נחל, חורש ומעיין: מסלול טבע קצר ונפלא לכל המשפחה בלב חיפה

המסלול של 'נחל שיח' משלב בין מקורות מים מזמינים המגיעים מן הנביעה, אתרים היסטוריים ומעניינים, ונופים מופלאים של הכרמל וחופו • מה עושים, איפה מתחילים, ומה חשוב לדעת?
החברה להגנת הטבע
י"ד ניסן התשפ"ד / 22.04.2024 11:27

ממש בלב העיר חיפה נמצא מסלול הליכה מדהים ביופיו: ‘נחל שיח’ הוא מסלול מושלם שלא צריך להתרחק מדי כדי לחוות את הצד הפראי והיפה של הכרמל.

לדברי שחף רטר, מנהלת בית ספר שדה חוף הכרמל של החברה להגנת הטבע, המסלול מספק לצועדים בו נוף נפלא של חורש ים תיכוני ולקראת סופו ניתן להשקיף אל הים התיכון. בדרך נעבור ליד אתר היסטורי  ומרתק שנגלה ליד מעיין קדום.

המסלול משלב בין מקורות מים מזמינים המגיעים מן הנביעה, אתרים היסטוריים ומעניינים, ונופים מופלאים של הכרמל וחופו.

איך מגיעים?

המסלול קווי: משאירים רכב אחד בסוף המסלול – חונים מול בית קברות שדה יהושע במגרש חנייה. ב-waze: בוסתן כיאט. עם הרכב השני נוסעים לתחילת המסלול – חונים ברחוב הלוטוס.

סיפור דרך:

מתחילים את המסלול ברחוב לוטוס 5. בתחילת המסלול שלט חום – ‘נחל שיח’, המפנה לדרך מבוטנת המובילה לגרם מדרגות, איתו יורדים מתוך העיר אל תחילת המסלול המסומן בסימון שבילים שחור (לבן-שחור-לבן) למטה.

לאחר ירידת המדרגות ממשיכים ישר, אך נצמדים לצד שמאל שם תעברו ליד גן ילדים. ניכנס לטבע: ציוצי ציפורים, ריחות של מרווה, צל של אלונים, לא שומעים יותר מכוניות ולמרות שאנחנו בעונה היבשה – בדיוק כמו שמובטח בשיר ההר ירוק כל ימות השנה ואנחנו נכנסים לחורש מצל וקריר עם בריזה וריח ים.

לאחר מכן, לא לפספס את הפנייה ימינה עם סימון השבילים השחור. נמשיך עם הסימון השחור בירידה מתמשכת.

אם נסתכל מקרוב על המסלע במסלול נראה שהמסלע הוא קירטוני עם עדשות צור. המסלע מספר לנו ש”פעם היה פה ים”. למעשה כשאנחנו רואים קירטון אנחנו יודעים שהיה פה ים עמוק. הקירטון הוא למעשה בית קברות של חיות שחיו בים, העצמות שנשארו מהם שקעו במים נדחסו ונהפכו למסלע. ביניהם עדשות הצור, שעד היום לא ממש יודעים איך הוא נוצר.

הדבר הכי בולט בטיול בנחל בימים אלה זה הגל פריחה הסגול. בטבע יש ממש גלי פריחה לפי צבעים: יש גל אדום, גל צהוב, גל לבן ו… גל סגול. כל גל מזמן חרקים אחרים. גילגול החיים של החרקים השונים מותאם באופן מושלם לזמן של הפריחה. כלומר הפרחים והחרקים מתואמים ביניהם בצורה מושלמת. נתקרב רגע לשני  סגולים אופייניים.

אנחנו רואים פרח סגול עז ושמו חרחבינה מכחילה – בצעירותו כולו אינו אלא שושנה צמודה לקרקע של עלים תמימים ירוקים ורכים, אכילים; בבגרותו זה צמח זקוף ומסתעף בגובה 20-50 ס”מ, שעליו גזורים ודוקרניים; ובזקנתו זהו קוץ חד ונוקשה, שכל אבריו מכחילים בגוון מתכתי כפלדה. השם חרחבינה הוא קדום, נזכר במשנה כצמח שהאוכל ממנו יוצא ידי חובת מרור בפסח. ואכן, עליו מרים, משמשים גם כתוספת מרירות מרעננת לסלט. משערים שהשם קשור בשורש חרב, שמשמעו יובש.

ברפואה העממית משמשים חלקים שונים של חרחרבינה (עלה, זרע, שורש) לריפוי מחלות ופגעים בדרכי העיכול, בעור, בכיס המרה, להסרת תבלול בעין, וכן נגד סוכרת, ואף נגד עקיצת עקרב והרעלות.

