מומלץ להימנע מארוחות כבדות, קפאין, אלכוהול ומזונות חומציים, מתובלים, מתוקים או עתירי שומן.

כמובן, כל אחד הוא שונה, אבל צריכת משקאות או מזונות אלה בשעות הערב המאוחרות עלולה להכביד על מערכת העיכול ולפגוע באיכות השינה.

נסו את הטיפים הבאים כדי להפיק את המרב מהשינה שלכם:

• אכלו את הארוחה הכבדה ביותר ביום בצהריים

• הקפידו על תזונה מאוזנת ועשירה במזונות בעלי צפיפות תזונתית גבוהה

• הגבילו את צריכת הסוכר

למבוגרים מומלץ להגביל את צריכת הקפאין והאלכוהול בשעות אחר הצהריים והערב ולהחליף אותם בתה צמחים מרגיע.

2. פעילים ונהנים – מחסור בפעילות גופנית עלול ליצור מעגל בעייתי של חוסר שינה. תנועה מעטה או חוסר תנועה עלולים להגביר תחושת מתח שיגרום לכם להישאר ערים בלילה. בהמשך, מחסור בשינה מקשה על פעילות גופנית בשל העייפות המוגברת בשעות היום. והמעגל רק ממשיך.

מכיוון שלפעילות גופנית יש תועלות רבות, נסו להיות פעילים בכל יום. כדי לשפר את איכות השינה, תרגילים פשוטים בעצימות בינונית כמו הליכה ויוגה יעשו את העבודה. גם ילדים צריכים ליהנות מזמן תנועה יומי, לכן טיול משפחתי ברגל הוא פעילות מומלצת.

3. היגיינת שינה? יש דבר כזה! – היגיינת שינה היא יצירת סביבה והקפדה על שגרה והרגלים המעודדים שינה עקבית ורגועה. היא חשובה לכולם, ובמיוחד לילדים ובני נוער מכיוון שהיא מטמיעה הרגלים שילוו אותם לאורך כל החיים.

• קבעו לוח זמנים: נסו ללכת לישון ולהתעורר באותה שעה בכל יום כדי ליצור מחזור קבוע של שינה אפקטיבית.

• הירגעו לפני השינה: הקדישו לעצמכם 30 דקות עד שעה לפעילויות מרגיעות לפני השינה (לדוגמה, כתיבת יומן, קריאה, האזנה למוזיקה שקטה, וכו’).

• צרו מרחב שינה נעים: סביבה קרירה, חשוכה ושקטה ללא הסחות דעת אלקטרוניות היא המומלצת ביותר לשינה טובה. השתיקו את הטלפונים הסלולריים.

• הימנעו משינה במהלך היום: אם זה בלתי נמנע, קצרו את זמן השינה ככל האפשר – 30 דקות או פחות – כדי לא לפגוע בשנת הלילה.

4. שגרה זה רע? – יצירת שגרת שינה עבורכם ועבור בני המשפחה יכולה ליצור תחושת סדר בריאה. היא יוצרת דינמיקה שבה יש “זמן הכנה לשינה” עבור כל בני הבית, שמקל על כולם להירדם, ועוזרת לשמור על סדר גם בשגרה היום-יומית העמוסה.

הקפידו לתרגל את שגרת השינה החדשה עד שתהפוך לשגרה.

תגיות

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות