בבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב נידונה בפני השופטת נטע רות, תביעת עובדת שהגישה מועמדות לעבוד כפקידת מודיעין בקניון הזהב בראשון לציון, אולם לאחר שהצהירה כי היא שומרת שבת נדחתה מועמדותה בתואנה כי במסגרת התפקיד עליה לעבוד גם בשבת.
בית הדין הכיר בעובדה כי פעולה זו נעשתה בניגוד גמור לחוקי העבודה הנהוגים בישראל, חוק שעות עבודה ומנוחה וחוק שוויון הזדמנויות בעבודה ופסק כי אכן המעביד עבר על החוק וגרם הפליה אסורה, אך הפיצוי אותו גזר על המעביד היה נמוך משמעותית ממקרים דומים בהם המעבידים עברו על החוקים הנ”ל והסתכם ב-7,000 ₪ בלבד.
מעיון בפסיקה שניתנה לאחרונה בגין הפליה מטעמי גיל או מין עולה כי הפיצוי הניתן לנפגעי ההפליה עומד על ממוצע של כ- 30,000 ₪ למקרה.
חשוב להבהיר כי הפיצוי במקרים מהסוג הזה לא בא לפצות על נזק או עוגמת נפש שנגרמו לנפגע, אלא מדובר בענישה כלפי עובר העבירה שמוגדרת במונחי בתי המשפט כ”פיצוי”. גובה הפיצוי, המוגבל לתיקרה של עד 50,000 ₪, נתון לשיקולו הבלעדי של בית הדין ומושפע בין השאר משיקוליו האישיים של בית הדין עד כמה יש להעניש את העבריין לבל ישוב על מעשהו בשנית.
מקריאת פסק הדין המדובר, נראה כי הסיבה בה זכה המעביד לרחמי בית הדין ולתשלום סכום כל כך נמוך נובעת מכך שבית הדין ראה לנכון לאמץ פרשנות מקילה, בשאלה עד כמה נדרש המעביד לבצע התאמות לצורך קבלת העובדת. בית הדין בחר גם להגן על זכות הקניין של המעביד ולהתחשב בשורה של שיקולים לטובת המעביד.
אלא שמקריאת פסקי דין שונים הנושקים לאותה חקיקה, חוק שוויון הזדמנויות – איסור הפליה, עולה כי במקרים בהם נפגעו נשים בהריון או הפליה מחמת מין, בתי הדין עמדו על ‘קוצו של יוד’ בהגנה על העובדים הנפגעים ונקטו בפרשנות מצמצמת ביותר של סעיפי החוק למרות סיבות מקלות של המעבידים, לדוגמא, אולם אירועים שסירב להשכיר לנישואי זוג חד-מיניים נקנס ב- 60,000 ₪ בגין ההפליה, כך גם בעוד מקרים רבים שם לא נתקבלו כלל טענותיו של הגורם המפלה.
במילים אחרות, על פי תפיסת בית המשפט אפליה בשל שמירת שבת פחותה פי ארבעה ויותר מהפליות על רקע של מין או גיל למשל.
האם במדינת ישראל, היהודית, או לפחות, ‘גם יהודית’ לא ראוייה אפלייה על רקע שמירת השבת לקבל בבית המשפט הממלכתי את אותה התייחסות לפחות כמו אפלייה על רקע גיל ומין?
בימים אלו עולה לשיח הציבורי והחקיקתי בכנסת נושא שמירת השבת במרחב הציבורי. התרת חילולי השבת במגוון בתי עסק שונים, והתייחסות לא שוויונית כלפי עבירה זו על ידי בית המשפט, תמסמס לחלוטין את ההגנה הראויה על העובדים לה התכוון המחוקק ותגרום ביתר שאת להדרתם של שומרי מצוות משוק העבודה, שגם כך מופלים כיום רבות בקבלתם למקומות עבודה.
שמחה דן רדין הוא משפטן, ופעיל ציבורי