משרד האוצר מפרסם היום (ראשון) את הדוחות הכספיים של מדינת ישראל לשנת 2022 ואת שווי הקרקעות שבבעלות המדינה.
לראשונה כוללים הדוחות הכספיים את אומדן שווי קרקעות המדינה, ואיחוד נתוני הקרן לאזרחי ישראל ו-55 תאגידים סטטוטוריים. בנוסף כוללים הדוחות נתונים מפורטים אודות תכניות הממשלה בתחום הדיור.
במסגרת הדו”חות הכספיים של המדינה לשנת 2022 עולה, כי על פי הערכת האוצר שווי הקרקעות האלה מסתכם ב-1.1 טריליון שקל. שווי הנכסים הכולל של המדינה, אגב, מוערך על ידי האוצר בכ-2 טריליון שקל.
הדוחות הכספיים המאוחדים של מדינת ישראל מספקים לממשלה, לכנסת ולציבור הרחב את תמונת המצב המלאה והמקיפה ביותר אודות פעילותה הכספית של הממשלה, נכסיה והתחייבויותיה ודיווח מפורט על ביצוע התקציב לשנת 2022.
מטרת הדוחות הכספיים היא לשקף באופן נאות ומהימן את המצב הכספי והביצוע הכספי של הממשלה בכללותה, לרבות מצבן של החברות הממשלתיות והתאגידים הסטטוטוריים.
הדוחות הכספיים של מדינת ישראל לשנת 2022 מאחדים למעלה מ-200 משרדי ממשלה, רשויות מדינה, חברות ממשלתיות ותאגידים סטטוטוריים, לרבות הקרן לאזרחי ישראל. הדוחות ערוכים לפי כללי חשבונאות מקובלים, ומבוססים על התקינה החשבונאית הממשלתית.
נכסים והתחייבויות
בהתאם לנתוני הדוחות הכספיים המאוחדים, היקף הנכסים של מדינת ישראל לסוף שנת 2022 הסתכם לסך של 2,009 מיליארד ש”ח. לראשונה, נתונים אלה כוללים את ערך קרקעות המדינה בגובה של כ-1,166 מיליארד ש”ח.
היקף התחייבויות המדינה לסוף שנת 2022 הסתכם לסך של 3,259 מיליארד ש”ח. הסכום כולל את התחייבויות המוסד לביטוח לאומי כלפי מבוטחים בסך של כ-982 מיליארד ש”ח, התחייבות להטבה בגין סיום יחסי עובד מעביד בסך של כ-822 מיליארד ש”ח והתחייבות נוספות בסך של כ-1,119 מיליארד ש”ח.
אינפלציה וגרעון
שנת 2022 התאפיינה בעלייה בסביבת האינפלציה כתוצאה ממגוון של אירועים – ביקוש גובר למוצרים ושירותים לאור היציאה ממשבר הקורונה וההתאוששות הכלכלה העולמית ועלייה חדה במחירי הסחורות, התובלה הבינלאומית והאנרגיה בצל פלישת רוסיה לאוקראינה בחודש פברואר 2022. מדינת ישראל הושפעה מהעלייה בסביבת האינפלציה הגלובלית – האינפלציה בישראל חצתה את תחום היעד שקבע בנק ישראל, והגיעה לרמה של 5.3% בסוף שנת 2022. עם זאת, ישראל שמרה על רמה נמוכה באופן יחסי של שיעור האינפלציה בהשוואה למרבית המדינות המפותחות, בין היתר בזכות יציבות יחסית במחירי האנרגיה והחוזק היחסי של המטבע המקומי.
בשנת 2022, יעד הגירעון של הממשלה, כפי שנקבע בחוק, עמד על כ- 3.5% מהתוצר, תוך אפשרות להגדלת הגירעון בשיעור נוסף של עד 0.4% מהתוצר עבור הוצאות הנדרשות לשם התמודדות עם משבר הקורונה. לעומת יעד הגירעון שנקבע, בשנת 2022 סיימה הממשלה את פעילותה בעודף תקציבי של כ- 9.9 מיליארד ש”ח שהם כ- 0.6% תוצר, לראשונה מאז 1987.
הפרקים המיוחדים בדוחות
הדוחות הכספיים לשנת 2022 כוללים גילויים ופרקים מיוחדים, בין היתר, אודות הנושאים הבאים:
1. אומדן שווי קרקעות המדינה: לראשונה, הדוחות הכספיים כוללים יתרות מאזניות בגובה אומדן ערך קרקעות המדינה המסתכם לסך של 1,166 מיליארד ש”ח. עד כה, אומדני ערך הקרקעות הוצגו במסגרת ביאור בלבד ללא השפעה על הדוחות הכספיים.
הצגה אומדני ערך הקרקעות מתאפשרת תודות לעבודת מטה בין משרדית בהובלת החשב הכללי יחד עם רשות מקרקעי ישראל והשמאי הממשלתי במשרד המשפטים. במהלך עבודת המטה בוצעו טיוב נתוני הקרקעות, שיפור האומדנים, עדכון מערכות המחשוב התומכות וגיבוש מתודולוגיה מתאימה להצגה חשבונאית של הנתונים.
2. תכניות הממשלה בתחום הדיור: הדוחות הכספיים כוללים פרק מקיף אודות תכניות הממשלה בתחום הדיור, ובכלל זה צעדי הממשלה בתחום התכנון, פיתוח, שיווק, שכירות ארוכת טווח, דירה בהנחה ועוד. מטרת הפרק היא לשקף לציבור הרחב את צעדי הממשלה בתחום זה בצורה בהירה ורלוונטית יותר. בהתאם לנתונים המפורטים בדוחות, בשנת 2022 שווקו למגורים כ-66 אלף יחידות דיור.
תכנית ‘מחיר מטרה’ הביאה עד כה לאובדן הכנסות של כ-6 מיליארד שקל.
3. פיתוח תשתיות: הדוחות הכספיים כוללים פרק במסגרתו מפורטות השקעות הממשלה בפרויקטים בשיתוף המגזר הפרטי. פרויקטים אלו מביאים לתנופה בפיתוח התשתיות במדינת ישראל בהיקף של עשרות מיליארדי שקלים. הפרויקטים המפורטים בדוחות הם בתחום התחבורה, המים, האנרגיה והבינוי בהיקף של כ-37 מיליארדי ש”ח (עלות מופחתת).
4. דיווח בנושא אקלים וקיימות: במסגרת הדוחות הכספיים, ובהמשך לדיווח שפורסם לראשונה בדוחות אשתקד, בוצע עדכון נרחב לדיווח בנושא אקלים וקיימות. הדוחות השנה כוללים מידע מפורט על נושאים עיקריים בתחומים אקלים קיימות וסביבה כגון: פליטות גזי חממה, שינויי אקלים, משק המים, היבטי חברה וסביבה ונושאים נוספים.
5. תאגידים סטטוטוריים: במסגרת הדוחות התווסף פרק חדש אודות נתוני 55 תאגידים סטטוטוריים שאוחדו לדוחות הכספיים של המדינה. בפרק זה מפורטים תיאור הפעילות המתבצעת בתחום, איחוד הנתונים הכספיים של התאגידים לפי תחומי פעולה, נתונים לגבי המגמות והשינויים שחלו בדוחות 2022 ומידע נוסף לגבי התאגידים. העבודה שנעשתה בתחום זה יחד עם התאגידים הסטטוטוריים ומבקריהם החיצוניים מובילה לשיפור הדיווח הכספי בכלל ואת הדיווח הכספי כפי שמאוחד בדוחות אלו, הן מבחינת אחידות ושקיפות הדיווח והן הרלוונטיות שלו.
6. הקרן לאזרחי ישראל: הדוחות הכספיים כוללים לראשונה את נתוני הקרן לאזרחי ישראל, שהוקמה במטרה לנהל את הכנסות המדינה מהיטל על רווחי הגז והנפט. יתרת הקרן לאזרחי ישראל אשר הוקמה ביוני 2022, עומדת נכון ליום 31 בדצמבר 2022 על סך של כ- 2,174 מיליוני ש”ח.
7. החבות האקטוארית בגין הפנסיה התקציבית: בדוחות הכספיים השנה מובאים כגילוי אומדנים חזויים של העלות האקטוארית החזויה של עלות הפנסיה התקציבית. אומדן החבות האקטוארית המלאה לשנת 2022 עומדת על 842 מיליוני ש”ח לעומת 1,022 מיליוני ש”ח אשתקד, כאשר עיקר השינוי נובע בשל העלייה בווקטור הריביות.