ועדת החקירה: ‘מתחם 89’ תרם להצלחה, לשמר מתווה הכניסה לציון

יוני גרין
|
כ"ז אדר א' התשפ"ד / 07.03.2024 14:17
חברי ועדת החקירה מאשררים את התנהלות משרד ירושלים בהילולא של תשפ”ג – ודורשים להמשיך במתווה בשנים הבאות • ממליצים לאמץ את הניהול לכל אורך השנה • ניהול הקהל בציון ייעשה באמצעות סדרנים וסדרניות חרדים • השר פרוש הנחה לשלב את ההמלצות במתווה – שיפורסם בקרוב לציבור

בהמלצות ועדת החקירה הממלכתית לחקר ‘אסון מירון שפורסמו אתמול בצהרים, ישנה התייחסות נרחבת למתווה ההילולא בשנים הבאות, תוך התייחסות למה שכבר בוצע בשנה החולפת – אז ניהלו את ההילולא השר מאיר פרוש והפרויקטור יוסי דייטש.

בדוח המקיף זוכה מתחם ההילולא המורחב – ‘מתחם 89’, לשבחים מצד חברי הוועדה שמציינים: “המתחם תרם רבות להצלחת ההילולה ולהקטנת צפיפות הקהל”.

הם מזכירים, כי במתחם זה הוסדרו תשתיות זמניות, לרבות אוהלים להכנסת אורחים בהיקפים גדולים, במות לאירועי הדלקה, יציעים ומתקנים נוספים.

עוד נכתב בדוח: “למדנו כי בעקבות המלצות הביניים של הוועדה, בהילולה בתשפ”ג צורף ‘מתחם 89’, הסמוך למושב מירון, לשטח שעמד לרשות ההילולה, וכי הדבר סייע בתכנון האירוע ותרם לפיזור צפיפות הקהל במהלכו. אנו שבים וממליצים כי תיבחנה כל האפשרויות להגדיל את השטח שעומד לרשות האירוע, כגון ‘מתחם 89’, מתחם השטח של הר יהויריב, וכל שטח אחר אשר תומך במטרת הגדלת השטח העומד לרשות ביצוע ההילולה”.

עוד מוזכרת החובה כי הסדרנים במתחם יהיו מותאמים לקהל המגיע למירון, כפי שנעשה אשתקד והוביל להצלחת מתווה הציון, מה שאפשר כניסת כמאה אלף איש לציון.

“אנו חוזרים על המלצתנו בהמלצות הביניים כי ניהול הקהל בציון ייעשה באמצעות סדרנים וסדרניות מן המגזר החרדי אשר יוכשרו ויתודרכו למשימה זו. נוכחנו כי יישום המלצה זו הפחית את חיכוכי העבר בין קהל המתפללים לסדרנים ולסדרניות והגביר את שיתוף הפעולה של קהל המבקרים בציון. אנו ממליצים לפעול כך גם בעתיד”.

ברקע הצלחת משרד ירושלים ומסורת ישראל בהפקת האירוע, ממליצה הוועדה לאמץ את אופן הניהול לכל אורך השנה: “אנו ממליצים כי הגוף שיופקד על ניהול המתחם יפעל תחת השר האחראי ויהיה אחראי גם על ההילולה בל”ג בעומר, כמו גם על אירועים מרובי משתתפים אחרים המתקיימים במועדים שונים באתר.

“גוף זה הוא שיישא באחריות הביצועית לכל האירועים במתחם מירון, הכול בכפוף להנחיית השר ולהוראותיו. אנו ממליצים כי לארגון ההילולה ולניהולה ימנה הגוף המנהל גורם מקצועי המנוסה בניהול אירועים רבי-משתתפים, לממונה (“פרויקטור”). הממונה יפעל בכפיפות לגוף המנהל”.

חברי הוועדה ממליצים להמשיך במדיניות שהוביל השר פרוש, לשיח מלא עם הציבור בכל שלב: “אנו ממליצים לקיים הסברה מקדימה ונרחבת באשר לחשיבות שיתוף הפעולה של הציבור בנוגע לזרימת הקהל בציון. אנו ממליצים לשתף בה את מנהיגי הציבור, ובמיוחד את מנהיגי הציבור החרדי, תוך הדגשת המסר בדבר הרצון לאפשר לכל המעוניין בכך לפקוד את הציון למשך זמן סביר, תוך שמירה על שלום הציבור.

“כשם שאדם אחד מבקש להתפלל בציון, כך מבקשים לעשות רבבות נוספים. צמצום משך השהות בציון, תוך התחשבות באחר, הם בבחינת מצוות ‘ואהבת לרעך כמוך’ ויאפשרו לכל מי שחפץ בכך להשתתף בהילולה תוך שמירה על בטיחות”.

במשרד ירושלים ומסורת ישראל נערכו מבעוד מועד להילולא, וכעת מתכוונים לבצע את ההתאמות הנדרשות במתווה בהתאם להמלצות הסופיות – ולאחר מכן יפרסמו אותו לציבור.

במקביל, השר פרוש הנחה את גורמי המקצוע במשרדו להתחיל בתהליכים ליישום כלל המלצות ועדת החקירה.