הפוסק נשאל: לכתוב ספר תורה או לסייע להורים. ואז קרה נס מופלא

זוג צעיר שחסך כסף שאל את הגר"י זילברשטיין: האם לכתוב ולתרום ספר תורה או לסייע להורי האישה לכסות את החובות שנטלו עבור חתונתם • מה השיב הפוסק ואיזה מופת התרחש אחרי שקיימו את הפסק? • כל הפרטים
יוסף גרינבוים
ט"ז אב התשפ"ג / 03.08.2023 15:52

סיפור מרתק שהתפרסם בקו ‘שיח יצחק’ מתורתו של הגר”י זילברשטיין, רבה של שכונת רמת אלחנן בבני ברק וחבר ‘המועצת’, שראשיתו בשאלה ששיגר זוג לפתחו.

בואו לגלות גם אתם דברים שלא ידעתם על חלבון וכושר • צפו

בני הזוג סיפרו כי נישאו לפני כמה שנים, וכי יש להם בצד סכום נכבד של כסף שחסכו. לכן חשבו לכתוב ספר תורה מהודר ולהכניסו לאחד מבתי הכנסת בשכונה. אך במחשבה שניה חשבו: אולי ראוי בכסף הזה לסגור להורי האשה את המשכנתא שלקחו עבור קניית הדירה, עקב כך שהריבית עולה מדי חודש – והם יחזירו להם בתשלומים את דמי הקרן בלבד ללא הריביות.

אך אז הכסף ישוב לאט לאט, במשך תקופה ארוכה, וכנראה לא ירכשו ספר תורה. אז מה לעשות?

הגר”י זילברשטיין השיב להם במכתב חריף, הנדפס בקובץ ‘ווי העמודים וחשוקיהם’, וכתב כך: “אולי אתם רוצים לקנות ספר תורה, אבל בטוחני שהספר תורה לא רוצה אתכם, כי התורה מזדעזעת משאלה עקומה כזו, וזה לא רק נוגד את התורה, אלא זה גם נוגד את כללי האנושיות של אדם ישר נורמלי”.

הפוסק המשיך והרחיב, כי בני הזוג חושבים שהם עשו טובה להורים שהסכימו בכלל להתחתן, ולכן ההורים חייבים להם הכרת הטוב על כך… והרי זו דרך אכזרית ולא אנושית, שהרי ההורים לא חייבים כלום לבניהם, ואמנם יש להם מצוה להשיא את בנותיהם כמבואר בגמרא שיתנו נדוניא לבת, כדי שיקפצו עליהם, אבל בוודאי שלא צריכים להוציא על כך יותר מחומש מהנכסים, ובוודאי שלא לקחת הלוואות מגמ”חים כדי לקיים מצוה זו.

רק שלמעשה עם ישראל דואגים לילדיהם ורוצים בטובתם ומשקיעים בהם הרבה יותר ממה שנצטוו, אבל זו לא סיבה שילדיהם לא ידעו את האמת, שההורים כלל לא חייבים להם, וכל מה שהם נותנים להם זה ברחמים ולא בדין, וגם אם היו חייבים בדין היו צריכים להכיר להם טובה, וכל שכן כאן שהם אינם חייבים בזה.

הגר”י הוסיף ועורר כי יש הורים שמסתובבים מגמ”ח לגמ”ח כדי לממן את מה שנתנו לילדים, ויש להם משכנתאות חונקות, והם כל הזמן במרדף אחר סגירת החובות, וכשהם שומעים איך שבני הזוג תורמים צדקה למוסדות חשובים מאד, הם מתפוצצים: איך זה יתכן? והרי אני כורע תחת עול החובות, ואתם תורמים לאחרים? ומלבד שזה נוגד את ההלכה שצריך לתת צדקה לאביו ולאמו לפני כולם. הגר”י הוסיף והדגיש: בפרט כאן, שלא רק שתורמים צדקה, אלא מתנדבים לקנות ספר תורה, שלפי הרבה פוסקים אין כלל מצווה כזו בזמן הזה.

לכן פסק, כי  טוב יעשו הילדים אם במקום לכתוב ספר תורה, יפרעו קודם את המשכנתא של ההורים, ולא יבקשו מהם בחזרה כלום, כי אם יש להם כסף הרי זה חובתם לעשות כן – והקב”ה יותר חפץ שיעזרו להורים מאשר שיקנו ספר תורה, 

סופו המופלא של המעשה היה – כפי שהתפרסם בקו ‘שיח יצחק’ על ידי נכדו הרג”י זילברשטיין – הרב חיים מלין, כי בני הזוג אכן קיבלו על עצמם לקיים את הפסק ולהחזיר את המשכנתא של ההורים.

המשכנתא עמדה על החזר חודשי בסך 1,300 שקלים לחודש, ובנוסף היה החזר של 800 ש”ח לאחד מהגמ”חים הגדולים, בסך הכל 2,100 שקלים לחודש.

“והנה מיד באותו חודש שבני הזוג הודיעו להורי האשה שהחליטו שמחזירים את החובות, עוד בטרם ירד התשלום, הם קיבלו העלאה במשכורת של פי אחד וחצי מהסכום הזה”. כלומר, הם קיבלו העלאה במשכורת של כ-3,000 שקלים.

“וראו בחוש כי הנוטל עצה מן הזקנים לא רק שאינו נכשל, אלא שמרוויח הרבה יותר, ויהי הדבר לאות ופלא!”

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות