הטבות מס למוכרי הדירות? זו הצעת החוק שתעשה טוב למשפרי הדיור

ועדת הכספים פנתה בוועדה לנציגי האוצר: האריכו את משך התקופה בהצעת החוק, כך שמשפרי דיור יוכלו למכור את דירתם ולהנות מהטבות במס שבח ומס רכישה לשנה וחצי ולא לשנה בלבד
אריה ריבקינד
ו' אייר התשפ"ג / 27.04.2023 13:30

ועדת הכספים בראשות ח”כ משה גפני, דנה היום (חמישי) בסעיפים מפרק ד’ בחוק ההסדרים – מיסוי בשוק הדיור, העוסקים בשחלוף דירות. הסעיפים מבקשים לקצר את משך התקופה בו תהייה זכאות של משפר דיור המוכר את דירתו הראשונה להנות משיעורים מופחתים של מס רכישה ופטור ממס שבח, החלים על רוכש דירה ראשונה בשל רכישת דירה חלופית – כך שאלה יעמדו על שנה במקום שנתיים כיום.

חוק מיסוי מקרקעין קובע את התקופה שבמהלכה משפרי דיור יכולים להחזיק במקביל בשתי דירות ולהיחשב לבעלי דירה יחידה, בטרם מכרו את דירתם הישנה, לצורך הקלה בשיעור מס הרכישה שהם חבים בו, ופטור ממס שבח.

בדברי ההסבר להצעה מצוין, כי מתן האפשרות ליהנות מהטבות המיסוי לדירה יחידה בזמן החזקה בשתי הדירות לתקופה ממושכת, “מתמרצת את משפרי הדיור להמתין לעליית מחירי הדיור לפני שהם מוכרים את דירתם הישנה, וכי מצב זה מביא למלאי גדול של ‘דירות בהמתנה’, מקטין את היצע הדירות הזמינות בשוק ומביא לעליית מחירי הדירות”.

עוד צוין: “ככלל, משפרי דיור המחזיקים ב’דירה בהמתנה’ מאופיינים בהכנסה גבוהה מאוד למשק בית, שמגיעה בממוצע לפי שניים לערך מההכנסה של משק בית ממוצע בישראל. מכאן שהתקופה הארוכה הקבועה כיום בחוק מיסוי מקרקעין, המאפשרת גם לבעלי דירות המחזיקים בשתי דירות למשך שנתיים ליהנות מהטבות המיסוי המיועדות לבעלי דירה יחידה, מיטיבה עם משקי בית בעלי הכנסות גבוהות ופוגעת בזוגות צעירים המעוניינים לרכוש דירה, עקב ההשפעה השלילית של ‘דירות בהמתנה’ על מחירי הדירות.”

נוכח הדברים, מציינים דברי ההסבר: “במטרה לעודד רוכשי דירות חלופיות להקדים ולמכור את דירותיהם הראשונות”, מוצע לתקן את החוק ולקצר את משך התקופה שבה יכולים רוכשים ליהנות מהקלות המס.

נציגי האוצר ביקשו מהוועדה לאשר את קיצור התקופה מ-24 חודשים ל-12 חודשים. לדבריהם, המטרה העיקרית היא למקד את ההטבה בדירה הראשונה, והדבר השני זה להגדיל את ההיצע.

יו”ר הוועדה ח”כ משה גפני אמר: “יש מצבים שאדם רוצה למכור את הדירה ויש את כל ההוכחות לכך, ולא מצליח ואז יוצא שמטילים עליו מס לא צודק.”

ח”כ גפני הביא ציטוטים של שר האוצר סמוטריץ, בזמן שהיה חבר ועדת כספים, בהתייחסו לטענת האוצר כי המהלך יעלה את המוטיבציה למכור את הדירה “אתם חיים בלהלה לנד”, ציטט ח”כ גפני את סמוטריץ’.

ח”כ אלי דלאל: “אני דווקא מקבל את גישת האוצר. אנחנו רואים פה שמי שיש לו כסף יכול לנצל את זה. אנחנו מסתכלים על אותם משפחות שרוצים לשפר דירה, אז תגבילו את זה שמי שרכש דירה עד 2.5 מיליון, לא יכנס ל-12 חודשים”.

ח”כ ינון אזולאי: “הם בסופו של דבר התחילו ב-12 כדי להגיע איתנו במשא ומתן ל-18, אני רוצה לקבל תמונה מלאה. גם כשאדם קונה דירה מיד שנייה, לפעמים הוא קונה דירה הרוסה שהוא רוצה לעשות הכל מחדש. בשיפוץ אתה יודע איך אתה נכנס ולא איך אתה יוצא, זה יכול לקחת יותר זמן מהמתוכנן. זה תלוי גם באזורי הביקוש. אני בעד לשחרר כמה שיותר דירות לשוק, תעשו את זה על אלה שיש להם 3 דירות”.

ח”כ נעמה לזימי: “אני רוצה להביא את הזווית של הזוגות הצעירים. התהליך הוא ארוך טווח, לא תמיד מוצאים דירה בזמן הכי נכון. פתאום אתה מוצא דירה. אי אפשר לסחוט אנשים שהם לא קבלנים או יזמים, וממש באותו רגע שהם חתמו עם עו”ד להתחיל ישר שיפוצים. במצב הלחוץ של זוגות צעירים שבודקים כל הוצאה, אתה מייצר מנגנון לחץ והם יאלצו למכור את הדירה בזול, ואתה הופך אותם לאלה שבועת הדיור על כתפם”.

ח”כ עאידה תומא סלימאן: “ברגע שאנשים עושים שיפור דיור, אפשר לחשוב על קנייה מקבלן ואנחנו יודעים שהרבה פעמים קבלנים לא עומדים בלוח הזמנים. מי שהולך למכור את הדירה השנייה הם בטח לא בעלי ההון, מי שנפגע מהחלטה כזו אלה זוגות צעירים או מעמד ביניים שמנסה לשפר קצת את התנאים שלו.”

ח”כ עודד פורר: “יש פה תמימות דעים שהתיקון הזה לא במקומו. מבחינת העיתוי אנחנו נמצאים במצב של ריביות גבוהות והיקף משכנתאות יורד. אני מתנגד להצעה של ח”כ דלאל, תמיד שקובעים מספרים השוק מוצא את הדרך ללכת מסביבם. אני חושב שצריך להישאר עם ההסדר הקיים. במשך חמש שנים הורדתם מ-24 ל-18, אז פתאום שוק הדיוק ירד?”

אסף וקלסר מאגף תקציבים, הגיב לחברי הכנסת: “בשורה התחתונה הנתונים מראים שמהטבת המס הזו נהנים העשירונים העליונים. אנחנו חושבים שזה יתרום להורדת מחירי הדיור וישרת בעיקר את מי שאין לו”.

יו”ר הוועדה ח”כ גפני הגיב: “למה כל הזמן שאתם רוצים להגדיל את היצע הדירות אתם לוקחים כסף מהאזרחים? למה אתם אף פעם לא נותנים כסף? אני מכיר מקרים שאנשים במעמד ביניים ומטה לא הצליחו למכור את הדירה, וכאלה יש רבים. בתוך עמנו אנחנו יושבים, אנחנו יודעים שיש מקרים שאנשים לא מצליחים למכור תוך 12 חודש, במיוחד היום”.

בסיכום הדיון הודיע יו”ר הוועדה, ח”כ גפני כי לא תתקיים היום הצבעה.

הוא פנה לנציגי האוצר וביקש מהם להביא הצעת פשרה לקיצור התקופה ל-18 חודשים. “זה יהיה יותר סביר, אם תחליטו שלא אולי נצביע נגד”, סיכם יו”ר הוועדה.

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות