נציבות תלונות הציבור על שופטים פרסמה אחר הצהריים (שלישי) את הדו”ח השנתי שלה, ממנו עולה כי בשנה האחרונה הוגשו 897 תלונות על שופטים ודיינים וניתנו החלטות ב-871 מהן.
מי זה הנגיד ר’ אהרן שליפא הופיע אצלו בחנוכת הבית? • צפו עד הסוף
הנציב, השופט בדימוס אורי שוהם, טיפל ב-964 תלונות שחלקן משנים קודמות.
מתוך 871 ההחלטות שניתנו בשנת 2023, 524 תלונות לא נדחו על הסף והתבררו לגופן, אשר היוו 60% מכלל התלונות. מתוך 524 התלונות נמצאו 38 מוצדקות (7%).
ב-27 מהתלונות הסתיים הטיפול בהערה לשופט או לדיין ושלוש תלונות הסתיימו בקביעה שמדובר בליקוי מערכתי.
מניתוח התלונות שנמצאו מוצדקות עולה, כי הן נגעו להתמשכות הליכים משפטיים, ליקויים בניהול המשפט, והתנהגות בלתי ראויה של השופט או הדיין.
בנציבות מעריכים, כי הירידה במספר התלונות המוצדקות, או כאלה שהסתיימו בהערה, נובעת בעיקר מהצניחה המשמעותית במספר התלונות המוצדקות בבתי המשפט לענייני משפחה ובבתי הדין הרבניים.
לפי הדוח, בשנת 2023 טופלו כ-103 תלונות בנוגע לבתי המשפט לענייני משפחה, לעומת 141 ב-2022. שמונה מהן נמצאו מוצדקות, וארבע הסתיימו בהערה – לעומת 13 תלונות מוצדקות בשנה שלפני כן ו-12 תלונות שהסתיימו בהערה.
הנציב בירר על 36 תלונות שהוגשו נגד בתי הדין הרבניים – לעומת 58 בשנת 2022, ומסך התלונות נמצאו שלוש פניות מוצדקות לעומת 12 בשנה הקודמת. אחת הפניות הסתיימה בהערה.
עוד בדוח: בשנה שעברה הוגשו 30 תלונות נגד שופטי בית המשפט העליון – ואף אחת לא נמצאה מוצדקת, אך במקרה אחד החליט הנציב שהם להעיר לנשיאה בדימוס אסתר חיות.
לפי הנציב, חיות המתינה לתחילתו של דיון בעתירה ליישום מתווה הכותל כדי להודיע לצדדים שבנה של אחת המעורבות צפוי להתחיל התמחות בלשכתה למחרת הדיון. תחילה ביקשה חיות להסתפק בגילוי נאות ולהמשיך לדון בעתירה, אך כשהתברר שצפויות ישיבות נוספות החליטה שלא לדון עוד בעתירה מבלי לנמק זאת.
בדו”ח מציינת הנציבות, כי שנת 2023 התאפיינה גם בחידוש הצהרות ההון של שופטים ודיינים, בחלוף שש שנים מאז הוגשו הצהרות ההון הקודמות בשנת 2017. זאת, בצד הטיפול בהצהרות הון של שופטים חדשים ושל שופטים ודיינים שפרשו מהמערכת.