טוראי דב (ברלה) ברודר הי”ד, שנפל במבצע ‘מדינה’ במלחמת העצמאות ומקום קבורתו לא נודע, אותר לאחר חקירה מאומצת שנמשכה למעלה מעשור על ידי הענף לאיתור הנעדרים במערך הנפגעים של צה”ל.
סוכות בירושלים: מברכת כהנים ועד תערוכת קופסאות אתרוג • כל האירועים
מאז קרבות מאי 1948 במלחמת העצמאות, ישנו קבר בבית העלמין סגולה בפתח-תקווה שהקבור בו הוגדר כאלמוני.
בשנת 2006 החלה חקירה של הענף לאיתור נעדרים במטרה לאתר את זהות החלל הקבור בקבר זה.
בשנים 2023-2006 בוצעו פעולות חקירה מגוונות לאיתור זהות האלמוני, ובין השאר בדיקה מדוקדקת של מסמכים ועדויות רלוונטיים מהתקופה, תחקור עדים מהקרב, ניתוח מהלך הקרב ובחינת פינוי הנפגעים לבית החולים ‘בלינסון’ לאחריו, ביצוע בדיקות אנתרופולוגיות ועוד.
מסיכום הממצאים אשר עלו בחקירה לאורך השנים, אפשר לייצר רצף כמעט מלא מגיוסו של דב הי”ד כנהג משוריין, מהלך הקרב והפגיעה במשוריין, הפינוי לבית החולים לבלינסון והקבורה בסגולה.
רצף זה הוביל לבסוף לזיהוי החלל האלמוני כדב (ברלה) ברודר הי”ד.
ב-13 במאי 1948 יצא גדוד 33 של חטיבת ‘אלכסנדרוני’ למבצע ‘מדינה’. דב הי”ד השתתף בקרב כנהג משוריין ובעת שנשלח לסייע בחיפוי על כוח אחר, הכוח שלו נקלע להיתקלות והמשוריין בו שהה נפגע. גופתו של דב הי”ד לא אותרה או זוהתה בין ההרוגים. הוא נחשב כחלל שמקום קבורתו לא נודע. זאת, עד לסיום החקירה בתקופה האחרונה.
בני משפחתו, ובהם אלמנתו בת ה-95, בתיה ברודר, קיבלו עדכון אמש אודות סיום החקירה מראש אגף כח האדם, אלוף יניב עשור.
דב הי”ד עם רעייתו בתיה
בתקופה הקרובה ייסגר המעגל ויתקיים טקס לגילוי מצבתו של החלל, במהלכו, לאחר 75 שנים, שמו של דב (ברלה) הי”ד יחליף את הכיתוב ׳אלמוני׳ שהיה על הקבר עד כה.
מדובר בפעם השנייה השנה, בה הענף לאיתור נעדרים מסיים חקירה של חללים שמקום קבורתם לא נודע. גם אחרי 75 שנה צה”ל ממשיך וימשיך לפעול להשבת השבויים, הנעדרים והחללים שמקום קבורתם לא נודע.
ראש אגף כוח האדם, אלוף יניב עשור: “75 שנים לאחר נפילתו של דב ברודר ז”ל במלחמת העצמאות, איתרנו את מקום קבורתו. זוהי סגירת מעגל וחוב ערכי ומוסרי של צה”ל ומדינת ישראל לדב, שמסר את חייו למען תקומת ישראל, לאלמנתו ובני משפחתו שאיבדו את היקר להם מכל. צה”ל, אגף כוח האדם וענף איתור הנעדרים ימשיכו לעשות כל שיידרש בכדי לקבוע מצבה לחללים אשר מקום קבורתם לא נודע”.