האם הגר”ש עמאר שוקל פרישה מהמירוץ אל כס הרב הראשי הספרדי בירושלים? למרות המצב הקשה אליו נקלע בהתמודדות על קולות חברי הגוף הבוחר בבחירות לרבנות ירושלים, ועל אף הסיכויים הגבוהים של המועמד הרב שמואל אליהו לזכות בתפקיד – מקורביו של הראשל”צ הרב שלמה עמאר ממשיכים להתעקש: “הרב לא יוריד מועמדות”.
מקורביו זועמים על הפצת שמועות לפיהן, כביכול, ביום שישי נערכה בבית הרב שבגבעת המבתר “פגישת חירום” בה השתתפו בכירי מקורביו, וכי במהלכה נידונה האפשרות להסרת המועמדות. “נערכה פגישת צוות שגרתית ביותר, שום פגישת חירום”.
מאידך, באשר להסרת המועמדות חשוב להזכיר כי במהלך השבועות שקדמו להגשת המועמדות, שבו אנשיו של הרב וטענו בנחרצות: “הרב לא עוסק בזה”, וכי אין בדעתו להתמודד בבחירות לרבנות ירושלים. בסופו של דבר, הגיש הגר”ש עמאר מועמדות כבר ביום שני בבוקר, כמעט שתי יממות לפני תום המועד בו ניתן היה להירשם במשרד הדתות.
מאחורי הקלעים נחלקים אנשיו של הראשל”צ בין האומרים “צריך לפרוש, ולצאת בכבוד מהמירוץ”, לבין הטוענים כי יש לרוץ “עד הסוף” – יהיה אשר יהיה אותו סוף.
יתכן שהגשת המועמדות בשלב מוקדם מדי, היא שעמדה בעוכריו של הגר”ש עמאר. שכן, אילו היה מגיש מועמדות ברגע האחרון, קרוב לחצות הלילה של יום שלישי, יתכן שרבה של צפת, הרב שמואל אליהו, לא היה נכנס אל זירת ההתמודדות.
כך קרה שבמהלך היממה שחלפה מאז הגיש הראשל”צ את מועמדותו, היו מספר גורמים שניסו לעשות הכול כדי לדחוף את הרב אליהו להתמודד, ובלבד שהרב עמאר לא יזכה בתפקיד.
יש הטוענים כי יו”ר ש”ס ח”כ אריה דרעי היה בין אותם גורמים. בסביבתו מכחישים זאת נחרצות – ומסיבות מובנות.
היחסים בין הרבנים לבית אליהו – האב הגר”מ אליהו זצ”ל, והבן הרב שמואל אליהו – לבין הגר”ע יוסף זצ”ל היו עכורים מאוד. בשטח של ש”ס – כמו גם במשפחת הגר”ע יוסף זצ”ל – לא יראו בעין יפה תמיכה רשמית של התנועה במועמדות הבן למשפחת אליהו למשרה הרמה. תמיכה כזו, אם תהיה, תוכתר כ”נטישת מורשת מרן”.
גם ב’דגל התורה’ מבקשים לעשות הכול כדי לטרפד את בחירת הרב עמאר לתפקיד הרב הראשי הספרדי. שם זוכרים לו את פסקיו בעיקר בתחום הגיור, שהובילו להתנגדות עזה מצד מנהיגי ‘דגל התורה’. יש הטוענים כי חברי הסיעה הם שעמדו מאחורי המועמדות של הרב שמואל אליהו. אין אישור רשמי לכך ב’דגל’, כמובן, אך גם אין הכחשה גורפת.
האם נציגי הגוף הבוחר הנשמעים לדעתם של הגראי”ל שטינמן והגר”ח קנייבסקי יטילו אל תיבת הקלפי את שמו של מי שנחשב רב דתי ציוני? לא בטוח. אך יש בעצם החשש הזה כדי לתקוע מקלות בגלגלי ריצתו של הגר”ש עמאר ולהביא להיסוסים בקרב מחנהו.
ומהי עמדתו של ראש העיר ניר ברקת, שהמלצתו לחברי הגוף הבוחר עשויה להכריע את הבחירות? בסביבתו טוענים כי “יתמוך במועמד הבית היהודי למשבצת הציונות הדתית ובמועמד ש”ס למשבצת החרדית”. מאחר וש”ס מתקשה להכריע בדבר זהות המועמד בו היא תומכת (היא לא ממש חפצה במי מהמועמדים הקיימים), יתכן מצב לפיו תמליץ ש”ס על המועמד האשכנזי (הרב משה חיים לאו, למשל) והבית היהודי על המועמד הספרדי (הרב שמואל אליהו).
ברקע הולכות וגוברות השמועות על ‘דיל’ חדש שנרקם: הרבנים אליהו-לאו.
בסביבת ראש העיר ניר ברקת רומזים על דיל כזה, למרות שאנשיו אינם מדברים על כך במפורש. אבל עצם האמירה לפיה “ברקת יתמוך במועמד הבית היהודי מול מועמד ש”ס”, מבלי להתעקש כי מועמד ש”ס הוא מהמשבצת הספרדית דווקא ולהפך, מאשרת את השמועות על פיהן יתמוך יו”ר ש”ס אריה דרעי במועמד הרב משה חיים לאו למשבצת האשכנזית, כאשר יו”ר הבית היהודי השר נפתלי בנט, מצידו, יתמוך במועמד הספרדי הרב שמואל אליהו.
עבור ברקת, ששב ואמר תמיד כי חשוב לו מועמד אחד של הציונות הדתית וכי יתפשר על מועמד שני חרדי, הדיל הזה מהווה פתרון. כך גם עבור דרעי, שכמו שהדברים נראים כעת אינו מוכן לתמוך במועמד הספרדי הרב שלמה עמאר – ותהא דעתם של בני משפחת יוסף אשר תהיה. גם ח”כ יעקב ליצמן עשוי לדחוף את ביצוע ה’דיל’ בשל היות הרב לאו חסיד גור.
אגב, בנושא זה צפוי גם רבי דוד יוסף, חבר מועצת חכמי התורה, אשר נחשב ‘איש של אריה’, להביע תרעומת, באשר אף הוא יודע על מסכת היחסים העכורה ששררה בין אביו זצ”ל לבין הרבנים לבית אליהו.
נזכיר, כי גם בבחירות לעיר נתניה תמך דרעי ברב לאו, הגם שאנשיו השכילו להסתיר זאת באופן רשמי.
כך או כך, הימים הבאים יגידו האם הדיל קרם עור וגידים, והאם אמת בפיהם של מקורבי הרב עמאר, המתעקשים לומר – “הרב רץ עד הסוף” (כפי שאמרו, אגב, בעת ריצתו של הרב ציון בוארון לתפקיד רב ראשי – ואכן צדקו), או בפי הטוענים כי הראשל”צ יסיר את מועמדותו.
ומה באשר למועמד הגאון רבי מרדכי טולדאנו?
בכיר ביהדות התורה אמר לחרדים10, כי להערכתו חברי הסיעה לא יתמכו בו. “אין לו סיכוי. ומבין המועמדים שיש להם סיכוי נשב ונדון – ונכנס לשאול את גדולי התורה”.