יוצא דופן: בעקבות ברור יהדות של האחות – האח נקבר מחדש כיהודי

עולה מאתיופיה, שנמצא בביתו ללא רוח חיים ולא יכל להיות מובא לקבורה בקבר ישראל מאחר שלא עבר 'השבה ליהדות', נקבר כלא יהודי • בעקבות מאמצים של אגף ברור יהדות, הוכחה לבסוף יהדותו והוא הוצא מקברו והועבר לקבר ישראל
יוני גרין
ט' חשון התשפ"ה / 10.11.2024 12:06

תיק ברור יהדות יוצא דופן בבית הדין הרבני: אדם שנמצא בביתו ללא רוח חיים ולא יכל להיות מובא לקבורה בקבר ישראל מאחר שלא עבר ‘השבה ליהדות’, נקבר כלא יהודי –  אך בעקבות מאמצים של אגף ברור יהדות, הוכחה לבסוף יהדותו והוא הוצא מקברו והועבר לקבר ישראל.

סיפור המעשה: משפחה יוצאת אתיופיה המתגוררת באשדוד עלתה לישראל בתחילת שנות האלפיים וביצעה הליך ‘השבה ליהדות’, כמקובל בקרב העולים מארצות אלה.

המשפחה כולה ביצעה את ההליך, פרט לאחד הילדים, שבזמנו לא הגיע עם יתר המשפחה לארץ, אלא הצטרף בשלב מאוחר יותר.

האיש התגורר לבדו בדירה באשדוד ולפני מספר חודשים גופתו נמצאה ללא רוח חיים, במצב ריקבון מתקדם. בעת הקבורה התברר כי כל המשפחה עברה הליך השבה ליהדות, פרט למנוח, שנקבר בחלקה המיועדת לשאינם יהודים.

הלוויה נערכה בחופזה ביום שישי, על מנת לסיימה טרם כניסת השבת.

לפני מספר שבועות פנתה אחותו של המנוח לאגף בירור יהדות בהנהלת בתי הדין הרבניים, כדי להביא את האיש לקבורה בקבר ישראל – אולם אז התעוררה בעיה: המבקש הרי נפטר, והמשפחה לא יכלה להגיש בקשת ברור יהדות משום שעברו הליך גיור.

מברר היהדות, הרב אלון נגוסה, הגה פתרון: האישה תפתח תיק לברור יהדות עבורה, וכך בעצם יוכרע מעמדו האישי של אחיה המנוח, שכן אם יתברר שהאישה נולדה כיהודיה יתברר בדיעבד שהליך ההשבה ליהדות היה מיותר וכל בני המשפחה יהודים מבטן ומלידה.

לאחר פתיחת התיק החל תהליך מעמיק של בירור יהדות מול כל גורמי המשפחה. מברר היהדות אסף חומרים במקביל לתחקיר אודות המשפחה עוד טרם עלייתם ארצה. בתיק נבחנו הבקשות שהגישו ופרוטוקול הדיונים והסתבר כי מדובר במשפחה יהודית לחלוטין, אף שעברה בעבר הליך ‘השבה ליהדות’.

לאחר שבית הדין הרבני באשדוד קיבל את כל הממצאים וכל החומר הקיים בתיק – נקבע כי המשפחה יהודית.

במקביל התקבל מכתב מהחברה קדישא באשדוד שבו נתבקש בית הדין להורות כיצד לנהוג במקרה זה והאם ניתן לקבור את המנוח בקבר ישראל. לאחר פסיקת בית הדין הקבר נפתח מחדש והמנוח הובא לקבר ישראל.

מנהל אגף ברור יהדות בהנהלת בתי הדין הרבניים, הרב אליהו מימון: “עובדי האגף רואים לעצמם שליחות לעשות ככל שרק ניתן על מנת למצות כל בדל סיכוי לאשר יהדותו של אדם, אני שמח שנפלה בחלקנו הזכות לסייע בידי אדם ערירי לאשר את יהדותו גם אם לאחר פטירתו ולהביא לקבורתו בקבר ישראל”.

מנהל בתי הדין הרבניים הרב אלי בן דהן: “האגף לברור יהדות בבתי הדין עושה כל מאמץ לברר את יהדותם של העולים החדשים וב”ה זוכה ורואה פרי בעמלו”.

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות