פרטים חדשים על הירי למוות ב-3 החטופים • התחקיר המלא

חיים טוויל
|
ט"ז טבת התשפ"ד / 28.12.2023 20:09
יותם צעק “הצילו”, מפקד הגדוד קרא לו לצאת מהמבנה ולבוא – לוחם נוסף ירה בו • פורסמו ממצאי תחקיר הירי למוות בשלושת החטופים יותם חיים, סאמר פואד אל טלאלקה ואלון שמרי ז”ל בידי כוחותנו בסג’עייה • מהתחקיר, המגולל את המסע שעשו החטופים, עולה: ניתן היה למנוע את הטרגדיה

מסקנות התחקיר לנסיבות מותם של שלושת החטופים  אלון שמריז, יותם חיים וסאמר טלאלקה ז”ל מירי כוחותינו, הוצגו השבוע  לרמטכ”ל הרצי הלוי, על ידי מפקד פיקוד הדרום, אלוף ירון פינקלמן.

ממצאי התחקיר:

1. ב-15 בדצמבר 2023, במהלך ימי לחימה בסג’עייה, לוחם צה”ל ירה לעבר שלוש דמויות, אותן זיהה כאיום, ופגע בשניים מהחטופים שנהרגו. הדמות השלישית ברחה.

2. המפקדים הכריזו “חדל אש” במטרה לזהות את הדמות השלישית. לאחר כ-15 דקות, המג”ד שמע קריאות בעברית “הצילו” ו”יורים עליי”, והורה על פקודת חדל אש נוספת, וקרא בעברית “צא לכיווני”. הדמות יצאה ממבנה לכיוון הכוח. שני לוחמים מהכוח, שלא שמעו את הפקודה בשל רעש מטנק סמוך, ירו לעברה והרגו את החטוף השלישי.

3. מתחקור וניתוח הממצאים ותיעוד אווירי של מרחב האירוע, עלה כי החטופים צעדו ללא חולצות, וכי אחד מהם נופף בדגל לבן. החייל היורה עמד בעמדה עם ראייה מוגבלת למיקום החטופים.

4. בסיום האירוע, לאחר טיהור וסריקות, עלה החשד כי מדובר בחטופים. הגופות הועברו לבדיקה בשטח ישראל, שלאחריה התברר כי מדובר בשלושה חטופים ישראליים.

5. בצה”ל מעריכים שהשלושה החוזקו במנהרה בסג’עייה. קודם לאירוע, ב-10 בדצמבר 2023, אותר פתק ובו הכיתוב בעברית “הצילו” ביציאה מפיר מנהרה במרחב סג’עייה,  כ-1,500 מטרים מהמקום שבו נורו למוות. לצד הפתק נמצאה תעודה מזהה של מחבל חמאס. הפתק הועבר לבדיקה, אך לא עלה מידע הקושר אותו להימצאות חטופים בשטח. הערכת הכוחות בשטח הייתה כי מדובר בניסיון של חמאס לבצע הטעיה ולמשוך את הכוחות למארב.

ככל הנראה, בזמן הגעת לוחמי צה”ל לאזור, המחבלים הוציאו את החטופים למבנה כ-670 מטרים משם.

6. ב-10 בדצמבר 2023, כוחות של סיירת גולני פעלו במרחב שכונת סג’עייה ופשטו על מספר מבנים, לאיתור מחבלים ואמצעי לחימה. הכוחות פרצו לתוך מבנה, ושילחו לתוכו כלב של יחידת ‘עוקץ’ לטובת איתור חומרי נפץ. התפתחה במקום לחימה, במהלכה המחבלים ירו בכלב ולעבר הכוחות מתוך המבנה. הכוחות השיבו באש למקורות הירי וחיסלו מחבל.

7. במהלך הקרב של סיירת גולני, מפקדי הכוח שמעו מתוך המבנה קריאות לעזרה בשפה העברית “הצילו” ו”חטופים”. הערכת הכוח הייתה שמדובר בניסיון הטעייה של מחבלים. חוליית ההנדסה שפעלה עם הכוח, הצביעה על המבנה כחשוד במלכוד, ולכן הכוח נמנע מכניסה למבנה. חלק מהכוח שמע את הקריאות, אך חשד כי מדובר בניסיון של המחבלים למשוך את הכוחות פנימה לתוך המבנה ולפגוע בהם, דבר שקרה בעבר.

8. על בסיס חשדות אלו, הכוחות יצאו מהמבנה והכווינו ירי של מסוקי קרב וטנקים לעבר המבנה והמרחב. בתקיפות אלו ככל הנראה חוסלו חמישה מחבלים שניסו להימלט מהמקום.

9. לוחמי סיירת גולני נכנסו לסרוק את הקומה התחתונה במבנה, כאשר החטופים ככל הנראה היו נעולים בחדר או התחבאו בחדר פנימי בקומה העליונה.

מסריקות שבוצעו במבנה, לאחר אירוע הירי בחטופים ב-15 בדצמבר 2023, אותרה מצלמה שהייתה על גבי הכלב שנהרג. הממצאים העלו כי החטופים שהו במבנה שבו פעל הכוח, וכי המחבלים שחוסלו היו אלו שהחזיקו בחטופים. בתיעוד שנמצא על הכלב החטופים לא נראים, אך קולם נשמע כשהם זועקים לעזרה. “הצילו חטופים”, “אנחנו במדרגות” ואת השמות אלון ויותם.

בסיום הקרב, ולאחר שחוסלו המחבלים שהחזיקו בחטופים, החטופים ככל הנראה יצאו מהמבנה במסע מילוט.

10. על פי התחקיר, לאחר חיסול המחבלים, החטופים עשו מסלול שארך ככל הנראה יומיים, למבנה אחר באזור, במרחק של 1,017 מטרים, שבו שהו מספר ימים ועליו הציבו שלטים SOS ו”הצילו חטופים”.  ב-14 בדצמבר 2023, זוהו על ידי צילום רחפן בשעות הבוקר, שלטים ועליהם כיתוב “SOS” ו”הצילו, 3 חטופים” על מבנה במרחק 200 מטר מהנקודה בה נהרגו החטופים. בסמוך למבנה זוהו חביות כחולות, המאפיינות איתורים ממולכדים, שהכוחות פגשו במרחב סג’עייה ועל כן הוא נחשד במלכוד.

בהמשך הגיע מסוק קרב שירה שני טילים לעבר המבנה שפגע בגג הבניין, אך החטופים נשארו בחיים.

החטופים צעדו מהמבנה בו שהו, לעבר כוחות צה”ל מגדוד 17, שהיו בעמדות בשני מבנים במרחק של 228 מטרים מהם, כשהם ללא חולצות ועם דגל לבן ובצה”ל יש צילום אווירי של שלושתם. השלושה עמדו כחצי דקה במקום ונופפו בדגל כ-38 מטרים מהלוחמים.

כאמור, קלע שהיה בעמדה במבנה ירה לעבר השלושה מהחלון. מבחינת  הלוחמים, כל מי שנכנס למרחב הזה היווה איום. שני חטופים, סאמר ואלון – נהרגו. בשלב זה, מפקד הגדוד צעק פקודת “חדל”. במשך 15 דקות של הערכות מחדש, טנק הוקפץ למקום.

יותם צעק מהמבנה “הצילו”, ו”יורים עליי” והמג”ד צעק לו “צא לכיווני”, ושני לוחמים מהכוח, שלא שמעו את הפקודה בשל רעש מטנק סמוך, ירו לעברו – ואז יותם נהרג.

רק בסריקה לאחר הירי, הלוחמים הבחינו בקעקועים על גופו של יותם ובשערו הג’ינגי והבינו שמדובר בשלושה חטופים ישראלים.

מסקנות התחקיר:

מהתחקיר עלה כי לדרג הפיקודי היה מידע על הימצאותם של חטופים במרחב סג’עייה, ואף נעשו פעולות למניעת תקיפת איתורים, אשר היה לגביהם חשד בדבר הימצאות חטופים.

במקרה הזה, לא היה מודיעין אודות כל אחד מהמבנים בהם שהו החטופים. כמו כן, כחלק מההערכות בנושא, הוכנו בכל מרחב לחימה אוגדתי כוחות מיוחדים הזמינים באופן מידי להתערבות במקרה בו כוח מזהה מבנה ובו חטופים. עם זאת, לא הייתה מודעות מספקת של הכוחות בשטח למקרה בו חטופים יגיעו לכוחות צה”ל, או שיווצר מפגש של הכוחות עם חטופים בעת טיהור מבנים במסגרת הלחימה ושלא כחלק ממבצע מיוחד לשחרור חטופים.

לוחמי צה”ל המעורבים באירוע חוו בימים שקדמו לו, מצבי לחימה מורכבים, והיו מצויים במצב תודעתי של דריכות ומודעות גבוהה לאיום. במהלך הקרבות נתקלו בהטעיות מצד האויב, ובניסיונות למשוך אותם לפירים ובניינים ממולכדים.

סיכום הרמטכ”ל:

הרמטכ”ל סיכם כי מדובר באירוע קשה עם תוצאות קשות מאוד. צה”ל כשל במשימת חילוץ החטופים באירוע זה. כל שרשרת הפיקוד חשה אחריות לאירוע הקשה, מצרה על תוצאה זו ומשתתפת בצערן של שלוש משפחות החטופים.

הרמטכ”ל קבע שניתן היה למנוע את הפגיעה בחטופים. לצד זאת, הרמטכ”ל הבהיר כי לא התקיים זדון באירוע, והלוחמים ביצוע את הפעולה הנכונה למיטב הבנתם את האירוע באותו הרגע.

הרמטכ”ל קבע, כי ישנה חשיבות עליונה לעמידה בהוראות הפתיחה באש. במצב בו אין איום מידי והזיהוי אינו זיהוי אויב במובהק, ישנו צורך בקיומה של בחינה רגע לפני ביצוע הירי, בהינתן הזדמנות לכך. פעולה זו הכרחית על מנת למנוע בין היתר אירועי ירי כוחותינו לעבר כוחותינו.

במקרה זה, שלושת החטופים לא נעו בצורה מאיימת ואחזו בדגל לבן, לכן היה נכון לוודא את הזיהוי בטרם ביצוע הירי. תנאי הלחץ וסביבת הפעולה הקשו על הלוחמים במימוש דגשים אלה.

הרמטכ”ל סיכם: “הירי בחטופים לא היה צריך להתבצע – ירי זה לא תאם את הסיכון ואת המצב. עם זאת, הוא בוצע בנסיבות מורכבות, ובתנאי לחימה עצימים תחת איום ממושך. עלינו המפקדים לוודא שההוראות המבצעיות ברורות, ושפעולת הכוחות בשטח משקללת היבטים נוספים, שבאים לידי ביטוי בהפעלת שיקול הדעת של הלוחמים והמפקדים בשטח. הוראות הפתיחה באש הן עניין הכרחי, והן נועדו לשמור עלינו, גם בכדי שלא נהרוג את עצמנו. הן קובעות ומשפיעות על החלטות גורליות, כפי שקרה באירוע הזה”.

הרמטכ”ל עמד על הלקחים הנדרשים בקשר שבין המפקדה המודיעינית-מבצעית להשבת החטופים של אלוף במיל’ ניצן אלון לפיקוד הדרום והאוגדות בשטח, בדגש על טיוב הקשר, העברת מידע מהמפקדה לכוחות ודיווח על סימנים חשודים להימצאות חטופים מהשטח למפקדה.

הלוי  הנחה את כלל המפקדים ללמוד את לקחי האירוע, ולהעבירם לכוחות הלוחמים באופן מידי, על מנת למנוע הישנות מקרים דומים ככל שניתן. בנוסף, הנחה להעלות את מודעות הכוחות בשטח לנוכחות חטופים במרחב הלחימה, לרבות מיקומיהם, תמונותיהם וממצאים שונים אודותיהם.

הוא  ציין כי התחקיר מעמיק ויסודי, ובוצע תוך כדי לחימה בשל התוצאות הקשות והחובה להפיק לקחים באופן מידי, לקראת המשך הלחימה.

הממצאים הוצגו למשפחותיהם של החטופים.