עמית בר זאב, לוחם בשנות ה-20 לחייו, נפצע בלחימה בעזה והובא למרכז הרפואי שערי צדק בירושלים במסוק – במצב קשה.
מייד כשהגיע, הוכנס במהירות לחדר הטראומה במצב לא יציב.
מנהל יחידת הטראומה ד”ר אלון שורץ וצוותו הבחינו מיד במדדים, בלחץ הדם ובהדמיה של אולטרסאונד, כי מדובר במקרה חמור של פגיעה בלב. מעטפת הלב הייתה מלאה בדם ותפקוד הלב הלך וירד, החייל היה מעורפל הכרה והרופאים בניהולו החליטו להריץ אותו במהירות לחדר ניתוח לב חזה, לצורך ביצוע ניתוח חרום מציל חיים.
“אלו מקרים שנדרשת התערבות מהירה, שכן מדובר במצב שבו החייל היה עלול למות בתוך מספר דקות”, אומר ד”ר דני פינק, מנהל מחלקת ניתוחי לב חזה במרכז הרפואי שערי צדק.
בניתוח הצליחו הרופאים לטפל במעטפת הלב, לשחרר את הלחץ והדימום שנוצר כתוצאה מחדירת הרסיס, ולאחר שהניתוח חרום הסתיים ומצבו התייצב, הובא הפצוע לצילומי הדמיה מקיפים לצורך השלמת בירור.
“במהלך צילומי ההדמיה אנו מגלים באופן ברור רסיס מתכת שחדר לתוך הלב והתיישב בחלל הימני שבלב. הרסיס בגודל 6 מ”מ חדר לעומק הלב, החור החיצוני של מעטפת הלב נסגר וכעת עמדנו בפני דילמה בלתי פשוטה מה נכון לעשות במצב הזה”.
צוות הרופאים בראשות ד”ר שורץ, ד”ר דני פינק וד”ר אמיר אורלב – מנהל המחלקה הקרדיולוגית והרופא של רם 2 בצה”ל, קיימו התייעצויות עם רופאים בארץ ובחו”ל, מומחים לטראומה ומומחים לכירורגיה של הלב.
בתום ההתייעצויות הוחלט כי לנכון לסוג הפציעה הקיימת, עדיף להותיר את הרסיס בתוך הלב ולאפשר ללב לייצר סביבו רקמה פנימית שתקבע אותו במקומו, מאשר לחדור לתוך הלב כדי לשלוף את הרסיס החוצה.
“זהו מקרה בלתי שגרתי של רסיס שמוקם בצידו הימני של הלב, עם סיכון שבמקרה והוא יעוף למערכת הדם החוצה, הוא יגיע לריאות ונדרש להוציא אותו משם במצב שהוא לא סכנת חיים מיידית”, מסביר ד”ר פינק ומוסיף: “במידה והרסיס היה מתמקם בצידו השמאלי של הלב היינו חוששים כי במקרה והוא יזוז ממקומו הוא עלול להגיע למוח ולגרום לסכנת מוות מיידית. במצב כזה היינו חייבים לנתח שוב את החייל כדי להוציא את הרסיס, ניתוח שהיה כרוך בסיכונים ממשיים”.
למזל של עמית, הרסיס שחדר ללב, נעצר באזור הימני של הלב ולאחר מעקב של מספר ימים על מיקומו התברר כי הוא לא זז ונשאר במקומו. הרופאים היו שבעי רצון מהתוצאה וביצעו המשך מעקב צמוד אחר מצבו הרפואי הכולל, תחת פיקוח מיוחד ביחידת טיפול נמרץ בניהולו של ד”ר פיליפ לוין, בליווי צמוד של ד”ר אלון שורץ וד”ר דני פינק.
“במרכז הרפואי שערי צדק אנחנו מטפלים במאות פצועים מאז תחילת המלחמה, וזהו מקרה יוצא דופן. ההחלטה להשאיר את הרסיס בליבו של עמית התקבלה לאחר התייעצויות רבות, ואנחנו מאחלים לעמית המשך רפואה שלמה”, אמר ד”ר אלון שורץ.
עמית השתחרר לאחר מספר ימים ועבר לשיקום בתל השומר, שם הוא ממשיך בתהליך ההחלמה והחזרה לשגרת חיים רגילה.