עשרות מנהלי מוסדות חינוך בבני ברק התכנסו לכינוס חירום בבית הגר”ש שטיינמן

חרדים 10
|
י"ג אדר א' התשפ"ד / 22.02.2024 11:42
במרכז הכינוס הוקרא מכתבו של  מרן הגר”ד לנדו • הגאון רבי שרגא שטינמן: “שמענו פעמים רבות מאבי מורי: ‘אף אחד לא יכול לומר שזה לא הזמן כי עכשיו זה הזמן, מי שלא מצביע לדגל התורה עובר על ‘לא תעמוד על דם רעך'”  

לקראת המערכה הגורלית בעיר התורה בני ברק, אשר תשליך על עתיד צביונה הרוחני והתורני של העיר למשך שנים רבות, כאשר לראשונה גודלו של ציבור בני התורה עומד למבחן בדמות ההתמודדות העצמאית ברשימת ‘דגל התורה’ למועצת העיר, כפי שהורו גדולי ישראל, כשבין היתר מונח על כף המאזניים עתיד חינוך ילדינו ועתיד בתי החינוך של ציבור בני התורה בעיר – התכנסו אמש עשרות מנהלי ת”תים אל מעונו של הגר”ש שטיינמן, ראש ישיבות ארחות תורה וחבר מועצת גדולי התורה של ‘דגל’, לשמוע דברי הוראה והדרכה ברורים על חובת מנהלי המוסדות בעת הזאת, להצלחת המערכה.

את הכנס פתח בחרדת קודש הרב זאב שכטר, מקורבו של הגאון רבי שרגא שטינמן, שהנחה את המעמד: “התכנסנו כעת במעונו של מרן ראש הישיבה, בנוהג שבעולם מתכנסים בערבי בחירות לרתום את הציבור. אבל הציבור כאן לא היה צריך תמיד להירתם, כי הוא אמון על ‘ועשית ככל אשר יורוך’. אך היות והבחירות האלה הינם על כמות בני התורה הנמצאים בעיר, ובהתאם לכמות המנדטים שיגיעו – יחולקו המשאבים, ואנחנו כציבור בני תורה נמדדים בכמות על כל המשתמע. לכן, גם אלו שזכו להגיע כאן לחדר הזה, הפעם מבינים שזה אחרת”.

במרכז הכינוס הובא מכתבו של  מרן הגר”ד לנדו על ידי הגאון רבי שמואל הלוי, מנהל תלמוד התורה הוותיק בבני ברק “תשב”ר חזון איש”.

במכתבו כתב הגר”ד:

בס”ד

למנהלי המוסדות שמחנכים את בני ובנות ישראל המתכנסים היום בבית הגאון הגדול רבי שרגא שטיינמן שליט”א.

זכות גדולה היא כל כינוס שהוא לשם שמים, ובפרט כינוס זה שכל מטרתו הוא חיזוק היידישקייט והתורה, וצביונה של עיר התורה בני ברק.

בוודאי חובה על כל אחד ממנהלי המוסדות לעורר בקרב התלמידים והוריהם על החיוב לחזק את רשימת “דגל התורה” בעיר בני ברק ולהצביע אך ורק עבור רשימה זו, ללא יוצא מן הכלל לכל העדות והחוגים, ובמיוחד במערכה הזו שהיא מבחן גדול לכוחם של השומעים לדבר התורה, והחלשות במספר המצביעים ל”דגל התורה” יכולה להזיק מהרבה בחינות.

ובוודאי זכות זו יעמוד לימינכם, לזכות לשפע ברכה והצלחה, נחת מהילדים והתלמידים ולכל הברכות הכתובות בתורה למסייעים לתורה ולומדיה.

אור לי”ג אד”א תשפ”ד

דוב לנדו

הגאון רבי אליהו פרידלנדר, מנהל תלמוד תורה ‘תורת אמת’ עורר את הציבור לעשות ‘ועשית ככל אשר יורוך’, ואנחנו מנהלי המוסדות יש לנו הכרת הטוב לנציגים שעומדים לימיננו בכל עת והם כעת ממתינים שנעזור להם  – ואנחנו חייבים לעשות זאת כעת.

בהמשך דבריו התייחס לאווירה שצריכה להיות בקרב תלמידי התלמודי תורה בעת הזו של הבחירות.

הגאון רבי שלמה וולף, מנהל סמינר הרב וולף, נשא דברים קצרים: “נתכנסנו כאן במעונו של מרן ראש הישיבה לחזק את רשימת דגל התורה שהם נציגים ידועים ומנסים תמיד לעזור לנו לרווחת המוסדות ולטובת הציבור. ובוודאי שכלל שכוחם יגדל הן יוכלו יותר לעזור לנו. ואת זה יכולים להעיד כל מנהלי המוסדות על האוזן קשבת ועל הסיוע הגדול שאנחנו מקבלים מידי יום מנציגי דגל התורה, אבל הכל כמובן תלוי בגודל שיהיו.”

משא מיוחד נשא בכינוס הגאון רבי אליהו אלקיים, משגיח ישיבת ‘דעת חיים’, שעשה מאמצים רבים להגיע ולהשתתף בכינוס לכבודם של עולם התורה ובמיוחד לאלו שמסייעים לבני התורה מכל העדות והחוגים. בדבריו אמר שהוא מגיע כשליח, כדי לומר ש”אנו כציבור בני התורה מרגישים שככל שהנציגים ספוגים יותר בדעת תורה הם יותר פתוחים לפניות המוסדות ומבינים את החשיבות של קיום המוסדות. ולכן חובה עלינו שיהיו כמה שיותר נציגים עם יותר דעת תורה שיבינו אותנו יותר ואת הצרכים שלנו”.

