לאורך ההיסטוריה הקצרה באופן יחסי שלו, שוק הקריפטו חווה לא מעט עליות וירידות, שאת חלקן ניתן להגדיר בתור משברים של ממש. גם בנקודת הזמן הזו, מצב השוק אינו חיובי במיוחד, ועדיין רבים מאמינים כי יתאושש וימשיך להיות משמעותי.
אמונה זו נובעת מהעבר, ומהיכולת של השוק ושל מטבעות קריפטו להתאושש מנקודות שבר קודמות. התעשייה התמודדה עם אתגרים רבים שאיימו לערער את הלגיטימיות הקיום שלה, ושוק הקריפטו הוכיח את עצמו כעמיד להפליא.
הנה כמה דוגמאות שמייצגות את היציבות של השוק בטווח ארוך.
Mt. Gox: נקודת מפנה בשוק הקריפטו
בשנת 2014, Mt. Gox – אחת מבורסות הביטקוין הגדולות באותה תקופה – סבלה מפריצה מסיבית שהביאה לגניבה של למעלה מ-850,000 BTC, בשווי של כ-473 מיליון דולר (דאז). התקרית הייתה מכה קשה לאמינות השוק כולו, שכן משקיעים רבים סבלו בשל החולשה של אבטחת הנכסים הדיגיטליים והיכולת הרעועה של הבורסה להגן עליהם.
עם זאת, התעשייה הגיבה לפריצה עם התמקדות מחודשת באבטחה ותאימות לרגולציה. בורסות וספקי שירות אחרים הטמיעו פרוטוקולי אבטחה מחמירים יותר, כגון אימות רב-גורמי ואחסון קר, במטרה להגן על כספי המשתמשים. גם ממשלות וגופים רגולטוריים החלו לבחון מקרוב את התעשייה, מה שהוביל להגברת הפיקוח והביקורת.
שיגעון ICO והשלכותיו
בשנים 2017 ו-2018, שוק הקריפטו חווה פריחה מסיבית בהנפקות מטבעות ראשוניות (ICOs), שיטת גיוס כספים במסגרתה חברות מנפיקות אסימונים חדשים למשקיעים, בתמורה למטבעות קריפטוגרפיים כמו ביטקוין. למרבה הצער, שיגעון ה-ICO הפך במהירות לבועה, כאשר פרויקטים רבים לא הצליחו לעמוד בהבטחות ומשקיעים הפסידו סכומי כסף ניכרים.
השלכות המשבר הזה הובילו להגברת הביקורת הרגולטורית, במיוחד בארצות הברית ובסין, שם הרשויות פצחו בהנפקות של ניירות ערך לא רשומים. אנשים רבים מתחו ביקורת על התגובה, אותה תפסו כהתערבות גסה מדי, אך מנגד אחרים ראו בה צעד הכרחי כדי להגן על המשקיעים, ולהבטיח את בריאות התעשייה לטווח ארוך.
BitMEX והעתיד של נגזרי קריפטו
בשנת 2020, בורסת נגזרי הקריפטו BitMEX עמדה בפני משבר גדול, כאשר הוועדה למסחר בחוזים עתידיים בארה”ב (CFTC) הגישה כתב אישום נגד החברה, בגין הפרת תקנות הלבנת הון ונוספות. התקרית הובילה למשיכה משמעותית של כספים מהפלטפורמה והעלתה שאלות לגבי הסיכונים הרגולטוריים הקשורים למסחר בנגזרים של קריפטו.
למרות זאת, המשבר הדגיש גם את הביקוש הגובר למוצרי נגזרי קריפטו, המאפשרים למשקיעים לגדר את החשיפה שלהם למטבעות קריפטוגרפיים ולהשיג מינוף במסחר שלהם. בעתיד, סביר להניח כי יידרש פיקוח רגולטורי נוסף כדי להבטיח ששימוש במוצרים אלה נעשה בצורה אחראית, ואינם מהווים סיכונים מערכתיים למערכת הפיננסית הרחבה יותר.
עתיד שוק הקריפטו
במשך השנים, השוק הסתגל לתנאים המשתנים וללחצים רגולטוריים, וגם במצבו הנוכחי ממשיך למשוך משקיעים חדשים שמניעים את הצמיחה וההתפתחות של התעשייה. בהמשך הדרך, אבטחת קריפטו תמשיך להיות מוקד עניין מהותי, כמו גם רגולציה וחדשנות בתחום.