סערה פוליטית: ‘חוק הרבנים’ של ש”ס חוזר לדיוני ועדת החוקה

אריה ריבקינד
|
י' סיון התשפ"ד / 16.06.2024 15:41
אחרי ששתי הסיעות שהתנגדו לחוק פרשו: ועדת חוקה תדון בחוק שש”ס מקדמת • החוק יאפשר למנות עוד משרות רבות של רבנים – ויעניק לשר הדתות שליטה כמעט מלאה בתהליך • ח”כ מלינובסקי: “ירדתם מהפסים? החיילים נלחמים ואתם מתעסקים בחוק הג’ובים שידאג למקורבי ש”ס?”

שוב עימות פוליטי בזמן מלחמה: ועדת החוקה של הכנסת תקיים ביום שלישי דיון על ‘חוק הרבנים’ שמקדמת ש”ס.

בישיבה שתעסוק בנושא הצעת חוק שירותי הדת היהודיים – בחירות רבני עיר, רבנים אזוריים, רבני יישוב ורבני שכונות – יכינו את החוק לקריאה ראשונה וייתכנו הצבעות.

הממשלה מחדשת את קידום ההצעה לאחר שבני גנץ וגדעון סער פרשו מהקואליציה.  בחודש מרץ, כשהקואליציה כללה את המחנה הממלכתי של בני גנץ והימין הממלכתי של גדעון סער, הטילו השניים וטו על קידום החוק. גם בקרב חברי קואליציית ה-64 היו קולות שקראו שלא לקדם את החוק, ובתגובה החליטו בקואליציה לדחות את העיסוק בו.

יו”ר הקואליציה אופיר כץ הודיע אז שההצעה תרד מסדר היום, והסביר שההחלטה התקבלה לאחר ששוחח עם ראשי סיעות הקואליציה, בהם יו”ר ש”ס אריה דרעי, והוחלט כי “בעת הזאת לא נכון לקדם חקיקה שנויה במחלוקת, אלא לשאוף לאחדות בעם”.

קידום הצעת ‘חוק הרבנים’ לוקחת את הכוח מידי הרשויות המקומיות ומעבירה אותו לידי מועצת הרבנות הראשית והשר לשירותי דת.

הצעת חוק המכונה ‘חוק הרבנים”, כוללת הסדרים הנוגעים לאופן בחירתם, משך כהונתם, גיל הפרישה והיקף המשרה של רבני עיר, רבני יישובים, רבנים אזוריים ורבני שכונות.

על פי ההצעה, השר לשירותי דת הוא שיקבע את הצורך במינוי רבני שכונות, נוסף לרבני ערים.

כלומר, הסמכות שהייתה בעבר בידי הרשויות המקומיות – תעבור למשרד לשירותי דת וכך יבוצעו מינויים בהתאם לשיקולים של המשרד והשר העומד בראשו.

מכיוון שלפי הצעת החוק, על כל 50 אלף תושבים אפשר יהיה למנות רב שכונה אחד או יותר, ההערכה היא כי היא תייצר מאות משרות רבניות חדשות, על חשבון כספי הרשויות המקומיות.

הפרשן הפוליטי עמית סגל הגיב: “אל תהיו במתח יוצא דופן. חוק הרבנים יחזור לפריזר כלעומת שהוצא ממנו”.

ח”כ משה סעדה מהליכוד כתב בקבוצת הוואטסאפ של ועדת החוקה: “אני אתנגד לחוק הזה יחד עם עוד חברי כנסת והוא לא יעבור אם הוא יובא כעת להצבעה. הניסיון לבצע מחטף פוליטי ולקדם בשעת מלחמה חוק ששנוי במחלוקת גדולה, רק כדי לאפשר מינויים שפוליטיקאים חפצים ביקרם, הוא בגדר תעודת עניות לאלו שמקדמים אותו כעת מתוך דחיפות לא ברורה. אני לא מתכוון להשתתף בכך ואני חוזר וקורא לראש הממשלה לא להיכנע לאלו המסתערים על הנושא משל היה מדובר בדיני נפשות, ולהסיר את הצעת החוק השנויה במחלוקת מסדר היום”.

ח”כ סעדה הוסיף וכתב: “טאקט בחקיקה היא לא מילה גסה”.

ח”כ טלי גוטליב מהליכוד הוסיפה: “חשבו שלא נשים לב. מספיק כבר!”

ח”כ יוליה מלינובסקי מישראל ביתנו, החברה בוועדת החוקה, תקפה בחשבון הטוויטר שלה: “ירדתם מהפסים? אין מלחמה? אין חטופים? אין מילואימניקים? החיילים שלנו נלחמים בשטח ובמה אתם מתעסקים? בחוק הג’ובים שידאג למקורבים של ש”ס? הניתוק של הקואליציה הזו חוצה את הגבול פעם אחר פעם. מה שחשוב עכשיו זה למנות עוד מקורבים בכספים שהיו יכולים ללכת למטרות המלחמה? תתביישו!”.

ח”כ זאב אלקין מהימין הממלכתי כתב: “נגמר כבר ה’ביחד ננצח’? ניצחנו כבר במלחמה בעזה ובצפון? עזבו אותנו מחוקי המריבה וחוקי הג’ובים, בואו לצפון, תראו מה קורה כאן ותתגייסו לעזור לתושבים! אתם מדברים כל הזמן בשם הפריפריה, כרגע הגליל צריך מכם סיוע והתגייסות, ולא את ‘חוק הרבנים’. מנותקים, תתעוררו!”.

מהמחנה הממלכתי נמסר בתגובה: “נתניהו והקואליציה שלו מוכיחים שוב שאצלם הפוליטיקה מעל לכל – העיקר לשרוד. דווקא עכשיו, כשהצפון בוער והדרום במלחמה, מחליטים בקואליציה לקדם חוק מעוות, ללבות את הקרע בעם ולשבור שיאים חדשים של ניתוק”.

עיקרי השינויים בחוק:

• ביטול נציגי הציבור שמועצת הרשות ממנה (מהווים רבע מהאספה הבוחרת) והחלפתם בחברי מועצת הרבנות הראשית.
• ביטול הגבלת הכהונה לרבני ערים.
• צמצום חובת הייצוג הנשי מ-40% ל-1/3.

משמעות השינויים:

• החלשת כוח הרשויות המקומיות בבחירת רב העיר או רב המועצה המקומית.
• במקום שרב עיר יכהן לתקופה קצובה של עשר שנים, הוא יכהן עשרות שנים בתפקיד בלי אפשרות להזיזו.
• צמצום הייצוג הנשי באספה שבוחרת את רב העיר.

בתגובה להעלאת חוק הרבנים החליטו יושבי ראש סיעות האופוזיציה לקיים פיליבסטר מחר על הצעות החוק שיגיעו למליאה ולהצביע נגד חקיקה ממשלתית.

“למעט הח”כים של הסיעות הערביות שנמצאים מחר בחופשת חג מוסלמי, כל הח”כים של האופוזיציה מחוייבים להגיע למליאה ולהילחם בהחלטת הקואליציה להחזיר את חוק הרבנים לדיון בועדת חוקה”, נאמר בהודעה מטעם הנהלת האופוזיציה.