רק לאלפיון העליון? מה אתם יודעים על השקעות אלטרנטיביות?
רוב המשקיעים מן השורה, מרכיבים את עיקר תיק ההשקעות שלהם ממניות, אג”ח ומזומנים. עם זאת, קיים תחום השקעות נוסף שצמח באופן משמעותי במהלך השנים האחרונות, והוא תחום ההשקעות האלטרנטיביות.
מה הן השקעות אלטרנטיביות?
השקעה אלטרנטיבית היא השקעה באמצעות קרנות ייעודיות בתחומים שאינם ניתנים למסחר בבורסה. לדוגמא: הון פרטי (פרייבט אקוויטי), קרנות נדל”ן, תשתיות, הון סיכון, קרנות גידור, סחורות, פריטי אספנות ועוד.
אם שם המשחק בכל הנוגע לניהול תיק השקעות הוא פיזור סיכונים, אז השקעות אלטרנטיביות יכולות לספק מענה הולם. הנכסים שבהם משקיעות קרנות אלטרנטיביות נוהגים פעמים רבות בצורה אחרת מניירות הערך המסורתיים – וכשהשוק יורד, ייתכן שהן דווקא יעלו.
סוגי ההשקעות האלטרנטיביות
קרנות פרייבט אקוויטי: קרנות הון פרטיות השואפות לרכוש נתחי שליטה בחברות פרטיות וציבוריות על מנת לבנות מחדש את החברות כדי להאיץ את הצמיחה שלהן. הקרנות מרוויחות ככל שהן מוכרות את חלקן לאחר ההשבחה.
קרנות גידור: קרנות גידור משקיעות את כספי המשקיעים בהן במגוון נכסים, לרבות ניירות ערך הנסחרים בבורסה, מטבעות ונגזרים. לעתים קרובות הן עושות שימוש באסטרטגיות השקעה פחות מסורתיות כמו מינוף ומכירה בחסר.
קרנות חוב: קרנות אלה משתמשות בהון שנצבר בקרן כדי לתת אשראי לחברות ופעילות עסקית, במטרה ליהנות מרווחי הריבית. רבות מהקרנות הללו מכוונות למימון פעילות נדל”ן מסחרי.
קרנות נדל”ן: קרנות המתמקדות בהשקעות נדל”ן גדולות ו/או בנדל”ן מניב. קרנות אלה נקראות קרנות ריט (REIT) והן משקיעות ברכישה, השבחה ומכירה של מקבצי מגורים, בתים פרטיים או נדל”ן מסחרי.
קרנות הון סיכון: קרנות הון סיכון מספקות גב פיננסי לחברות סטארט-אפ מבטיחות בתמורה להון מניות (“Equity”). הן עשויות להישאר מושקעות בחברה מסוימת לפרק זמן ארוך יותר מקרן הון פרטית.
קרנות מימון תשתיות: קרנות המאגדות כספי משקיעים כדי לממן פרויקטים לאומיים כמו הקמת מחלפים, שיקום מערכות ביוב ומים, התקנת תשתית סלולרית וכן הלאה. מכיוון שפרויקטים כאלה הם יקרים במיוחד, ממשלות משתפות פעולה עם המגזר הפרטי כדי לממן את הוצאתם אל הפועל.
סחורות: גם השקעה ישירה בסחורות נחשבת להשקעה אלטרנטיבית – נפט, זהב, חיטה וכדומה.
השקעות אלטרנטיביות – שהופכות למיינסטרים
לפי נתונים שפירסמה בתחילת 2023 חברת המחקר והייעוץ Preqin, בסופה של שנת 2021 נפח שוק ההשקעות האלטרנטיביות הגלובלי עמד על 12 טריליון דולר. לפי אותו מחקר, ההשקעה הגדולה ביותר בתחום התרחשה בתחום קרנות הפרייבט אקוויטי. Preqin צופה צמיחה לשווי נכסים של 23 טריליון דולר בשוק ההשקעות האלטרנטיביות עד 2026.
כפי שצוין, יש משקיעים הנמשכים לתחום מכיוון שפעמים רבות הוא עשוי לשמש כאמצעי גידור מפני כיוון השוק, ומסייע בגיוון הנכסים והפיזור הגיאוגרפי והגיאופוליטי בתיק. כך, טלטלות כלכליות שמשפיעות על תחום אחד, ייתכן שיפסחו על תחום אחר. בנוסף, מכיוון שקרנות אלה עוסקות בתחומים שנחשבים מסוכנים (יותר (חוב, נדל”ן, חברות צמיחה) – פוטנציאל הרווח בהן נחשב גדול יותר, אך בנסיבות מסוימות גם הסיכוי להפסד.
אבל יש גם חסרונות. אחד הבולטים שבהם הוא הנגישות של המשקיע מן השורה להשקעות הללו. קרנות רבות דורשות סכום מינימום גבוה יחסית לצורך ביצוע השקעה ראשונית, ועל פי רוב ההשקעה בהן מיועדת רק למשקיעים כשירים.
בשנים האחרונות אנו עדים לשינוי מסוים בתחום הקרנות האלטרנטיביות והניסיון להנגיש קרנות אלה לציבור הרחב. לאור הביקוש העולה, קיימות קרנות שהחליטו לפרסם תשקיפים ולמעשה להיפתח לציבור הרחב. כך למשל, בישראל לאחרונה הושק מוצר חדש בשם קרן גידור בנאמנות, אשר יופץ לציבור על ידי הבנקים באמצעות מערכי היעוץ בדומה לקרן נאמנות רגילה. ייתכן מאוד שקרנות אלו יהוו בהמשך חלק מתיק השקעות של הציבור, בכפוף כמובן למאפייני הלקוח, מטרותיו וצרכיו.
לסיכום
בשורה התחתונה, תחום ההשקעות האלטרנטיביות נולד, בין השאר, מתוך הרעב של משקיעים לחפש דרכים מגוונות יותר להשקיע, אך גם במטרה לפזר את הסיכונים בתיק ההשקעות. בגלל מאפייניו הייחודיים והסיכונים הטמונים בו, מומלץ להיעזר בגורם מקצועי בעל רישיון, לפני קבלת החלטת השקעה כלשהי
• אין באמור כדי להוות התחייבות להשאת תשואה ואין באמור משום תחליף לשיווק השקעות אישי המתחשב בצרכי הלקוח. המידע המוצג הינו חומר מסייע בלבד ואין לראות במידע זה כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בני”ע ו/או בנכסים הפיננסים ו/או הפנסיוניים המוזכרים בו.
תגובות
אין תגובות