הנתונים שצמרת הרווחה גילתה בבני ברק וי-ם על המיזם לביטחון תזונתי
הזעקה המצמררת של המשפחות החרדיות: בכירי משרד הרווחה עשו יום שלם בעיר הצפופה בישראל בני ברק ובעיר הבירה ירושלים – במטרה ללמוד על נתוני המיזם הלאומי לביטחון תזונתי, המופעל על ידי משרד הרווחה בשיתוף עם כולל חב”ד, המציין בימים אלה שנה לפריסתו הארצית.
המיזם מסייע מידי חודש לכ-26,000 משפחות במצוקה כלכלית (לצד 3000 משפחות בסיוע תמ”ל – תרכובת מוצרי תינוקות), הנמצאים באי ביטחון תזונתי.
במסגרת המיזם מקבלות המשפחות כרטיס אשראי ייחודי הנטען בכל חודש בסכום של 350 שקלים. בנוסף מקבלת כל משפחה משלוח עד לדלת הבית של ארגזי פירות וירקות, המכילים עשרות ק”ג של פירות וירקות איכותיים ומגוונים.
המיזם בפריסתו הארצית פעיל בכ-220 רשויות מקומיות ברחבי הארץ ומופעל על ידי רכזי ביטחון תזונתי בכל עיר, העומדים בקשר רציף עם המשפחות ועם העו”סים במחלקות הרווחה.
בכירי המשרד, בראשות המנכ”ל ינון אהרוני, המשנה למנכ”ל משה לבון, יחד עם הצוות המקצועי הבכיר של המשרד, פינו מזמנם העמוס יום שלם בכדי להשתתף בסיור בערים בני ברק וירושלים כדי ללמוד, להכיר לעומק ולבחון את המשך פיתוח המיזם הלאומי לביטחון תזונתי, וכן לשמוע הן את מנהלי המחלקות לשירותים חברתיים והן נציגות של המשפחות המשתתפות במיזם.
את היום כולו ליוו נציגי אגף התקציבים של משרד האוצר, שהתרשמו מהמיזם המספק חכות וליווי מקצועי – ולא רק דגים וסיוע נקודתי. לצידם היו גם המשנה ליועמ”ש משרד הרווחה ישי אילן, סגנית היועמ”ש ציפי בר לבב-רועה, יו”ר המועצה לביטחון תזונתי פרופ’ רוני סטריאר, וחשבת משרד הרווחה לידיה ראובני.
הסיור נפתח במחלקה לשירותים חברתיים בעיריית בני ברק. ארלט מויאל, מנהלת האגף הוותיקה, פתחה את הביקור בתיאור של הראיה המקצועית וההוליסטית של המחלקה.
“המיזם יש לו זכות קיום בזכות עצמו”, אמרה, “לסייע במזון זה תמיד משהו מבורך ובסיסי, אבל אצלנו הסיוע במזון הוא הפתיחה למימוש הפוטנציאל הגלום בכל פונה, להבנה לעומק של כל צרכי המשפחה ולעטיפה כוללת של הצוות המקצועי, ללא הסיוע של ביטחון תזונתי לא היינו יכולים להתקדם עם המשפחה ולהוביל אותה להצלחה בתעסוקה, דיור ומיצוי זכויותיה”.
מנהלת מרכז עצמה מורחב, הדס גרינוולד, המשיכה את דבריה והציגה נתונים על העיר בני ברק ותושביה. בני ברק היא העיר הצפופה ביותר בישראל ונמצאת בדירוג סוציו-אקונומי 2. בעיר שנחשבת לאחת הגדולות במספר תושביה מתגוררים 226,902 תושבים מהם 45,253 נשואים ו-5,498 משפחות חד הוריות. בעיר יש מעל 15,500 משפחות להם 4 ילדים ויותר. 55% מתושבי העיר הם צעירים מתחת לגיל 18.
“עשינו עבודה מקיפה ומחשבה פרטנית על כל משפחה שייעדנו למיזם לביטחון תזונתי”, סיפרה, “ולאחר חשיבה מקצועית החלטנו לחלק את כמות המשפחות שניתנו לנו לפי 5 פרמטרים: הכנסה נמוכה, חד הוריות, משפחות במשבר, משפחות ברוכות ילדים, משפחות עם מוגבלויות.
“אנחנו מתייחסים למיזם המבורך ככלי לקידום המשפחה במטרות נוספות ולכן כל משפחה שהצטרפה לתכנית, מילאה שאלון הכרות בנושאים של כלכלת המשפחה וחובות, בנושאי תעסוקה והכשרה מקצועית ועל כל משפחה היה לבחור לפחות באחת מהסדנאות הרבות שאנו מקיימים אצלנו במרכז עצמה”.
חשיפת הנתונים של ההצלחות המקצועיות הדהימה את הנוכחים. בתחום מיצוי הזכויות נחשף: 209 משפחות נעזרו בשירותי המרכז וקיבלו הכרה מהמוסד לביטוח לאומי בנכות לילד, בנכות כללית בסכום מצטבר של 9,650,168 שקלים.
גם בסיוע בשכר דירה – 47 משפחות מימשו את זכותם לעזרה בסכום מצטבר של 659,880 שקלים.
עדות מצמררת
עין לא נותרה יבשה לשמוע את סיפורן האישי של שתי משפחות המקבלות את המיזם ואת המשמעות של העזרה בעבורן. ההתרשמות הישירה של הנוכחים מהעזרה הרבה, מהמעטפת הרכה ומהמקצועיות הם שנותנים את הכח לקום ולהתמודד עם כל הקשיים הכלכליים והרגשיים.
היטיבה להסביר זאת אחת מהמשפחות, אמא חד הורית לחמישה ילדים: “אוכל זה משפחה, לפני שהיה לי את המיזם לא הרגשתי שאני מגדלת משפחה. איך אפשר לגדל משפחה שאין בבית אוכל?! מאז המיזם והסיוע שהוא נותן לי במזון אני מרגישה אמא ומרגישה משפחה. הסיוע שקיבלתי גרם לי לקום ולהבין שאני צריכה לאזור את כל הכוחות שלי ולקחת אחריות על המשפחה.
“לאחר תהליך של ליווי ממרכז עצמה של הרווחה, סיימתי לימודי בניית אתרים, עיצוב אתרים ואני כיום לומדת גם קידום אתרים. מצאתי עבודה בחברת הייטק קטנה ואני מתחילה להרגיש את האור בקצה המנהרה”.
הרב יהושע מנדל, סגן ראש העיר ומחזיק תיק הרווחה, ציין שהעיר בני ברק מלאה בעמותות ובמעשי חסד. למרות זאת, הוסיף שהסיוע שהמיזם מספק הוא הכי נכון, הכי מקצועי והכי מכבד.
הרב משה לבון, המשנה למנכ”ל משרד הרווחה, ביקש למסור לנוכחים כי שר הרווחה הרב יעקב מרגי רואה בפיתוח והרחבת המיזם מטרה חשובה והוא פועל מול הגורמים הרלוונטיים לחזק את המיזם לביטחון תזונתי, כך שעוד משפחות הזקוקות לו יוכלו להיעזר בסיוע שהוא נותן. השר מתכנן בקרוב להרחיב את הסיוע ל-32,000 משפחות.
מנכ”ל משרד הרווחה והביטחון התזונתי, ינון אהרוני, ביקש לסכם ולהביע את ההתרשמות האישית שלו מהמיזם ומהצורך במיזם: “הנושא של ביטחון תזונתי נמצא בראש המטלות והמטרות של המשרד והשר, נקיים עבודת מטה לראות איך אנחנו מגדילים ומרחבים את המיזם”.
הוא ביקש להודות לנוכחים ולהנהלת כולל חב”ד והרב מנדי בלוי על ההובלה של הנושא החשוב הזה כבר שנים רבות.
האתגרים הגדולים בירושלים
משם המשיכה הפמליה לעיריית ירושלים להבין ולהתרשם מהפעילות מהעיר הגדולה ביותר בישראל, המרובה באתגרים ובאוכלוסיות שונות. ירושלים היא גם העיר עם כמות החרדים הגדולה ביותר בישראל.
מנהלת אגף הרווחה יעל גבאי אירחה את המשתתפים במטה הרווחה בכיכר ספרא ופתחה את חלקו השני של הסיור המקצועי. היא הציגה נתונים מעודכנים על הפערים הכלכליים בין קבוצות אוכלוסייה שונות ואת המענה שמחלקת הרווחה בראשותה מספקת לאותם צרכים.
“ההיכרות שלנו עם כולל חב”ד היא הכרות רבת שנים ואני תמיד יודעת שיש לי על מי לסמוך בשגרה ובתקופת הקורונה”, סיימה את דבריה.
טלי בנאבו, מנהלת המחלקה לקידום כלכלי ושילוב חברתי בעירייה, הציגה את תכנית העבודה של אגף הרווחה להתמודדות עם העוני במסגרת תכנית ארבעת השלבים: בניית רשתות תמיכה, מיצוי זכויות המשפחה, ניהול תקציב ושילוב בתעסוקה.
יוכי אילוז, אחראית המיזם מטעם משרד הרווחה – המלווה אותו מהשלבים הראשונים שלו, ביקשה להודות לכל המשתתפים על סיור מלמד ומחכים, על האמון הרב שהם נותנים לתכנית ועל מפעילי המיזם – כולל חב”ד.
תגובות
אין תגובות