אברהם ישראל, מנהל ‘חזון ישעיה’ ‘חטף’ שנתיים וחצי בכלא
בית המשפט המחוזי בירושלים גזר היום (רביעי) על אברהם ישראל, מייסד ומנהל עמותת ‘חזון ישעיה’, שהורשע בהצגת מצגי שווא על פעילות העמותה שניהל, ומסר נתונים כוזבים למדינה ולתורמים – מאסר בפועל למשך שנתיים וחצי, מאסר על תנאי וקנס כספי בסך 500,000 שקלים או שישה חודשי מאסר תמורתו.
היה לכם ‘חופשי חודשי’ בתוקף כשפרצה המלחמה? זה מה שתקבלו
על פי הכרעת הדין, הנאשם ניהל את עמותת ‘חזון ישעיה’ שמטרתה הייתה “קיום רשת הומניטארית בתחומי הרווחה והחינוך לנזקקים” ומקור הכנסתה העיקרי היה מתרומות – ואף הוקמו לטובתה עמותות ידידים ברחבי העולם לטובת גיוס כספים.
הנאשם הציג בפני התורמים סדרה של מצגי שווא בנוגע להיקף פעילות העמותה, הסתיר מהתורמים את השימוש שעשה בכספי העמותה לשם סבסוד מכירות בשר לתלמידי ישיבות, וכן הציג מצגי שווא ביחס לכמות וזהות הנזקקים בבתי התמחוי – ואף גייס נזקקים על מנת להגביר את רחמי התורמים בעת ביקוריהם בבית התמחוי.
על פי מצגי שווא אלה, תורמים שונים וכן ועידת התביעות המסייעת לניצולי שואה, העבירו בין השנים 2000 ל-2011 תרומות בסך כולל של מיליוני שקלים.
בשנת 2011, כאשר החלו תורמים לחשוד ביחס לאי הסדרים בעמותה, פנו חלק מהם לחברת חקירות פרטית על מנת לבדוק חשד זה ופנו לנאשם על מנת שישתף פעולה עם הליך הבדיקה ואת התייחסותו לחשדות – אך הוא סירב לשתף פעולה.
על רקע חששו שעבירותיו ייחשפו, הנאשם פנה לרב יאשיהו פינטו, אליו היה מקורב, וביקש את חסותו. בעקבות פנייה זו, ובהדרכת הרב פינטו, דאג הנאשם להדחת חברי ועד העמותה, אשר דרשו שיתוף פעולה מצד הנאשם עם הליך הבדיקה.
תחת אותם חברי ועד העמותה שהודחו, מינה הנאשם מקורבים של הרב פינטו. עם פנייתו לרב פינטו, נשען עליו הנאשם בפעולותיו בעמותה ופעל על פי עצותיו מתוך תקוה כי הרב פינטו יחלץ אותו מההאשמות שמופנות נגדו ומהמשבר אליו נקלע.
במקביל, הנאשם דאג להעברת סכום של 1.2 מיליון דולר מכספי תורמים לרב פינטו. הכסף שהועבר לרב פינטו שימש אותו ואת בני משפחתו לצורך ענייניהם האישיים.
על רקע מעשים אלו נפתחה חקירה סמויה של המשטרה, עליה נודע לנאשם. בעצתו של הרב פינטו הוא יצא מן הארץ למשך כ-3 חודשים, הנחה עובד בעמותה לסלק ממצאים שיכולים לסייע לחקירה ופעל להעברת כספים לאותו עובד, על מנת שלא ישתף פעולה עם החקירה.
הרב פינטו הורשע על פי הודאתו בעבירות של מתן שוחד, הצעת שוחד ושיבוש מהלכי משפט, וריצה שנת מאסר.
לאחר ניהול הוכחות הורשע הנאשם בביצוע עבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, רישום כוזב במסמכי תאגיד, מרמה והפרת אמונים בתאגיד ושיבוש מהלכי משפט.
הנאשם זוכה מעבירות של איסור הלבנת הון וגניבה בידי מנהל.
בשלב הטיעונים לעונש ביקשה פרקליטות מחוז ירושלים, באמצעות עו”ד ג’ני אבני, להשית על הנאשם 4.5 שנות מאסר. הפרקליטות טענה כי עוצמת הפגיעה של הנאשם בערכים המוגנים היא רבה, בשל הניצול המחפיר של האמון המוחלט שנתנו בו התורמים, ביניהם שורה ארוכה של תורמים שקשרי חברות של ממש נוצרו בינם לבין הנאשם, הניצול הציני של הנזקקים שלכבוד הגעת התורמים הובאו והועמדו בתורים ארוכים בשמש הקופחת או בקור ובגשם, ובשל התקופה הארוכה של כ-11 שנים במהלכה ביצע הנאשם את העבירות.
הפרקליטות ציינה, כי לנאשם הייתה שליטה מוחלטת על ביצוע העבירות והוא ניצל בצורה בוטה את מעמדו הרם בעמותה ועשה בכספי התורמים כבשלו.
ביהמ”ש גזר על הנאשם שנתיים וחצי מאסר בפועל, מאסר על תנאי וקנס כספי וקבע: “הנאשם פגע באמונם של התורמים, אשר תרמו רבות לנזקקים בעמותה ובמדינת ישראל. כמו כן, קיבל הנאשם כספי ציבור באמצעות מצגי שווא של הקצאות הכספים…במעשיו אלו פגע הנאשם באנשים פרטיים שתרמו את כספם לעמותה, ובגורמים כגון ועידת התביעות ומשרד הרווחה שבחרו להקצות כספים לעמותה, על חשבון עמותות אחרות…”.
תגובות
אין תגובות