ביומו השני לביקורו המדיני והפרלמנטרי בגרמניה וצרפת, ביקר יושב ראש הכנסת אמיר אוחנה, יחד עם נשיאת בית הנבחרים הגרמני – הבונדסטאג, בארבל באס, בבית הכנסת החדש בברלין, אשר נחנך בשנת 1866 ושרד את ליל הבדולח ואת תקופת השואה.
את פניה של המשלחת הפרלמנטרית, הכוללת גם את סגן יושב הכנסת ח”כ חנוך מילבצקי וחברת הכנסת שרון ניר, קידם בפתח בית הכנסת יושב ראש הקהילה היהודית בברלין, ד”ר גדעון יפה.
יו”ר הכנסת, ח”כ אמיר אוחנה, אמר בבית הכנסת: “אנו עומדים כאן היום במקום ההיסטורי הזה, במקום קדוש אשר בכוח האמונה והתפילה שרד תקופות אפלות. לא חלמנו שנתעורר שוב למלחמה זוועתית כנגד העם היהודי, אך בשבעה באוקטובר נתקלנו שוב באכזריות בלתי נתפסת. בתפילתנו כאן אנו שואבים כוח, אמונה ותקווה להשבת כל החטופים בריאים ושלמים אל משפחותיהם. עם ישראל בכל מקום על פני הגלובוס מתאחד בתפילה משותפת מול כל הקמים עלינו לכלותינו. יחד, נעמוד מול האויב וננצח ויחד נבטיח את עתידו של העם היהודי בארץ ישראל ובכל העולם כולו”.
בתום הביקור בבית הכנסת נפגשו יושב ראש הכנסת, חברי המשלחת ונשיאת בית הנבחרים הגרמני עם כ-30 בני נוער מהגימנסיה היהודית למעגל שיח גדול ופתוח של שאלות ותשובות.
הצעירים הביעו בדבריהם חשש גדול ממצב מעמדם כיהודים בגרמניה לאחר אירועי ה-7 באוקטובר בדגש על מצב ביטחונם האישי.
“איני מרגישה עוד בטוחה לומר שאני לומדת בביה”ס יהודי”, אמרה אחת הצעירות במפגש. “הדברים חמורים עוד יותר. המצב הגיע שאנשים מחרימים בתי עסק של יהודים כי הם יהודים”.
מספר צעירים ציינו שהאירועים גרמו להם תחושת הזדהות ומחשבה על להתגייס לצבא. “אחי שירת בצה״ל והאירועים האחרונים גרמו לכך שאני בהחלט שוקלת בחיוב להתגייס בעתיד”, אמרה אחת הצעירות.
יו״ר הכנסת אוחנה הביע דאגה מדבריהם ואמר שמדינת ישראל תמיד תהיה לצידם ותפעל למענם. לשאלתו האם לאור הרגשות שהביעו יש מי שחושב לעשות עליה לישראל בקרוב, ציינו הנערות והנערים כי הנושא בהחלט נשקל ויתכן ויהפוך לממשי כשיגדלו ויהיו עצמאים בהחלטותיהם.
נשיאת הבונדסטאג בארבל באס הביעה דאגה עמוקה אף היא מדבריהם של הנערות והנערים ואמרה: “אנחנו חייבים כולנו לעבוד ולדאוג לכך שיהודים בברלין ובגרמניה לא יפחדו להראות את דתם ולהסתובב עם מגן דוד ברחבי גרמניה”.
סגן יו”ר הכנסת ח״כ חנוך מילבצקי אמר לנערות ולנערים: “אחד הדברים שהמשבר הזה חשף – זה שיהדות ישראל ויהדות העולם קשורה זה בזה בקשר עבות. אנחנו בישראל אחראים על הביטחון שלכם ואתם אחראים עלינו. הערכות ההדדית שזורה בתרבות שלנו מאז ומעולם. אם נזכור את זה זה יהיה דבר גדול”.
ח״כ שרון ניר אמרה לבני הנוער: “לחמו על הערכים שלכם – אתם הצודקים. אתם לא צריכים להתבייש בזהותכם היהודית. תהיו גאים באמת שלכם. תלחמו למען האמת. גם אם נראה לכם שהרוב כרגע לא בצד שלכם. האמת בצד שלכם. הבן שלי הוא קצין לוחם. כמו כל אמא, אף אמא לא רוצה שבנה ילחם. אבל אני מודעת שהוא נלחם למען כולנו ולמען הדורות הבאים – למענכם”.
יו”ר הכנסת אוחנה הודה בסיום דבריו לנשיאת הבונדסטאג בארבל בס על השתתפותה באירוע ואמר: “אני רוצה להודות לך על מנהיגותך האמיצה למען ישראל. לא הסתפקת במילים ואמירות חשובות ובאת, כמו מנהיגים אחרים בגרמניה, לראות במו עיניך את הזוועות שחוותה ישראל. אנו מעריכים זאת, כמו את דבריך כאן על מחויבותך כלפי היהודים החיים בגרמניה”.
אמש, במפגש שנערך בבונדסטאג, העניק יו”ר הכנסת לנשיא הקהילה בגרמניה, ד”ר יוסף שוסטר, רפליקה של קערת ליל הסדר מיוחדת ועתיקה שנוצרה ב-1769, בהשראת צלחות בדיל המעוטרות בנושאים הקשורים לחג הפסח, לליל הסדר ולטקסט ההגדה, עם אלמנטים של רקמה שהיתה נפוצה בגרמניה באותה תקופה.
יו”ר הכנסת אוחנה אמר בעת הענקת הקערה לנשיא הקהילה: “חג הפסח הקרב ובא, ואיתו קערת הסדר, מסמלים את ההבטחה הנצחית לעם היהודי לצאת משעבוד לחירות. בשעה זו העם היהודי כולו מתפלל ומייחל שבשורת החג תביא עמה חירות מלאה לכל אחינו בית ישראל הנתונים בצרה ובשביה”.