את המשא המרכזי נשא הגאון רבי שרגא שטיינמן שאמר בדבריו: “באבות, הלל אומר אל תפרוש מן הציבור. וביאר רש”י אל תפרוש אלא השתתף עמהם בצרתם, כדי שתשמח עמהם כמש”כ שישו איתה משוש כל המתאבלים עליה.

וכמו שכתוב בגמרא בתענית בזמן שהציבור שרוי בצער, אל יאמר אדם אלך לביתי, ואוכל ואשתה, ושלום עליך נפשי וכו’ אלא יצער אדם עם הציבור, שכן מצינו במשה רבינו שציער עצמו עם הציבור שנאמר וידי משה כבדים ויקחו אבן וישימו תחתיו וישב עליה, וכי לא היה למשה כר אחד או כסת אחת לישב עליה, אלא כך אמר משה הואיל וישראל שרויים בצער, אף אני אהיה עמהם בצער, וכל המצער עצמו עם הציבור זוכה ורואה בנחמת ציבור.

והנה צריך לדעת לאיזה ציבור הכוונה שלא יפרוש מהם, אם ציבור של אנשים לא טובים ודאי שצריך לפרוש ולהתרחק מהם, אלא הכוונה לציבור של אנשים טובים יראים ושלמים, ולמה שירצה לפרוש מהם הרי מה שהם צריכים גם הוא צריך.

ומסתמא הכוונה שהם צריכים הרבה דברים כגון בית הכנסת ומקווה ותלמוד תורה וחיזוק הדת ושאר צרכי ציבור. אבל הוא כבר אינו צריך את זה ומסודר בכל הענינים ולכן אינו רואה צורך לטרוח עם הציבור, או שהולך לטרוח עם ציבור אחר שבראש דאגותיו צרכים אחרים, וע”ז אומר התנא אל תפרוש מן הציבור, ואל תהי’ שונה מהציבור שאתה נמצא בו, ואמרו חז”ל שלעולם יהא דעתו של אדם מעורבת עם הבריות”.

בהמשך דבריו האריך על עונשו של הפורש מן הציבור, והביא גם ממסכת דרך ארץ שכתוב שם “אל תהיה יושב בין העומדים ולא עומד בין היושבים, לא שוחק בין הבוכים ולא בוכה בין השוחקים” ובודאי מדובר שיש לו סיבה להיות שונה, ואעפ”כ אומרים לו אל תפרוש מן הציבור שאתה בתוכו.

ובפרשת השבוע שקראנו כתוב בהקמת המשכן על כל הדברים ועשית, ועשית מנורה ועשית שולחן וכו’ ורק על הארון כתוב ועשו, וביארו חז”ל במד”ר שזה משום שבארון היו לוחות הברית ובתורה צריכים כל ישראל להיות שותפים, ואיתא בסוף כתובות שמי שאין לו שייכות לתורה לא יזכה לתחית המתים.

כעת בבחירות האלו שיתקיימו בשבוע הבא תהיה הזדמנות לכל אחד להשתתף בחיזוק התורה והמצוות, ולכן חובה גדולה על כל אחד ואחד מהנמצאים כאן וגם שלא נמצאים כאן לעורר ולהוסיף מצביעים לרשימת דגל התורה. כפי ששמענו פעמים רבות מאבי מורי זצוק”ל שאמר “בידיכם להכריע לקידוש השם ולא לחילול השם” וכפי שאמר פעם אחרת על החובה להצביע בבחירות ולסייע ל’דגל התורה’: “אף אחד לא יכול לומר שזה לא הזמן כי עכשיו זה הזמן, מי שלא מצביע עובר על ‘לא תעמוד על דם רעך” ויעזור ה’ שיצליחו וירבו כבוד שמים”.

לאחר מכן ענה הגר”ש שטינמן לשאלות המנהלים בעניין מעורבות התלמידים והתלמידות בנושא הבחירות בתוך המוסדות,

בתוך הדברים עמד על כך שצריך להשתדל למנוע שנאת חינם ומחלוקת בתוך המוסד, והורה שיש מחויבות של הכרת הטוב להורים ותלמידים גם אלו שאינם משתייכים באופן טבעי לציבור בני התורה להצביע לרשימת דגל התורה ולא לפרוש מן הציבור.

דברי סיום נשא ראש רשימת דגל התורה, מנחם שפירא, שהסביר לנוכחים בצורה פשוטה: “למרות גודלנו העצום אנחנו נמדדים רק בששה נציגים, ואנחנו רוצים מאוד לעזור, ואנו רוצים לקבל בזכות ולא בחסד ואנחנו רוצים לעזור למוסדות אבל לא יכולים בגלל גודלנו. כולכם יכולים להשפיע על גורלכם, בידיים שלכם אתם תקבעו את הגודל שלנו כדי שלא נעמוד כמו עניים בפתח, ואת זה מוטל עליכם לעשות בימים הספורים שנותרו עד הבחירות”.

בכינוס השתתפו כל מנהלי ונציגי הסמינרים בבני ברק, כלל מנהלי תלמודי התורה והישיבות בעיר, כשכולם יצאו עם תחושת שליחות לפעול ולהפעיל להצלחת המערכה להכפלת כוח הנציגות של “דגל התורה” במועצת עיריית בני ברק.