ממשל ביידן הכושל ממשיך לתקוע מקלות בגלגלי הניצחון הישראלי: בשיחתו הראשונה בתפקיד עם מזכיר ההגנה האמריקני לויד אוסטין, קיבל שר הביטחון הנכנס ישראל כ”ץ איום חד משמעי, לפיו על ישראל להגדיל משמעותית את הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה, אחרת תיאלץ ארה”ב להגביל את משלוחי הנשק והחימושים לישראל.
לפי דיווח הערב (מוצאי שבת) של ירון אברהם בחדשות 12, האולטימטום מגיע על רקע חלוף 30 הימים שהוקצבו במכתב ששלחו בכירי הממשל האמריקני לישראל, ובעוד האמריקנים מציינים כי חלה עלייה מסוימת בהיקף הסיוע, הם עדיין אינם שבעי רצון מקצב ואופן יישום דרישותיהם.
שר הביטחון ישראל כ”ץ, שנכנס ביום שישי רשמית לתפקידו במקום יואב גלנט, קיים את שיחתו הראשונה עם מזכיר ההגנה האמריקני. כאשר לצד היכרות ראשונית ושיחת נימוסים, העביר אוסטין מסר נוקב. המסר מתייחס למכתב ששלחו אוסטין ומזכיר המדינה אנתוני בלינקן לישראל באמצע החודש שעבר, ובו התניה ברורה: אם תוך 30 ימים לא יתבצעו צעדים משמעותיים להגדלת הסיוע ההומניטרי לעזה, ארה”ב תמנע העברת נשק וחימושים לישראל בהתאם לחוק הסיוע האמריקני.
כעת, עם חלוף המועד שנקבע, מבקש הממשל האמריקני לראות תוצאות.
“עברו 30 יום מאז ששלחנו את המכתב לראש הממשלה. אני מבקש שתעלו את תוכנו לדיון בקבינט”, אמר אוסטין לכ”ץ בשיחתם. “אני שמח לשמוע ממך שהייתה עלייה בכמות הסיוע לאחרונה. ישראל צריכה להמשיך בכך ולוודא שלא יהיו פגיעות בבלתי מעורבים במלחמה בעזה”.
השר כ”ץ השיב בשיחה: “ישראל רוצה לעבוד בשיתוף פעולה בנושא, אבל הבעיה היא שחמאס גונב את הסחורה ומוכר אותה במחירים גבוהים. אנחנו רוצים לוודא שהסיוע מגיע לאוכלוסייה ועובדים מול מדינות ערביות כדי להבטיח שהוא נכנס לרצועה ומגיע למי שזקוק לו”.
על אף התחייבות ישראל לשיפור המצב, גורמים אמריקניים מסרו כי מבחינתם האולטימטום נותר בעינו: אם ארה”ב לא תשתכנע כי חל שינוי מהותי בהגעת הסיוע ההומניטרי לרצועה, היא תיאלץ להטיל מגבלות על העברת נשק וחימושים לישראל בחודשיים הקרובים.
לפי הדיווחים, בלינקן ואוסטין טוענים כי פקודות פינוי של צה”ל הובילו לריכוז של כ-1.7 מיליון פלסטינים באזור קטן במואסי, מה שחושף אותם למחלות. בנוסף, ארגוני סיוע בין-לאומיים מתקשים לספק מענה לצרכים, ומשאיות סיוע מעוכבות במעברי הגבול.
לטענת האמריקנים, כמות הסיוע שנכנס לעזה בספטמבר היא הנמוכה ביותר בשנה האחרונה, והם דרשו בחודש שעבר מישראל לנקוט צעדים קונקרטיים לשיפור המצב תוך 30 יום.
לפי חדשות 12, בלינקן ואוסטין פירטו מספר דרישות מישראל – שיחבלו בניצחון הישראלי ברצועה:
• העברה קבועה של 350 משאיות סיוע מדי יום לרצועת עזה דרך כל ארבעת מעברי הגבול הנוכחיים.
• פתיחה של מעבר גבול חמישי.
• ביצוע הפוגות הומניטריות ברחבי עזה למשך לפחות ארבעה חודשים.
• לאפשר לפלסטינים במואסי לנוע מזרחה ולהתרחק מאזור החוף לפני החורף.
• הפסקת הפעולה לבידוד צפון רצועת עזה.
• הודעה רשמית כי אין כוונה לפנות את תושבי צפון רצועת עזה לדרום הרצועה.
בתוך כך, דוח חדש של ארגון ה-IPC מעלה אזהרה חמורה לגבי המצב ההומניטרי ברצועת עזה, וקובע כי קיימת סבירות גבוהה שרעב כבר נוכח בחלקים מצפון הרצועה.
ה-IPC הינו מדד בינלאומי המשמש לקביעת מצב התזונה במדינות ואזורים שונים בעולם. המדד מקובל על הקהילה הבין-לאומית ובראשה האו״ם, ומבסס את ממצאיו על נתונים הנאספים ממדינות, ארגונים בין-לאומיים ושחקנים הומניטריים שונים. תפקידו המרכזי הוא ניטור מהיר של סימנים לרעב ותזונה לקויה והמלצה על פעולות מיידיות שיש לנקוט.
ממצאי הדוח העיקריים:
• המצב ההומניטרי ברצועת עזה מוגדר כחמור מאוד וממשיך להידרדר במהירות
• קיימת סבירות גבוהה שרעב כבר נוכח בחלקים מסוימים בצפון רצועת עזה
• נמצאה פגיעה והרס של תשתיות אזרחיות חיוניות, כולל תשתיות תברואה ובריאות
• על פי סולם החומרה בן חמשת השלבים של ה-IPC, רצועת עזה נמצאת כעת בדרגה 4 (EMERGENCY) – רמה אחת בלבד לפני הדרגה החמורה ביותר
במתאם פעולות הממשלה בשטחים דוחים את הממצאים – ואמרו לחדשות 12: נבקש להזכיר כי עד כה כל ההערכות של ה-IPC התבררו כשגויות ולא תואמות את המצב בשטח. לצערנו, החוקרים ממשיכים להתבסס על נתונים חלקיים, מגמתיים ומקורות מידע שטחיים ובעלי אינטרס.
כמו כן, נדגיש כי דוחות ה-IPC התבססו בצורה מגמתית על ארגונים בעלי אינטרס ובעלי ידע חלקי ושגוי שפוגע מהותית באמינות המסמך. במתאם פעולות הממשלה בשטחים דוחים את הממצאים.