עוד פרח סגול במסלול הוא הקיפודן – מצליחים לזהות אותו לפי השם והמראה? מה שמעניין שהקיפודן שייך למשפחת המורכבים. מה זה אומר? משפחת המורכבים – המשמעות היא שיש תפרחת ולא פרח בודד -– אנחנו רואים מלא פרחים קטנים: הפרחים במקרה הזה הם צינוריים. לאחר האבקה הפרחים הופכים לקוצים – יש אומרים כמו אחרי הילדים…  אגב, הקיפודן הוא קרוב משפחה של צמח שלרובנו יש במקרר – חסה! שגם היא ממשפחת המורכבים.

ממשיכים בירידה עד שמגיעים למעין שכבה עם ניקבה עמוקה ומים צלולים וקרירים, “עין משוטטים”.

שמו העברי של המעין ניתן לו לכבוד “אגודת המשוטטים”, שהיתה חלוצת תרבות הטיולים בארץ, והוקמה בחיפה ב-1916. בערבית קרוי המקום עין אל-פארג’ (“מעין הישועה”), ולפי המסורת, הנביא אלישע שתה ממנו.

בדיוק מול המעין נמצאת “מערת קומותיים” – מערה בעלת שתי קומות שהתחתונה בהן נעולה בדלת ברזל. לפי מסורת נוצרית, אליהו הנביא התגורר במערה.

מסורת זו היא שהביאה להקמת כנסיה ומנזר ראשונים שלהם בוואדי שיח, במאה ה-13. שביל קצר מהמעיין, על הגדה הדרומית של הוואדי, מוביל אל שרידי הכנסיה והמנזר. הכניסה לאתר אסורה בשל החשש להתמוטטות מבנים.

ממשיכים עם הסימון השחור בירידה, שם צועדים על דרך אספלט עד שמגיעים למעיין נוסף הנראה מצד שמאל של הדרך, הנקרא ‘עין שיח’.  ולאחר מכן בהמשך הירידה הזרם של המים מ’עין שיח’ מגיעים למאגר מלבני ומבוטן, זהו בוסתן כיאט. על מנת להגיע לשם נצטרך לרדת כמה מדרגות.

ליד הבוסתן עולה גרם מדרגות ארוך אל שכונת כבאביר, בה בולט לעין המסגד כפול-הצריחים של העדה האחמדית – זרם ייחודי בדת המוסלמית, שמרכזו במזרח התיכון נמצא בשכונה.

בוסתן כיאט נבנה בשנות ה-1930 על ידי משפחת כיאט החיפאית. הוא כולל בריכות, תעלות, ועצי פרי כגון רימון, תות, תאנה וקלמנטינה. בשנות ה-70 המקום הועבר לידי עיריית חיפה, ומאז הוא עומד עזוב ומוזנח. “הקואליציה למען בוסתן כיאט”, בה שותפה החברה להגנת הטבע, פועלת לתחזק את המקום, ולהביא את העירייה לקחת אחריות על הבוסתן.

עם הירידה לכביש נגיע לחנייה בה השארנו את הרכבים, זהירות כשחוצים את הכביש!

רמת קושי: קלה

אורך מסלול: 1.5 ק”מ

מיועד: משפחות, זוגות, אוהבי מקורות מים

תקופה: מומלץ כל השנה ובייחוד בתקופת הקיץ החמה

נגישות: המסלול אינו נגיש.

דגשים חשובים –

• חשוב לבדוק לפני שמגיעים: לעיתים מפסיקים את זרימת המים מעין שיח לבוסתן כך שלעיתים אין מים במאגר המבוטן (ב’עין משוטטים’ תמיד יש מים).

• חשוב לשים לב בתחילת המסלול לפנות ימינה עם הסימון שבילים השחור. הסימון שביל של הפנייה ימינה לא בולט לעין. לכן, מומלץ לטייל עם מפה של הכרמל או אפליקציה למסלולי טיולים.

רוצים להמשיך לגלות את סודות האזור? מדריכי בי”ס שדה חוף הכרמל מזמינים אתכם להצטרף לטיולים מודרכים ופעילויות שוות לאורך כל הקיץ.

בואו לגלות איתנו את סיני הישראלית, לצפות בציפורים בשקיעה, לתרגל מיומנויות קדומות ולחפש עקבות בחול בשעות הלילה – לפרטים נוספים לחצו כאן 

צילום: שחף רוטר, ליאלי מלמן
הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות