גילוי נדיר ברוסיה: התגלו שרידי בית כנסת מתקופת בית המקדש השני

מדובר באחד מבתי הכנסת העתיקים בעולם -  שעמד על תילו לפחות 500 שנים בעיר העתיקה פנגוריה בחצי האי תמאן שבטריטוריית העיר קרסנוד • חוקרים ארכיאולוגים הופתעו מהממצאים 
נתן פרל
כ"ט אב התשפ"ג / 15.08.2023 22:25

במהלך חפירות הנערכות בידי ארכיאולוגים בעיר העתיקה פנגוריה בחצי האי תמאן שבטריטוריית העיר קרסנודר, הממוקמת  ברוסיה באזור המפריד בין ים האזוב מדרום לים השחור, התגלו השבוע שרידים של בית כנסת עתיק מאוד – ובו ממצאים יהודים מתקופות קדומות.

חידה: איזה טעם של מעדן ‘מילקי’ הוא הנמכר ביותר לאחר 40 שנה?

המומחים, שהופתעו מהגילויים שמצאו, מסרו כי לאחר בדיקה מעמיקה של יסודות בית הכנסת וקווי המתאר של קירותיו, הגיעו למסקנה כי הוא נבנה בשלהי תקופת בית המקדש השני, והמבנה עמד על תילו לפחות 500 שנים.

עם גילויי יסודות המבנה, המשיכו החוקרים לחפור ומצאו בתוך המבנה מנורות ופמוטי שיש, ושולחנות עתיקים שאחד מהם נושא את הכתובת היוונית העתיקה “בית כנסת”.

לפי בדיקות המומחים מתברר, כי בית הכנסתת היה קיים כבר בתחילת המאה ה-1, מה שהופך אותו לבית הכנסת העתיק ביותר ברוסיה ולאחד העתיקים בעולם.

המקום כולל מתחם של שני חדרים, כל אחד בשטח של יותר מ-60 מ”ר, הוא מתאפיין בעיטורים עשירים בקירותיו הצבועים, וגגו היה מכוסה ברעפים. המוטיבים היהודים משיש שנמצאו, הינם ייחודיים ושונים מאלה שבארץ ישראל.

לדעת החוקרים, נבנה בית הכנסת בעידן בית המקדש השני. החוקרים ציינו כי בתי כנסת מעטים פעלו בתקופת בית המקדש השני, ונבנו על ידי נציגי התפוצות שגרו הרחק מירושלים.

לפי הידוע, מתוארכים בתי הכנסת הראשונים למאה ה-3 לפני הספירה, ובנייתם פרחה רק במאה ה-3 לספירה, ולכן בית הכנסת שנתגלה זה עתה, הינו מהעתיקים בעולם.

עוד הסיקו החוקרים, כי בית כנסת זה עמד על תילו עד אמצע המאה ה-6, כלומר כ-500 שנה מאז היווסדו, ונחרב עם כיבוש העיר בידי שבטים ברברים שבזזו את העיר והעלו באש את המבנים.

בקהילה היהודית הגדולה הקיימת כיום בעיר קרסנודר הסמוכה, התקבלה הידיעה ברגשות גואים, בידיעה שהם ממשיכים מסורת בת אלפי שנים, ועל אף התקופות הקשות שעברה רוסיה, פורחת הקהילה עם אלפי משפחות יהודיות.

משלחת מטעם הקהילה בראשות רב העיר השליח הרב מנחם מענדל לאזאר, צפויה לבקר במקום בימים הקרובים, בהזמנת הרשות הארכיאולוגית המעוניינת בשיתוף פעולה, כדי להגיע לעומק הגילויים המרעישים של פיסת היסטוריה  זו, שדבר מציאתה התפרסם בכל רוסיה.

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות