הקישוא שייך למשפחת הדלועים. הוא ירק חשוב, כי הוא קל לעיכול ועשיר ברכיבים אנטי דלקתיים.
בשל יתרונותיו התזונתיים הרבים, כל שילוב של קישוא בתפריט תזונה יוסיף ערכים תזונתיים, בין אם בחרנו בארוחה חלבית או בשרית, ולכן בכל ארוחה שאנו מכינים כדאי לחשוב איך קישוא משתלב בתמונה: בין אם בסלט, במאפה או בתבשיל.
הקישוא דל מאוד בקלוריות – 15 קק”ל ל-100 גר’, ועשיר מאוד בערכים תזונתיים. לכן כדאי לשלב אותו בתזונה ברמה היום-יומית.
מתכון לקישואים בתנור
מצרכים:
• 4 קישואים טריים, שטופים ובקליפתם
• 1.5 כפית טימין מיובש
• 2 שיני שום כתושות
• 3 כפות שמן זית
• מלח ופלפל גרוס, לפי הטעם
להגשה: יוגורט עיזים עד 9% שומן
הוראות הכנה:
1. לחמם תנור ל-200 מעלות.
2. לערבב בקערה את הרכיבים הבאים: שמן זית,טימין, שום, מלח ופלפל.
3. פורסים את הקישואים למקלות בעובי בינוני.
4. מרפדים תבנית בנייר אפייה ומשמנים בשמן זית.
5. מסדרים את מקלוני הקישואים בתבנית ומפזרים כל פרוסה את תערובת שמן הזית והשום.
6. אופים בתנור החם במשך 17 דקות, עד שהקישואים רכים וזהובים. מגישים עם מתבל היוגורט עיזים.
לקישואים במטבל מומלץ לצרף סלט קליל ורענן לקיץ, ליצירת ארוחה מלאה:
סלט קולורבי וסלק עם גבינת פטה
מצרכים:
• 3 סלקים
• 3 קולורבי
• מיץ מ-2 לימונים
• 10 קוביות פטה עיזים, 5 אחוז שומן (ניתן להחליף בכל פטה, לטעמכם)
• 1/2 כוס שמן זית
• מלח ופלפל גרוס, לפי הטעם
הוראות הכנה:
1. לקלוף ולקצוץ לרצועות את הסלקים והקולורבי.
2. לתבלן במיץ לימון, שמן ותבלינים.
3. להוסיף את קוביות הפטה.
הדיאטנית הקלינית תמר ידין, יועצת לחברת הרבלייף: “הקישוא אידיאלי לשילוב בתזונה במצבים של בעיות עיכול, החל ממעי רגיז, צרבות וכלה בדלקות בקיבה בזכות רכיב שנקרא חומר מצילגי, מעין סיב מסיס במים שמקנה לקישוא את החומר הרירי. בנוסף, הוא גם תומך במערכת החיסון, תורם למניעת עצירויות, האטת תהליכי הזדקנות, שומר על בריאות הלב ועשיר בויטמנים ובמינרלים.
“למרות הדימוי הלא זוהר של הקישוא, ניתן לשלב אותו בצורה מעניינת במאכלים רבים, כקישוא מבושל או חי. אם בוחרים באופציה הלא מבושלת, ניתן להוסיף קישואים לסלט קצוץ דק, בתיבול עדין של שמן זית ולימון.
“אם בוחרים לבשל את הקישוא, ניתן להוסיף אותו למרקים סמיכים לחורף, להוסיף אותו כתוספת לפיצה בהכנה ביתית, לכלול אותו בצלחת אנטיפסטי שנכין בתנור, לשלב אותו בתבשילי בקר או עוף, אידאלי להוספה לקציצות ירק, ללביבות, פשטידות ירק ולהוסיף לחביתה. אופציה נוספת בריאה מאוד ויצירתית היא להכין ממנו פסטה. יש לקלוף אותו בקולפן מיוחד ולהוסיף לו רוטב עגבניות, בולונז או עשבי תיבול והתוצאה- נהדרת.”