עבירות הבנייה בבני ברק: די ראיות לכתבי אישום נגד בכירים בעירייה

בדיקה שנפתחה לפני כשנה על ידי הרשות לאכיפה במקרקעין התפתחה לחקירה באזהרה נגד בכירים בעיריית בני ברק • מקורות ברשות ל'דה מרקר': "מדובר בעבירות פליליות" • עיריית בני ברק: "משוכנעים שלא נפל כל פגם"
חרדים 10
י"ט תשרי התשפ"ה / 21.10.2024 02:02

הרשות לאכיפה במקרקעין פתחה לפני כשנה בחקירה על הנעשה בעיריית בני ברק, בעקבות חשד לעבירות בנייה קשות בעיר והשתלטות על שטחים ציבוריים.

לפי דיווח של רנית נחום-הלוי ב’דה מרקר’, הרשות טוענת כי הצטברו בידם די ראיות שמאפשרות להמליץ לפרקליטות על הגשת כתבי אישום נגד כמה מהמעורבים.

לפי הדיווח, בין הנחקרים באזהרה: מהנדס העיר לשעבר, ישראל קשטן, מהנדס העיר עד לאחרונה, ערן וקסלר, סגנית מהנדס העיר, רות מוזס, ויו”ר ועדת המשנה לתכנון ובנייה, מנחם שפירא.

הבדיקה והחקירה באזהרה התמקדה בכ-15 נחקרים, בעיקר חברי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה, וכן יזמי נדל”ן, שחלקם נחקרו יותר מפעם אחת. גם ראש העיר לשעבר אברהם רובינשטיין, זומן לחקירה, אך מפאת מצבו הבריאותי לא נחקר לבסוף.

לפי ‘דה מרקר’, בשלב זה עדיין לא נחקרו אישים פוליטיים, כולל ראש העיר חנוך זייברט, שעד הבחירות שימש יו”ר ועדת משנה בוועדה לתכנון ובנייה ואחראי על מחלקת ההנדסה בעיר.

חקירת ראש עיר או כל בכיר אחר דורשת אישור של היועצת המשפטית לממשלה, ובקשה כזו לא הועברה עד כה.

הביקורת חשפה כי לעירייה אין מהנדס קבוע, אדריכל קבוע או מנהל אגף פיקוח ורישוי קבוע, כאשר התפקידים מאוישים על ידי פרילנסרים.  “עובדים עם חשבוניות”, נמסר מהרשות, “ללא מנגנונים, בעוד תהליכי העבודה בוועדה המקומית לתכנון ובנייה פגומים”.

לפי ‘דה מרקר’, הרשות לאכיפה במקרקעין  מצאה ראיות להתנהלות לא חוקית של כמה מהחברים בוועדה המקומית לתכנון וועדת המשנה שלה, ובכוונתה להעמיק את החקירה כדי להבין אם יש בעלי תפקידים נוספים שמעורבים בכך, בין היתר בדרג הפוליטי. בנוסף, יש עוד אנשי דרג מקצועי בכיר שהרשות נדרשת לחקור, חלקם באזהרה. גם חקירה כזו מצריכה אישורים מהייעוץ המשפטי לממשלה, וסיכויים גדולים שאלה יתבקשו.

מקורות ברשות לאכיפת מקרקעין אמרו לציטוט: “מדובר בעבירות פליליות עם מודעות, ולא עבירות מינהליות שהסנקציות עליהן מסתכמות בהטלת קנסות, ומכאן שבכוונתנו להמליץ לפרקליטות על הגשת כתב אישום לגבי חלק מהנחקרים. מדובר בעיקר בבכירים בדרג המקצועי שלגביהם לא נדרש אישור לחקירה”.

בדיקת הרשות לאכיפה במקרקעין בבני ברק נפתחה בחודש אוגוסט 2023, בעקבות פניות של תושבי העיר ועל רקע האסון בהר מירון. באותם ימים הוחלט לפתוח בבדיקה לבחינת תופעת עבירות הבנייה בעיר ולאתר מבנים מסוכנים שהוקמו באופן לא חוקי, במטרה לאתר מבעוד מועד את אלה שעלולים להוביל לאסון.

במקביל, פתחה הרשות בביקורת עומק על התנהלות הוועדה המקומית על פי חוק התכנון והבנייה.

ב’דה מרקר’ מציינים, כי עבירות הבנייה שגרתיות כל כך בבני ברק עד שמודעות למכירת דירות לא מפרטות רק את שטח הדירה הקיים, אלא מוסיפות את השטח “הפוטנציאלי” – זה שניתן להרחבה ללא כל בדיקה, אישור או היתר בנייה.

בעקבות הפעילות הנחרצת של הרשות לאכיפה במקרקעין, בימים שלפני ראש השנה התקיים לראשונה בעיר כנס חירום ביוזמת עשרות רבני קהילות, דיינים, ראש העיר זייברט וממלא מקומו מנחם שפירא. בכנס החריג, שכמותו לא התקיים מעולם,  הועלתה הסוגיה הבוערת של בנייה בלתי חוקית שנפוצה בעיר והסכנות הטמונות בה.

חבר מועצת עיריית בני ברק, יעקב וידר: “רשות האכיפה במקרקעין החלה לשבת חזק על בני ברק. זייברט, שפירא וחבריהם, העסקונה של הנהגת העיר, החלו לקיים כנסים ולפרסם את זה בכל העיתונות הממסדית, כמו ‘המודיע’ ו’יתד נאמן’, והם מתחילים לדבר נגד בנייה לא חוקית. זה לא קרה בעיר מעולם, מה שמלמד שהפעילות של הרשות עושה את שלה והם מתחילים לפחד מהחקירה”.

מעיריית בני ברק נמסר בתגובה ל’דה מרקר’: “העירייה, נבחריה ועובדיה משתפים פעולה עם כל הליך בדיקה או חקירה באשר הם. אנו משוכנעים כי עם מיצוי ההליכים יתברר כי לא נפל כל פגם בפעולות העירייה. נעדכן כי מאז כינונה של מועצת העיר הנוכחית וכניסתו של ראש העיר לתפקידו, הוחמרו מאוד פעולות האכיפה וההריסה כנגד בנייה בלתי חוקית, תופעה שהיא בגדר מכת מדינה, ולא נחלת בני ברק בלבד”.

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות