75 שנה למאסרו של גדול עסקני לטביה: שלט לזכרו בכלא העתיק

ב'כלא בוטירסקי', בית הכלא הפעיל העתיק בעולם, הכירו בפועלו של ציר בבית הנבחרים בלטביה, העסקן הבלתי נשכח רבי מרדכי דובין זצ"ל, שנכלא במקום לאחר פרוץ מלחמת העולם השניה - והוסר הלוט מעל שלט זכרון מכובד
נתן פרל
ה' אלול התשפ"ג / 22.08.2023 10:29

במעמד מרגש, הוסר הלוט מעל שלט זכרון מכובד, המנציח את ה’אסיר’, החסיד הבלתי נשכח רבי מרדכי דובין זצ”ל, מי שהיה בכיר העסקנים הציבוריים היהודים בתקופה שבין שתי מלחמות העולם – ב’כלא בוטירסקי’, אשר פועל ברציפות כבר יותר מ-240 שנה במרכז מוסקבה.

רבי מרדכי דובין זצ”ל כיהן כיו”ר אגודת ישראל וציר בבית הנבחרים הלטבי, ניהל את הקהילה היהודית בלטביה, ופעל למען הצלתו ממוות של הרבי הריי”צ מליובאוויטש.

ההנצחה היא פרי ביקורו של רבה הראשי של רוסיה, הגאון רבי בערל לאזאר, ב’כלא בוטירסקי’ בימי חג החנוכה.

בפגישה עם מנהלי וראשי הכלא סיפר הרב לאזאר על הרב דובין, שנכלא במקום במשך כשלוש שנים בגין פועלו למען יהודי המדינה – ופה אחד הם הסכימו על הצבת שלט הקדשה, שייקבע להנצחת זכרו הטהור.

רב השב”ס ברוסיה, הרב אהרן גורביץ, הוביל את המהלך.

הרב מרדכי דובין זצ”ל שימש כציר בבית הנבחרים בלטביה, והיה בעל צדקה נודע. עם המעוף הגדול שבו וטוב לבו, פעל רבות ונצורות לטובת כל יהדות רוסיה.

במלחמת העולם הראשונה זכה להציל אלפי יהודים, ובתקופת מלחמת העולם השנייה נאסר ונכלא ב’כלא בוטירסקי’, כמו הרבה חסידים בעלי מסירות נפש שהתענו בין כותלי המקום.

לפני מספר ימים נערך האירוע במעמד רב השב”ס הרב גורביץ, הפועל בכל ימות השנה למען כלל האסירים היהודים בכל בתי הכלא ברוסיה, ובמסגרת פעילות זו הוקמו  בתי כנסת בתוככי בתי הכלא, בהם נאספים האסירים היהודים מכל האגפים לתפילות, הנחת תפילין, שיעורי תורה ואף התוועדויות חסידיות.

מטעם שירותי בתי הכלא השתתפה משלחת של נציגים, ובראשם סגן ראש שירות הכליאה הפדרלי של רוסיה במוסקבה מטווי נוביקוב. לאחר שנישאו דברים לזכרו של הרב מרדכי דובין ע”ה, התכנסו האורחים בבית הכנסת הממוקם באגף הדרומי של בית הכלא, יחד עם האסירים היהודים, שהתרגשו לשמוע על דמות המופת של הרב דובין ע”ה.

האסירים הניחו תפילין וסעדו את לבם בסעודה כשרה למהדרין, כפי שמקפיד במסירות מדי שבוע להביא למקום ר’ שלמה דישקו, לצד פעילותו הקבועה של ר’ יצחק זילברג – המסורים למען האסירים היהודים בכלא זה.

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות