המבקר מזהיר: שרי הביטחון והפנים מתווכחים וישראל לא ערוכה לפינוי

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן מתח ביקורת על המחלוקת בין שרי הביטחון והפנים - מי אחראי על תכנית לפינוי אזרחים במקרה של מלחמה בצפון • המבקר לנתניהו: "נדרשת פעולה ממשלתית אחודה וסדורה"
אריה ריבקינד
כ"א סיון התשפ"ד / 27.06.2024 18:27

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן התריע היום (חמישי) כי ישראל לא ערוכה כנדרש לפינוי אוכלוסייה במקרה של מלחמה בצפון – זאת, לטענתו, בשל מחלוקות בין משרדי הביטחון והפנים.

המבקר פנה במכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו וכתב: “אין מקום למצב של היעדר הסכמות שנמשך זמן כה רב. נדרשת פעולה ממשלתית אחודה וסדורה”.

המבקר הסביר: “לפי עמדת משרד הפנים, אחריותו מוגדרת רק למקרה של פינוי לבתי ספר בהתאם להחלטת הממשלה – ‘מלון אורחים’, ולא לטיפול במפונים שפונו או התפנו לכל מקום אחר, לרבות לבתי המלון.

“מנגד, עמדת משרד הביטחון היא שמשרד הפנים אחראי לטיפול באזרחים ומתן מענה עבורם, הן כאשר הם מתפנים באופן יזום מצד המדינה והן כאשר מתפנים באופן עצמאי. עמדות מנוגדות אלו הביאו למחלוקת בין משרד הפנים למשרד הביטחון ולרח”ל (רשות חירום לאומית) שטרם הוכרעה”.

במכתבו התריע המבקר גם כי בביקורת על פינוי אזרחים, הנמצאת בשלבי גיבוש סופיים, מסתמן כי משרד הפנים ופס”ח (פינוי, סעד וחללים) לא מימשו את אחריותם לניהול אירוע של קליטת מפונים מהדרום ומהצפון.

אנגלמן ציין דוגמה שעלתה מביקורו בקריית שמונה מוקדם יותר החודש. לדבריו, האוכלוסייה פונתה מהעיר ונמצאת ביותר מ-300 מוקדים שונים ברחבי הארץ “באופן שאינו סדור ואינו מתואם בין משרדי הממשלה, ללא יכולת שליטה ובקרה של עיריית קריית שמונה על הטיפול בתושביה המפונים ומבלי שהוגדרה האחריות של כלל הרשויות המקומיות הקולטות לטיפול באוכלוסייה זו ובמתן האמצעים הנדרשים לשם הטיפול בתושבים בתחומי החינוך, הרווחה, הבריאות, התעסוקה ועוד”.

אנגלמן התריע: “נוכח התגברות המתיחות הביטחונית בגבול הצפון ונוכח ההשלכות החמורות שעלולות להיות להיעדר המענה הנדרש לאוכלוסייה ככל שתתפנה, נדרשת הכרעתך במחלוקת בין שר הביטחון לשר הפנים על מנת להביא לפתרון מידי ולהבטיח שבידי מדינת ישראל תהיה תוכנית ישימה למתן מענה לאוכלוסייה מתפנה”.

הוא הדגיש: “המציאות הבלתי פתורה המתוארת במכתבי זה, המתקיימת כתשעה חודשים לאחר פרוץ המלחמה, בתקופה בה עשרות רבות של אלפי תושבים משני חבלי הארץ (ובפרט מהצפון – נכון לעת הזו) שוהים מחוץ לביתם, וכשבפתח עומדת אפשרות למערכה כוללת בצפון, שיתכן ותחייב פינוי נוסף – היא בלתי מתקבלת על הדעת.

“בעת הזו, אין מקום למצב של היעדר הסכמות אשר נמשך זמן כה רב וברי לכל שנדרשת פעולה ממשלתית אחודה וסדורה לשם טיוב הטיפול באוכלוסיית המפונים מבתיהם”.

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות