שופט המעצרים איתי הרמלין דרש לפני כעשרה ימים מנציג יחידת נחשון, הזרוע המבצעית של שירות בתי הסוהר, באולם בית המשפט, להסיר כיתוב ממסך ועידת הוידאו שבו נכתב: “צה”ל ינצח” ואחר כך “עם ישראל חי”. כך נחשף הערב (ראשון) בחדשות 12.
כיצד מפוצה מי שביתו נפגע? יש פיצויים על רכוש של עובר אורח?
בימים אלה הארכות המעצר מתקיימות בשיחות וידאו ולאחרונה התעוררו סדרה של עימותים בבית המשפט, לאחר שאנשי היחידה השתמשו בתמונות רקע שהשופט לא מאשר.
הראשון שבהם היה כשאחד החשודים בתמיכה בחמאס עלה ואנשי שב”ס שמו מאחוריו דגל ישראל. השופט הרמלין שאל: “מדוע מאחורי העצור דגל ישראל?”. אנשי היחידה השיבו: “כך זה אצלנו בימים אלה”.
השופט הבהיר: “לא מקובל עליי”. אנשי היחידה תהו: “גם מאחוריך, כבודו, סמל המדינה”.
באירוע אחר, השופט הרמלין שאל: “למה כתוב על המסך ‘עם ישראל חי’ ולא ‘בית מעצר תל אביב’?”. אנשי היחידה השיבו: “לעודד את עצמנו. חברים שלנו נהרגו, אחרים נלחמים”.
השופט לא השתכנע: “זה לא הפייסבוק הפרטי שלכם, לא אקיים כך את הדיון”.
בדיון אחר הופיע כיתוב על המסך “ביחד ננצח”, וגם זה לא היה לשביעות רצונו של השופט שביקש להשאיר את הכותרת הרגילה של הדיונים: “בית מעצר תל אביב”.
ביום אחר הכיתוב היה “חרבות ברזל”, וגם אז השאירו בסופו של דבר בשב”ס את הכותרת היחידה: “בית מעצר תל אביב”.
הפרשן עמית סגל תקף את השופט והתנהלותו: “זהו השופט איתי הרמלין שהזדעזע עמוקות מדגל ישראל שנתלה מאחורי חשודים בתמיכה בחמאס – אגב, תחליף לגיטימי לדגל שתלוי בביהמ”ש כי הארכת המעצר היא מרחוק.
“בהרצאה מופרעת במיוחד באוניברסיטת ייל שהפכה למאמר ‘אקדמי’, מספר הרמלין איך בחר לייצג מחבל חיזבאללה שהוכשר כלוחם נ”ט. הרמלין מתגאה איך קרא לו להמשיך את ה’מוקוואמה’ גם מבחינה משפטית. אחר כך הרחיק לכת וניסה לשכנע מחבל אחר שהיה המפקד של מרשו שבעצם חובת הנאשם הייתה להגן על הכפר מפני צה”ל.
“השופט הרמלין מבייש את הדגל שתחתיו הוא מופיע ובשמו הוא פוסק. אם קשה לו עם הדגל, שיחשוב שמדובר בפעולת מוקוואמה”, טען סגל והוסיף: “בשם חופש הביטוי, אותו הרמלין הורה ב-2014 לשחרר פלסטיני שכתב ‘מוות ליהודים’ עם תמונה של טנק שרוף. מסתמן שגידולי פרא יש גם עם גלימות ועניבות”.
השר ארבל התלונן על השופט: “דגל המדינה לעולם ראוי”
בעקבות הפרסום בחדשות 12, שר הפנים משה ארבל הגיש תלונה לנציב תלונות הציבור על השופטים נגד השופט הרמלין.
“לא ברור מדוע יש פגם בהצבת דגל ישראל לצד חשוד בשעה שהוא נמצא בבית מעצר של שירותי בתי הסוהר ומשתתף בדיון מעצר בהיוועדות חזותית”, כתב השר. “נהפוך הוא, טוב עשו אנשי שירות בתי הסוהר אשר פעלו כדי להשוות ככל שניתן את תנאי הדיון בהיוועדות חזותית לתנאי הדיון באולם בית המשפט.
“מעבר להסבר ‘טכני’ זה, לא ניתן להתעלם מהנסיבות המיוחדות שאופפות את דיוני המעצר בתקופה זו”, הבהיר השר ארבל. “מדינת ישראל מצויה במלחמה קשה בעקבות מתקפת הטרור הרצחנית בתולדותיה. במקביל למאמץ המלחמתי, פועלים כלל גופי האכיפה נגד ההסתה הקיימת ברשתות החברתיות נגד אזרחי המדינה וקריאות בעד פעולות הטרור שבוצעו. לשירות בתי הסוהר חלק חשוב במאבק זה שהוא מהותי וחלק אינטגרלי מהמאבק בטרור. רבים מאנשי גופי אכיפת החוק אבדו את חייהם במתקפת הטרור ב- 7 באוקטובר”.
לדברי ארבל, “זו העת להודות לאנשי כוחות הביטחון, לחזק אותם ולסמוך על שיקול דעתם בתחומים המצויים במומחיותם ולא להתעקש על עניינים שאין זה ראוי להתעקש עליהם. ודאי כשעסקינן בהצגת דגל המדינה שהוא לעולם ראוי ומתאים בהליכים רשמיים של מדינת ישראל. אבקש את טיפולך במקרה זה ועדכוני בדבר ממצאי בדיקתך”.
תגובת שירות בתי הסוהר לחדשות 12: “שירות בתי הסוהר הוא ארגון ביטחוני שלוקח חלק משמעותי במאמץ המלחמתי ובמאמץ ההסברתי להשגת הניצחון. כפועל יוצא מכך, מערכות הארגון מותגו בהתאם. יחד עם זאת, כתמיד, נכבד את הנחיית בית המשפט”.
תגובת הנהלת בתי המשפט: “בדיוני וידאו קונפרנס אשר נערכים בימים אלו בשל מצב החירום, אמורים להישמר סדרי הדיון כפי המקובל בעת דיון באולם. על צג הווידאו צריך להופיע שם בית המעצר ולא כל כיתוב אחר. מדובר באירועים שאירעו במסגרת דיונים שונים ובמסגרתם הופיעו על מסך ההיוועדות החזותית כיתובים שונים, וזאת במקום שם בית המעצר. בית המשפט עמד על מחיקת הכיתוב ורישום שם בית המעצר על מנת לשמור על שגרת הדיונים כנהוג”.