הישג חסר תקדים: תבוטל הגבלת הבניה של 14 מ”ר על מרפסות סוכה

על פי סיכום שהושג בין יו"ר ועדת הפנים ח"כ יעקב אשר למטה התכנון הלאומי: ועדות מקומיות יורשו להנפיק היתר למרפסות סוכה פתוחות מעבר לזכויות הבניין - וללא הגבלת שטח, כל עוד היא איננה חורגת מקווי הבניין • מינהל התכנון יבהיר זאת לוועדות המקומיות בתוך חודשיים 
אריה ריבקינד
ט"ז אייר התשפ"ג / 07.05.2023 17:27

מהפכה היסטורית: ההיתר למרפסות סוכה לא יוגבל עוד ל-14 מ”ר, כפי שהיה בעבר, ושטחו לא ייגרע בגלל מרפסות ושטחי שירות מקורים שחושבו בזכויות הבניין.  כך הודיע יו”ר מטה התכנון הלאומי נתן אלנתן ליו”ר ועדת הפנים ח”כ יעקב אשר.

ההילולא: זה כל מה שאתם צריכים לדעת לפני הנסיעה למירון

קשה להפריז במשמעות ההחלטה הדרמטית: השינוי יסלול סוף סוף את דרכו של ציבור שומרי המצוות למגורים בכל בניין, בכל שכונה ובכל עיר בישראל. בנוסף, החלטה זו תשים סוף לתופעה המבישה של מרפסות סוכה קטנות וצרות שאינן ראויות לשמן, שכן ההחלטה כוללת מתן אפשרות לבניית מרפסות גדולות, כל עוד הן אינן חורגות מקו הבניין.

על פי הסיכום שנחשף בדיוני חוק ההסדרים בוועדת הפנים של הכנסת, מינהל התכנון יבהיר לכלל הוועדות המקומיות בארץ, כי כל עוד מדובר במרפסת פתוחה לשמים כהגדרת סוכה כהלכתה, תוכל הוועדה המקומית להעניק היתר בניה גם מחוץ לזכויות הבניה, כל עוד הבית אינו חורג מקווי הבניין.

הדבר עלה בדיוני הוועדה, לאחר שהיו”ר ח”כ יעקב אשר העלה את מצוקת הגבלת שטחן של מרפסות הסוכה הפוגעות בזכות למגורים של ציבור שומרי המצוות במדינת ישראל.

הוא הזכיר, כי במצב הנהוג, בתכניות שאושרו עד לשנת 2010, כל דירה יכולה לקבל עד 14 מ”ר בלבד למרפסת, כשעל פי התקנות שטח זה כולל למרבה האבסורד שטחים מקורים שאינם כשרים כלל לסוכה.

נוהל זה הוביל לכך שציבור דתי מוצא עצמו מודר דה פקטו מהאפשרות לגור בכל בניין שנבנה, תוך מיצוי כלל זכויות הבניה וללא מרפסות כשירות לסוכה.

בשנים האחרונות ביקשו לא מעט מהוועדות המקומיות להקל את הנהלים ולאפשר להן לאשר היתרי בניה למרפסות סוכה מעבר לזכויות, אך הפרשנות המחמירה לא התירה זאת, כך שנותרה רק האפשרות לשינוי תב”ע, הליך מייגע וארוך, שלא תמיד ניתן להביאו לידי גמר.

בעיר ירושלים, למשל, מצויות שכונות שלימות שנבנו ללא מרפסות סוכה, ולמרות שכיום הן מאוכלסות מקצה לקצה בציבור שומר מצוות, לא ניתן לאשר להן בנייה של מרפסות סוכה, כיון שזכויות הבניה נוצלו בהן עד תום.

היו”ר ח”כ אשר דרש להבהיר את התקנות ולאפשר לוועדות המקומיות להתיר בנייתן של מרפסות סוכה, מעבר לזכויות הבניין.

מ”מ ראש העיר ויו”ר הוועדה המקומית לתכנון ובניה בירושלים, אליעזר ראוכברגר, שהעלה את הסוגיה בפני ח”כ אשר וצוות לשכתו אף היה שותף לדיון בוועדה, בירך על הסיכום שהשיג ח”כ אשר ואמר: “זו בשורה גדולה לעיר ירושלים ולתושביה, ציפינו לכך שנים רבות. ההחלטה תביא רווחה גדולה לציבור ענק של שומרי תורה ומצוות”.

לבקשת יו”ר ועדת הפנים ח”כ יעקב אשר, הודיע יו”ר מטה התכנון הלאומי נתן אלנתן, כי בתוך חודשיים תפורסם הבהרה לגבי תקנות חישוב שטחים של משרד הפנים – כך ששטח פתוח לא יחושב כלל ב-14 מ”ר של שטחי מרפסות ושטחי שירות נלווים.

כמן כן הובטח, כי יוקם צוות שיפעל לפתור בעיות שעלולות לעכב את ההטבה בערים מסוימות, כדוגמת מקומות בהם לא הוסדרו קווי בניין. הצוות המקצועי יגבש אף הוא את המלצותיו בתוך חודשיים.

הדפס כתבה

4 תגובות

הוסף תגובה חדשה
    בניית מרפסת לסוכה
    07/05/2023 20:38
    יענה
  1. מה קורה בעיר שהיא מעבר לקו הירוק כגון מעלה אדומים כלולה בחוק זה?

  2. מה השלבים לבניית מרפסת סוכה?!
    08/05/2023 15:38
    אזרח ישראלי
  3. לא הבנתי איך בונים מרפסות סוכה בבניין מגורים?
    אם יבנו מרפסות אחד מעל השני אז היא כבר נחשב למקורה ולא לסוכה.
    אז מה יעשו? יחליטו שרק דייר 1 בכל צד של בניין יוכל להנות? ומה עם שאר הדיירים?! בקיצור, חסר פרטים..

  4. חריגה מקו הבניין
    09/05/2023 09:38
    לג בעומר
  5. רבי שמעון בר יוחאי, שרבים מזהים אותו עם ל”ג בעומר. אותו רשב”י סיפר פעם סיפור:

    “משל לבני אדם שהיו יושבין בספינה. נטל אחד מהן מקדח והתחיל קודח תחתיו. אמרו לו חבריו: מה אתה יושב ועושה? אמר להם: מה אכפת לכם, לא תחתי אני קודח? אמרו לו שהמים עולין ומציפין עלינו את הספינה” (ויקרא רבה, פרשה ד).

    לו היה חי היום, אני לא יודע מה רבי שמעון בר יוחאי היה חושב על הבחירות שאנשים עושים לתועלתן מבלי לחשוב על והנזק שלהן. ממה שאמר לפני כמעט 2,000 שנה אני מעריך שהוא היה מזכיר לנו שהמעשים הפרטיים של כל אחד ואחת מאיתנו לא משפיעים רק עליהם – אלא גם על הסביבה, ועל כל מי שגר עימם; כל ישראל ערבים זה לזה.
    ולעניין חיי אדם!
    קו הבנין – מי שכן יחרוג מקו הבניין יצטרך לשלם מס שבח וכן קנסות מרובים על בנייה שלא כחוק; ומי שלא יבצע את הקונסטרוקציה באישורים של קונסטרוקטור גם יוזמן לדין בעוון של סכנת חיי אדם; ואף שלמות המבנה. מאחר שבשורה התחתונה כתוב ונשמרתם לנפשותיכם מאוד!

  6. מירפסות
    10/05/2023 15:05
    חיים
  7. האים יצטרכו הסכמת וחתימת שכנים?