מזכיר הממשלה יוסי פוקס השיב הערב (ראשון) למכתב ששיגר המשנה ליועצת המשפטית לממשלה גיל לימון בו הזהיר מפני “אי תקינות הליכי קבלת החלטות בממשלה”, וכי “מזכירות הממשלה פעלה בניגוד לתפקידה” – וכתב לו: “לא בסמכותך לבטל את החלטות הממשלה, הן התקבלו כדין”.
במכתבו הבהיר מזכיר הממשלה, כי המכתב שקיבל עוסק ב”החלטה קונקרטית אחת” וכי לא ברור לו באילו החלטות, ברבים, מדובר. “איני מכיר החלטת ממשלה בממשלה ה-37 שהתקבלה בניגוד לדין, לפסיקה, לתקנון, או למנהל תקין”.
לדברי פוקס, לא בסמכות הייעוץ המשפטי לממשלה לבטל החלטות של הממשלה שהתקבלו כדין, “רק בית משפט מוסמך לפסול החלטת ממשלה לאחר הליך הוגן, ואין להעלות על הדעת שהייעוץ המשפטי לממשלה יקבע לממשלה, ביחס להחלטות שהצביעו עליהן, אושרו בממשלה, מוספרו, פורסמו לציבור באתר משרד ראש הממשלה ופעלו על פיהן, שיש לקיים לגביהן דיון מחודש בממשלה.
“מצב כזה יהפוך את הייעוץ המשפטי לממשלה לאינסטנציה גבוהה מזו של מליאת הממשלה – עמדה שכמוה לא הוצגה בבית הנשיא אפילו בידי הגורמים האקטיביסטים ביותר שהשתתפו באותן השיחות ומכל מקום, אין לה שמץ של יסוד בדין.
“הדרישה שלפיה הממשלה אינה רשאית להכניס שינויים בהצעת מחליטים שמוצגת בפניה, משמעה שמי שמכין את הצעת ההחלטה הופך להיות הרשות המוסמכת במקום הממשלה והיא בלתי מתקבלת על הדעת בכל תפיסה משילותית או ניהולית שהיא”, כתב פוקס. “יעלה על דעתך, למשל, שאם ראש אשכול הכפוף לך מעלה בפניך הצעה להחלטה שבסמכותך לקבל, תהיה מנוע מלהכניס בה שינויים אלא אם אותו כפוף יואיל בטובו להעלות בפניך הצעת תיקון עם “תשתית עובדתית ומשפטית?” תהה.
“מאז שהוקמה הממשלה, התקבלו יותר מ-700 החלטות בממשלה ואני יכול לספור בשתי ידיים את המקרים שבהם היו מחלוקות עם הייעוץ המשפטי לממשלה שלא נפתרו”, כתב מזכיר הממשלה באחד מסעיפי מכתבו. “לא למותר לציין, כי במקרים שהיו מחלוקות והממשלה קיבלה החלטה בניגוד לעמדת הייעוץ המשפטי לממשלה, הייתה דחיפות להחלטה והיא נועדה לטובת המדינה, הציבור, המפונים, המילואימניקים או כל מטרה חשובה, ואף אחת מהחלטות אלו לא בוטלה בבג”ץ למרות שהוגשו עתירות נגד החלטות שונות שהתקבלו, לרבות במקרים שבהם בוצעו תיקונים במליאת הממשלה.
“מתוך אחריות לביצוע תפקידי על הצד הטוב ביותר, היו פעמים שאני כמזכיר הממשלה, בממשלה ובקבינט, נאלצתי להתעמת עם שרים בממשלה והגנתי על עמדת היועמ”שית או מי מהמשנים שלה, כאשר היה לי ברור שחריגה מעמדת הייעוץ המשפטי לממשלה בנושא שהיה על הפרק, סותר את החוק או מנוגד לפסיקה”, טען פוקס. “במקרים הפוכים הגנתי על עמדת שרי הממשלה שפעלו מתוקף סמכותם ואני מאמין שבכך אני עושה מלאכתי נאמנה.
“לא בסמכותי ולא בסמכותך לבטל החלטות ממשלה”, קבע המזכיר. “סמכות כזו מסורה או לממשלה עצמה, או למחוקק או לבית משפט מוסמך לאחר שקיים הליך הוגן. אין גם כל עילה לבית משפט לבטל החלטת ממשלה ראויה שקיבלה הממשלה כדי לסייע ללוחמי המילואים ששירתו במלחמת ‘חרבות ברזל’ ולשחרור מצוקת הבנייה. הממשלה עשתה את עבודתה נאמנה, דנה בהצעה שהובאה בפניה, הפעילה שיקול דעת והכניסה בה את השינויים הראויים למען לוחמי המילואים וכדי למנוע מצוקת דיור עתידית”.
בהודעה שיצאה הבוקר מטעם משרדה של היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה צוינו כמה מקרים מהעת האחרונה בהם הממשלה דנה בהצעות ואף אישרה אותן בלי שהייתה עבודת מטה מקצועית, ללא הכנה וההליכים המקצועיים הנדרשים ולעיתים על אף שנאמר שיש מניעה משפטית.
עוד נכתב כי לא הוצגו סיבות מיוחדות לפעול בדרך הזאת, ובחלק מהמקרים ראש הממשלה כלל לא נכח בדיון. אחת הדוגמאות שהופיעו במכתב שנשלח למזכיר הממשלה היא בנוגע להחלטה על תמרוץ ענף הנדל”ן, שעברה שינוי משמעותי ונדונה אחרי שרוב המשתתפים עזבו, ושלמרות עמדת נציגי היועמ”שית שיש מניעה משפטית – ההצעה אושרה.
במכתבו כתב לימון, כי למזכירות הממשלה תפקיד לשמור על התנהלות ממשלתית תקינה, וכי אופן הליכי קבלת ההחלטות הנוכחיים נוגד את התפקיד. לדבריו, החלטות הממשלה שהתקבלו בניגוד לעקרונות האלו צריכות להיות מוצגות מחדש אחרי עבודת המטה הנדרשת.