היועמ”שית לבג”צ: יש לדחות על הסף את העתירות נגד פיטורי גלנט

היועצת המשפטית לממשלה השיבה לבג"צ במסגרת שני עתירות שהוגשו נגד ראש הממשלה על פיטורי יואב גלנט • בתשובתה לבג"צ כותבת מיארה: לראש הממשלה יש סמכות רחבה לפטר שר בממשלתו, ולכן סמכות בית המשפט להתערב בהחלטה מצומצמת • בית המשפט דחה את העתירות
חרדים 10
ו' חשון התשפ"ה / 07.11.2024 13:19

הערב צפויים להיכנס לתוקפם פיטורי שר הביטחון יואב גלנט, הכנסת תתכנס לאשר את מינוי השר ישראל כץ תחתיו. את מקומו של השר כץ במשרד החוץ, יירש השר גדעון סער.

שני עתירות הוגשו לבג”צ נגד פיטורי השר גלנט, בג”צ הורה לראש הממשלה להשיב עוד היום להגשת העתירות והיועהמ”שית מיהרה להצהיר כי תשיב לבג”צ בשם המדינה כשהיא מגבה את החלטת ראש הממשלה.

בית המשפט העליון דחה היום את העתירות של ארגוני השמאל נגד פיטוריו של שר הביטחון יואב גלנט בידי ראש הממשלה בנימין נתניהו בהיעדר סיבה להתערב בהחלטתו.

השופטים יוסף אלרון, יעל וינלר ורות רונן דחו פה אחד את העתירות שביקשו להורות על ביטול פיטוריו של גלנט והחלפתו בידי השר ישראל כץ.

היום הגישה היועהמ”שית את תשובתה לבג”צ. הפיטורים מגיעים, לעמדת ראש הממשלה, “בשל משבר אמון מתמשך בינו לבין שר הביטחון גלנט, ולאחר שהתגלעו פערים משמעותיים בין עמדות ראש הממשלה לבין עמדות שר הביטחון בסוגיות שונות, לרבות בסוגיות מדיניות וביטחוניות שהן בליבת ניהול המלחמה, אשר לדעת ראש הממשלה, מונעים מהממשלה לתפקד כראוי”.

היועמ”שית מציינת בתשובתה: “השיקולים שעומדים ביסוד החלטת ראש הממשלה הם שיקולים הקשורים בליבת עבודת הממשלה, אשר ראש הממשלה היה רשאי לשקול בגדרי שיקול הדעת הרחב ביותר הנתון לו ע”פ החוק”.

היא גם מזכירה תקדימי עבר כמו אריאל שרון שהתקשה להעביר את ‘חוק ההתנתקתות’ ופיטר לשם כך שני שרים בממשלתו. נגד הפיטורים ההם, הוגשה עתירה לבג”צ באמצעות עו”ד יוסי פוקס שמכהן כיום כמזכיר הממשלה, אלא שהעתירה נדחתה פה אחד בהרכב של שבעה שופטים.

מיארה טוענת בתשובתה כי דין העתירות להידחות על הסף גם בהיעדר ‘עילה’ להתערבות בג”צ, לא לפני שהיא מפרטת כי עמדת ראש הממשלה, העומד גם בראש הקבינט המדיני-ביטחוני, היא כי העברת גלנט מתפקידו כשר הביטחון הינה פעולה שביכולתה “יש כדי לקדם את יכולת הממשלה לתפקד כראוי כרשות המבצעת של המדינה ולהגשים את יעדי המדיניות הניצבים בפניה”.

“לראש הממשלה שיקול דעת רחב ביותר בהפעלת סמכותו להעביר שר מכהונתו במקרים שבהם דרוש הדבר לפי שיקול דעתו ‘כדי לקדם את יכולת הממשלה לתפקד כראוי כרשות המבצעת’, והיקף התערבותו של בית המשפט הנכבד בהחלטות מסוג זה הוא מצומצם ביותר.

המדינה תטען, כי בהתאם לאמות המידה שנקבעו בעניין פוקס, ומשלא הוצגה תשתית ראייתית לפעולה המנוגדת לדין, אין עילה להתערבות בהחלטתו של ראש הממשלה, ודינן של העתירות להידחות על הסף בהעדר עילה משפטית כלשהי להתערבות.

בנסיבות אלה, משדינן של העתירות להידחות על הסף בכללותן, די בכך בלבד כדי להביא לדחייתן על הסף של הבקשות למתן צו ביניים שהוגשו בגדרן. מעבר לאמור, דינן של הבקשות דנן להידחות גם לגופן, משסיכוייהן של העתירות קלושים ומששיקולי מאזן הנוחות אינם תומכים בקבלת הבקשות.

מבלי לגרוע מעמדתה האמורה, ולמען הזהירות, המדינה תבקש להבהיר כי בהעדר החלטה אחרת של בית המשפט הנכבד בבקשות דנן, בהתאם להוראת סעיף 22(ב) לחוק היסוד, החלטת ראש הממשלה להעביר את שר הביטחון גלנט מכהונתו תיכנס לתוקף היום, בשעה 19:57”.

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות