נחשף השער הקדום ביותר: תגלית היסטורית נמצאה בקריית גת • צפו

בחפירה של רשות העתיקות התגלה שער קדום בן אלפי שנים • השער היה חלק ממערכת הביצור של אחד התילים החשובים ביותר להבנת ראשית העיור • מנהל החפירה: "זהו לא פרויקט של אדם או שניים. מערכת הביצור מעידה על התארגנות חברתית"
שלמה בן חיים
כ"ח אב התשפ"ג / 15.08.2023 11:30

שער עתיק – הקדום ביותר הידוע בארץ ישראל – התגלה בימים אלה בתל ערני, בסמוך לאזור התעשייה של קרית גת.

בחודש האחרון מנהלת רשות העתיקות חפירה ארכיאולוגית במימון חברת מקורות, לפני הנחת קו מים. באתר נחשפים שער וחלק ממערכת הביצור של עיר קדומה, המתוארכת לפי החוקרים לתקופת הברונזה הקדומה – כ-3,300 שנה לפנה”ס.

מבנים אלה, מסמלים את ראשית העיור בארץ בפרט, ובדרום הלבנט בכלל.השער שנחשב לקדום ביותר בארץ עד כה נמצא בתל ערד. תל זה, מאוחר בכ-300 שנה לשער שהתגלה כעת.

השער, שהשתמר לגובה של כ-1.5 מ’, מורכב מ’מסדרון’ של אבנים גדולות, שהוביל אל תוך העיר הקדומה. משני צידי השער הוקמו שני מגדלים שהורכבו גם הם מאבנים גדולות, וביניהן שורות לבני בוץ. שער זה, מחובר לחומת העיר שהתגלתה בחפירות קודמות.

אמילי בישוף, מנהלת החפירה מטעם רשות העתיקות: “זו הפעם הראשונה שמגלים שער בעל ממדים שכאלה מתקופת הברונזה הקדומה 1ב. לצורך בניית השער והחומות צריך היה להביא אבנים ממרחק, ליצר לבנים ולבנות את מערכת הביצור. זהו לא פרוייקט של אדם או שניים. מערכת הביצור מעידה על התארגנות חברתית, המסמלת את ראשית העירוניות.

“סביר להניח שכל עובר אורח, סוחר, או אויב שרצה להיכנס אל תל ערני, היה צריך לעבור דרך השער המרשים הזה”, אומר מרטין-דוד פסטרנק, חוקר התקופה ברשות העתיקות. “השער לא רק הגן על היישוב בפועל, אלא העביר את הרושם שנכנסים למקום בעל כוח גדול, שמאורגן פוליטית, חברתית, וכלכלית. זה היה מסר החוצה – אולי גם למול מצרים, שבאותה תקופה החלה את התהליך, שבסיומו התאחדה לאימפריה גדולה תחת המלך נערמר”.

פסטרנק מוסיף: “בשלב מאוחר יותר של תקופת הברונזה הקדומה, המצרים עצמם הגיעו והתיישבו בתל, וגם הם השתמשו בשער”.

צילום: יולי שוורץ ואמיל אלג’ם, רשות העתיקות

ד”ר יצחק פז, ארכיאולוג מומחה לתקופה מטעם רשות העתיקות: “תל ערני, שגודלו כ-150 דונם, הינו מרכז עירוני קדום משמעותי שפעל כאן באזור, בתקופת הברונזה הקדומה. התל הוא חלק ממערך יישובי גדול ומשמעותי שהתבסס בדרום-מערב ארץ ישראל בעת ההיא. במערך זה, ניתן לזהות סממנים ראשונים של תהליכי עיור, כגון תכנון יישובי, ריבוד חברתי ובנייה ציבורית. מדובר בגילוי משמעותי, המשנה את תיארוך ראשית העיור בארץ”.

בתל ערני נערכו חפירות ארכיאולוגיות רבות מאמצע שנות ה-50 של המאה הקודמת. חפירות אלו ניהלו על ידי אגף העתיקות, רשת העתיקות, אוניברסיטת בן גוריון ואוניברסיטת קרקוב. המחקרים הנרחבים שהתבצעו ומבצעים בתל מוכיחים את חשיבותו בשאלות הקשורות לראשית העיור – מתי התחיל העיור, מה זו עיר, מה המאפיינים שלה והאם היו כיבוש מצרי או לא.

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות