משרד הנגב, הגליל והחוסן הלאומי, הממונה על תחום האזרחים הוותיקים במדינת ישראל, הזמין ממכון מאיירס-ג’וינט-ברוקדייל מחקר לבחינת עמדותיהם של מעסיקים בנוגע להעסקת עובדים מבוגרים בישראל – המהווים כיום כ-7% מכלל העובדים.
זאת על רקע התארכות משך החיים לאחר גיל הפרישה, הרצון לעודד העסקת מבוגרים והרחקת גיל התלות.
חשיבות המחקר מתחדדת לאור המלחמה ועל רקע המחסור בעובדים בתחומי משק שונים.
במחקר נבחנו היקף העסקת מבוגרים בכלל המשק ולפי ענפי כלכלה לאורך זמן, עמדות המעסיקים בנוגע לשילוב מבוגרים במגוון תפקידים וכלי המדיניות הנדרשים לעידוד העסקת מבוגרים.
המחקר מתבסס על סקר מקיף בקרב מעסיקים, על נתוני למ”ס ועל ראיונות עומק עם מנהלים בדרג ביניים ומנהלים בכירים בארגונים בינוניים וגדולים.
מממצאי המחקר עולה:
• למעסיקים יש תפיסות מכלילות שליליות בנוגע לעובדים מבוגרים המקטינות את סיכויי העסקתם. כך למשל, 83% מן המעסיקים שהשיבו לסקר טענו כי עובדים מבוגרים נצמדים לשיטות עבודה מוכרות ו-72% טענו שעובדים מבוגרים מתקשים בלמידת שיטות עבודה חדשות.
ניהול עובדים מבוגרים מאתגר יותר בשל נורמות תרבותיות המקשות על אדם צעיר לתת הוראות לאנשים מבוגרים ולדרוש מהם לבצע משימות. יתרה מכך, מעסיקים תופסים עובד כמבוגר כבר בגיל 61.5, כלומר 5.5 שנים לפני גיל פרישת חובה (העומד כיום על 67 לגברים), וכמחצית מן המעסיקים סבורים שעובד מבוגר הוא אדם שגילו בין 50 ל-60.
• מעמד הקביעות וחוק גיל הפרישה תורמים לתפיסות המכלילות השליליות, ובמידה מסוימת אף לצמצום העסקתם של מבוגרים. לכן, הממצא ולפיו יותר מ-55% מן המעסיקים שהשיבו על הסקר תומכים בביטול חוק גיל הפרישה או בהעלאת הגיל המוגדר בחוק, הוא חשוב במיוחד.
• עם זאת, תפיסות מכלילות חיוביות של מעסיקים בנוגע לעובדים מבוגרים תורמות לנכונותם להעסיק מבוגרים. כך למשל, 96% מן המעסיקים שהשיבו לסקר טענו שהם מעריכים את ניסיונם של עובדים מבוגרים ו-90% טענו שהם מעריכים את נאמנותם של עובדים אלו לארגון.
החוקרים זיהו מאפיינים המעלים את הסיכוי שארגון יעסיק מבוגרים, ובהם: ארגונים שכבר צברו ניסיון בהעסקת מבוגרים, ארגונים גדולים או ארגונים המתקשים בגיוס עובדים. אלו מביעים יותר נכונות להעסיק עובדים מבוגרים ומאמינים כי אפשר לשלבם במגוון רחב יותר של תפקידים.
יצחק וסרלאוף, שר הנגב, הגליל והחוסן הלאומי: “המציאות שבה כ-50% מהמעסיקים רואים באדם שגילו 50 ומעלה כעובד מבוגר חייבת להשתנות. המחקר שאנו חושפים היום שופך אור, גם אם מצער, על האקלים התעסוקתי עמו מתמודדים האזרחים הוותיקים. האזרחים הוותיקים הם נכס תעסוקתי חיוני והשפעות המצב המלחמתי על שוק העבודה הישראלי מחדדות זאת. אנחנו במשרד הנגב, הגליל והחוסן הלאומי, הגוף האחראי על תחום הוותיקים בממשלה, נמנף את ממצאי המחקר למען האזרחים הוותיקים והחברה הישראלית כולה, כי רק ביחד- ננצח”.
ד”ר אלה אוסטרובסקי-ברמן, החוקרת הראשית: “בישראל ‘הצעירה’ כל אדם שמיני הוא בן 65 ומעלה. אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו לא לנצל את היכולות, הידע והניסיון של העובדים המבוגרים. לכן, יש לקדם שינויים שיהפכו את תהליך הזדקנות האוכלוסייה מנטל להזדמנות לצמיחה כלכלית. לנוכח מצב החירום בעקבות המלחמה, ייתכן שמעסיקים שמצאו עצמם בחוסר של כוח אדם עקב גיוסם לצבא, יוכלו להיעזר בהיצע הקיים של כוח עבודה מבוגר.”