הסוקר: רבים בימין לא משת”פ עם סקרי ערוצי השמאל. גוש הימין יגדל
צוריאל שרון, בעלים ושותף במכון הסקרים ‘דיירקט פולס’, מסביר היום (ראשון) בראיון לשמעון כהן בערוץ 7 מדוע תוצאות הסקרים של ‘דיירקט פולס’ תמיד שונים באופן דרמטי מסקרי המכונים האחרים – ונראה שתמיד הסקרים שלו מעניקים למפלגות הימין הרבה יותר מנדטים.
“המוניטין מהעבר מוכיחים שהיינו קרובים לתוצאות האמת ולא פעם או פעמיים. השיא היה בבחירות האחרונות כשחזינו את תמונת הגושים ארבעים יום לפני הבחירות – שהימין יהיה עם 62, ותוצאות האמת היו 64, כשכולם דיברו על 58-59 ולכל היותר 60 מנדטים שלא נחצו”, אומר שרון – ורואה בכך עדות לענייניות ומקצועיות הסקרים שהחברה שלו מובילה, ללא כל קשר לזהות פוליטית כזו או אחרת.
לדבריו, “אנחנו יודעים לדגום את הימין טוב יותר מאחרים. אנחנו מכירים את החורים השחורים של מכוני הסקרים”.
החורים הללו הם ארבעה: “האוכלוסייה החרדית, בגלל סיבות טכניות; האוכלוסייה הערבית שיש שם בעיות דגימה ואיסוף; חיתוך המגזר הרוסי; ובעיה נוספת ואקוטית היא דגימת הצעירים בגילאי 18-25,29”.
שרון מסביר, כי גם לשיוך של ‘דיירקט פולס’ עם ערוץ 14 יש קשר מפתיע לרמת הדיוק של הסקרים: התופעה בה מצביעי ימין נוטשים את ערוצי 12 ו-13, נתון הבולט בטבלת הרייטינג וגורם לכך שמצביעי ימין בוחרים שלא לשתף פעולה כלל עם מכוני המחקר והסקרים המזוהים עם ערוצי השמאל, וזאת מתוך הבנה שהסקרים והסוקרים משמשים למעשה את מגמתם של אותם אולפנים.
התוצאה היא, לדבריו, שמכוני הסקרים האחרים אינם מקבלים נתוני אמת מפלח ניכר באוכלוסייה.
עם זאת הוא מציין, כי בפועל ההבדלים לא רבים והם מתנקזים למצבו של הליכוד לעומת המחנה הממלכתי. כולם, הוא אומר מסכימים שלפיד נחלש מאוד ושבן גביר וליברמן מתחזקים.
“בסופו של דבר, כששואלים אנשים בעקבות אירועי השבעה באוקטובר והמלחמה, על כוונות ההצבעה שלהם בעתיד, אם יתמכו באותה מפלגה שהצביעו לה או יחליפו מפלגה או גוש, בשורה התחתונה רק 3 אחוזים יעבירו תמיכה ממחנה למחנה. רוב התנודות, אם בכלל, הן בתוך הגושים”.
כיוון שכך, הוא משוכנע שהקביעה שכעשרה מנדטים עוברים מהליכוד למחנה הממלכתי היא קביעה מנותקת מהמציאות.
“אנחנו מודעים לזה שנראה הרבה שינויים בתוך הגושים”, הוא אומר ומעריך כי היחלשות הליכוד לטובת בן גביר נובע מאירוע המו”מ של החטופים, אך לפי שעה עוד לא נמצא ה’אס’ שיעביר מצביעים מגוש לגוש.
“כל זה תחת נתון נוסף, שכל הציבור הישראלי זז עשרים אחוז ימינה בהיבט המדיני. כשבוחנים את כל המצבור של הנתונים הללו מי שצריך לחשוש בין נתוני האמת למה שיש בידיהם, זה לא אנחנו אלא הסוקרים האחרים”.
מדוע הציונות הדתית אינה מצליחה לגרוף תמיכה רחבה הרבה יותר לנוכח התנודה ימינה ולנוכח אירועי השבעה באוקטובר? הוא נשאל.
שרון מציין כי יש לשאול גם על בן גביר, שאמנם מתחזק אך לא מגיע לממדים שיחד עם סמוטריץ’ אינם מעבר למספר המנדטים הקיים בשתי המפלגות. “יש לזה הרבה סיבות. ישנה הסיבה הפרסונאלית, כמה אנשים רואים בהם בשורה וסומכים עליהם גם אם חושבים כמותם? הנקודה השנייה היא שבטית, יש פער בין השבטים שכל אחד מהם מייצג בתוך הימין”.
עם זאת, הוא מציין את היכולת של בן גביר לפנות לקהל מסורתי המזוהה עם הליכוד, ובכך הוא נותן מענה רחב יותר מאשר סמוטריץ’. “אין ספק שהשניים האלה לא ‘נהנים’ מהגל הזה והם משלמים בגלל הפרסונליזציה שלהם, ולכן לא ממצים את הפוטנציאל”.
שרון מעריך כי בבחירות הבאות, לנוכח התנודות המתהוות, גודלו של גוש הימין יהיה גדול יותר.
בהקשר זה הוא מציין את האיתותים של גדעון סער ואביגדור ליברמן כמי שמעוניינים לשוב לגוש הימין המובהק, וגם לכך תהיה השפעה לבנייתה של כנסת אחרת לחלוטין.
לצד זאת, הוא מטיל ספק בכך שהבשורה הפוליטית תגיע מהשמות המוכרים. בהחלט יתכן ושמות חדשים ייכנסו למערכת ויטרפו את הקלפים לחלוטין. “המספרים שרואים כעת נכונים לשעתם”, הוא מדגיש.
תגובות
אין תגובות