גלנט לח”כים: אין פגיעה בכשירות הצבא, אך המצב עלול להחריף
ועדת החוץ והביטחון, בראשות ח”כ יולי אדלשטיין, קיימה היום (שני) דיון מדיני-ביטחוני חסוי בבסיס הקריה בת”א, בהשתתפות שר הביטחון יואב גלנט – ונציגי צה”ל: ראש אגף המבצעים, אלוף עודד בסיוק, ממלא מקום ראש חטיבת תכנון, תת-אלוף יאיר נתנס, ראש חטיבת מחקר, תת-אלוף עמית סער וראש מטה אגף כוח אדם, תת-אלוף יורם כנפו.
הדיון התמקד בסקירה אזורית ובכשירות ומוכנות צה”ל לביצוע משימותיו בשגרה ובחירום.
יו”ר ועדת החוץ והביטחון אמר בפתח הדיון: “בניגוד לכל מיני פרסומים שראיתי בתקשורת על כך שאנחנו לא מכנסים את הוועדה – הוועדה שמעה את דברי הרמטכ”ל גם בדיון הפתוח וגם בדיון הסגור שהתקיים בנושא כשירות ומוכנות צה”ל בוועדה. כעת נשמע את סקירת שר הביטחון ונתרשם כוועדה ממה שקורה בשטח ואני סמוך ובטוח שנמשיך את הפיקוח, כפי שנדרש מאיתנו כדי לעזור לצה”ל ולכוחות הביטחון להיות כשירים ומוכנים ולאזרחי ישראל להיות שקטים”.
שר הביטחון בירך על הגעת רבים מחברי הוועדה. לאחר מכן היה הדיון החסוי ולהלן נקודות עיקריות מדברי שר הביטחון, אשר ניתן לפרסם:
שר הביטחון סקר את הזירות השונות מולם פועלים צה”ל ומערכת הביטחון. השר אמר כי אוייבי ישראל מנתחים ולומדים את האירועים הפנימיים בישראל וסוברים, בטעות, כי יש להם אפשרות לנצל את מה שהם תופסים כחולשה של מדינת ישראל.
השר התייחס בהרחבה לכשירות ולכידות צה”ל ואמר כי צה”ל כשיר לביצוע משימותיו. לדבריו, הפגיעה בכשירות היא מתוחמת, אבל יש אפשרות לפגיעה בכשירות בטווח הארוך.
מרכיבים רבים של החוסן הלאומי נמצאים במצב של שינוי לא חיובי, והפגיעה בחוסן הלאומי יכולה להביא לפגיעה בביטחון הלאומי.
הדיון בוועדת חוץ וביטחון הסתיים לאחר כשלוש שעות.
לפי דיווח ב’כאן חדשות’, גורמים שנכחו בדיון הגדירו אותו ״סוער״. לדברי גורם המעורה בפרטי הדיון, הוא “התנהל כמו ׳גנון׳. כל חבר כנסת חדש ונמרץ רצה להעיר ולהתקוטט”.
ראש חטיבת המחקר באגף המודיעין תא”ל עמית סער, אמר בדיון כי “האויבים מסתכלים על המשבר מקרוב, הם רואים בזה תחילת ההתפוררות הישראלית”.
בכירי צה״ל אמרו לחברי הוועדה: “האויבים רואים במצב הנוכחי בישראל הזדמנות ושעת כושר לתקוף את ישראל”.
בנוגע למתיחות בצפון, אמר שר הביטחון: “חיזבאללה מחזיק בדעה שיש לו מרחב תמרון יותר גדול מתחת לרף ההסלמה”.
שר הביטחון ביקר את הסכם הגז שנחתם על ידי יאיר לפיד בממשלה הקודמת: “חיזבאללה רואים היום התגברות של האומץ בדחיקת הגבולות של ישראל. להערכתי זה מושפע גם משומר חומות והתעצמות של חמאס, וגם מהסכם הגז שפתח להם את התיאבון”.
גורמי צבא התייחסו ואמרו: “מה שקורה בגז זה סימפטום. האם זה הוסיף לביטחון העצמי? כן. האם זה המקור? לא בטוח. רואים את המקור בשנות 2018-2020. האירוע נבנה על ידי חיזבאללה בעקבות שורה של אירועים שלנו מולם”.
בדיון התגלעה מחלוקת לגבי הגדרת היעדרות אנשי המילואים. ח״כ גדי אייזנקוט אמר: “זו לא סרבנות, אלא הפסקת התנדבות”.
נציגי צה״ל הסבירו לחברי הוועדה כי הם מקיימים שיח עם אנשי המילואים שהצהירו שיפסיקו את ההתנדבות במילואים, על מנת לשכנע אותם שלא לממש את ההצהרות שלהם.
שר הביטחון גלנט ובכירי צה״ל הטיחו בחברי הכנסת והשרים שתקפו את אנשי המילואים: ״האמירות שמזלזלות באנשי המילואים עושות אפקט הפוך״.
הח”כיות טלי גוטליב וסון הר מלך מהקואליציה תקפו את אלוף עודד בסקיוק, ראש אגף מבצעים: “הגישה של צה”ל כלפי הסרבנים מוטעית”.
חלק מחברי הכנסת מהאופוזיציה קראו לגלנט: “שר הביטחון – אתה מנסה למזער את הנזקים שנגרמו, להציג תמונה ורודה יותר”.
ח”כ מרב מיכאלי אמרה לגלנט: “אתה ממזער את הפגיעה – גם מול ארה”ב וגם מול הצבא”.
גלנט השיב: “מה לגבי חוסר האחריות שלך לגנות סרבנות?”
מיכאלי השיבה בדומה לאיזנקוט: “זו לא סרבנות”.
גלנט הדגיש כי היחסים הביטחוניים בין ישראל לארה”ב איתנים מאי פעם.
תגובות
אין תגובות