ועדת השרים לענייני חקיקה תדון בשבוע הבא בהצעת חוק של יו”ר ועדת העבודה והרווחה, ח״כ ישראל אייכלר מיהדות התורה – “קבלת ילד למעון יום והשתתפות המדינה בעלות שכר הלימוד בו” – שלפיה מספיק שאחד מבני הזוג יעבוד, כדי שמימון המעונות לחרדים לא ייפסק.
ההצעה תגיע אל ועדת השרים לאחר שבמהלך ישיבת סיעת יהדות התורה שהתקיימה היום (שני) סוכם כי הסיעה תדרוש מהנהלת הקואליציה להעביר את החוק של ח”כ אייכלר בהקדם – כשמנגד, בהוראת גדולי ישראל, הנציגים יורדים עד להודעה חדשה מהדרישה לקדם מיד את חוק הגיוס.
הפיצוי יהיה בסיכול של ‘גזרת המעונות’. כידוע, מאחר שאין כיום חוק שפוטר את בני הישיבות והאברכים מגיוס, ההנחות במעונות היום לאברכים מחויבי גיוס בוטלו בהוראת היועמ”שית, ומשפחות חרדיות נאלצות לשלם סכום כבד בכל חודש.
לפי הצעת חוק של יו”ר ועדת העבודה והרווחה ח”כ אייכלר מיהדות התורה, החוק יאפשר הנחה במעונות לנשות אברכים ללא קשר לעבודה של הבעל.
בהודעה רשמית של סיעת יהדות התורה נאמר: “ח”כ הרב ישראל אייכלר, יו”ר ועדת העבודה והרווחה, הציג בפני הסיעה את הצעת החוק שהעלה בכנסת, עליה חתומים כל חברי הסיעה, בנושא ‘השתתפות המדינה בעלות שכר הלימוד במעונות’. לפי הצעת החוק, יובא בחשבון, לצורך בחינת השתתפות המדינה בעלות השכר, מצבה התעסוקתי של האם בלבד.
“הסיעה דורשת מהנהלת הקואליציה לקדם את הצעת החוק הזו ב-3 קריאות במהירות האפשרית”.
אם הצעת החוק תאושר, היא תפתור את הבעיה העיקרית עמה מתמודד הציבור החרדי – סבסוד מעונות היום. יש הסבורים כי אם מימון מעונות היום יבוא על פיתרונו – ניתן יהיה להתעכב עם חקיקת חוק הגיוס, מה שימנע משבר קואליציוני.
לפי דברי ההסבר של הצעת החוק, “על אף האמור במבחני התמיכה ובנוהל, לשם בחינת סדר הקדימות לקבלה למעון יום ולהשתתפות המדינה בעלות שכר הלימוד בו, יובא בחשבון מצבה התעסוקתי או הלימודי של האם בלבד, ובמשפחות שבראשן הורה עצמאי – של ההורה העצמאי בלבד; ואולם, הוראות סעיף זה לא יגרעו מאופן חישוב רמת ההכנסה לנפש במשפחה לפי מבחני התמיכה והנוהל. הוראות חוק זה לעניין השתתפות המדינה בעלות שכר לימוד במעון יום יחולו החל משנת הלימודים התשפ”ה, ולעניין הקבלה למעון יום – החל משנת הלימודים התשפ”ו.
“זכויות אישה על עבודתה ופרנסתה הן זכויות חוקתיות ראשונות במעלה. דיני העבודה מגנים על זכויותיה לעניין תנאי השכר, תנאי ההעסקה, שעות העבודה, מניעת הפליה ועוד”, נכתב בדברי ההסבר של הצעת החוק. ״כדי לאפשר לאישה לממש את פוטנציאל התעסוקה והפרנסה שלה נקבעו זכויות סוציאליות כמו הנחה למעון יום, שהמדינה מסבסדת מכספי משלמי המיסים מכלל המגזרים. זכויות אלה אינן יכולות להיות תלויות באיש אחר זולת האישה. לפיכך מוצע לקבוע כי לשם בחינת סדר הקדימות לקבלה למעון יום ולהשתתפות המדינה בעלות שכר הלימוד בו, יובא בחשבון מצבה התעסוקתי או הלימודי של האם בלבד”.
עוד נכתב בהצעת החוק: “יחד עם זאת, לעניין חישוב רמת ההכנסה לנפש במשפחה לפי מבחני התמיכה תובא בחשבון גם הכנסת האב. הצעת החוק מבקשת לקבוע אי-תלות בין הזכויות וההנחות שמגיעות לאם עובדת ובכלל זה בהליכי לימודים לרכישת השכלה או מקצוע, ובין חייה המשפחתיים או האישיים, או מעשי בני משפחתה – שאינם רלוונטיים לזכויותיה כאם העובדת למחייתה. כל הפליה על רקע חברתי או דתי אסורה. כך גם כלפי נשים עובדות, שמנסים לפגוע בפרנסתן ולמנוע מהן זכויות כאימהות עובדות.
“ביטול ההנחה במעונות יום ומשפחתונים, לנשים עובדות, בזיקה לבני זוגם שבחרו להקדיש את חייהם ללימוד התורה, סותרת את יסודות כבוד האדם וחירותו וחופש העיסוק. לא ייתכן שבמדינת היהודים נמנע מאימהות לצאת לעבוד ולהביא פת-לחם לפי הטף על ידי ביטול ההנחות במעונות היום והמשפחתונים”.