מקולה בעין – למה היא גורמת? ומהן אפשרויות הטיפול?

פגיעה במקולה משמעותה פגיעה אנושה באיכות הראייה ובאיכות החיים • כיצד מתבטאת בעיה של מקולה בעין וכיצד ניתן לטפל בכך בצורה הטובה ביותר?
תוכן שיווקי
ה' אייר התשפ"ג / 26.04.2023 11:06

העין שלנו מורכבת בין היתר ממקולה, אשר ממוקמת במרכז הרשתית ומכילה תאי עצב רבים, שאחראיים בין היתר על תפקודי ראייה גבוהים כגון חדות ראייה, הבחנה בין צבעים ועוד.

פגיעה במקולה משמעותה פגיעה אנושה באיכות הראייה ובאיכות החיים. כיצד מתבטאת בעיה של מקולה בעין וכיצד ניתן לטפל בכך בצורה הטובה ביותר? מיד תבינו.

מקולה בעין – היכן היא ממוקמת ומה תפקידה?

המקולה ממוקמת בחלק האחורי של העין, בדיוק במרכז הרשתית. אזור המקולה אינו גדול וצבעו צהבהב (צבע שנוצר על ידי שכבת פיגמנט), מה שמקנה לו יכולות טבעיות לסינון קרינת קרני השמש, רגע לפני הפגיעה בעצבי הראייה. המקולה מכילה תאיי ראייה רבים ויש כאלו שמתייחסים אליה כאל ה-“4K” של הראייה וזאת מאחר שהיא אמונה בין היתר על חדות הראייה, הפרדה בין עצמים (רזולוציה), צבעים, זיהוי פרצופים ועוד.

מכך ניתן להבין כי כאשר נוצרת פגיעת מקולה בעין, הדבר מתבטא בפגיעה חמורה בראייה, מה שיכול להגיע גם למצב של עיוורון.

אילו מחלות יכולת להיגרם כאשר המקולה בעין נפגעת?

ישנן מחלות שונות שיכולות להיגרם אם מקולה בעין נפגעת, חלקן נובעות על רקע ניווני, אחרות על רקע בעיות משניות שונות:

ניוון רשתית – מחלה זו קרויה גם ניוון מקולרי והיא הגורם מספר אחד לאובדן ראייה נרחב במטופלים מעל גיל 60. המחלה מופיעה על פי רוב עקב ניוון הדרגתי של שכבת הפיגמנט שמגנה על הרשתית מפני קרינה. הפיצוי לניוון הרשתי בא לידי ביטוי בהופעת מה שקרוי “השלב הרטוב”, שכולל שגשוג לא מסודר של תאי דם, בדרך לאובדן חמור של הראייה.

חור מקולרי – קרוי לעיתים רבות גם “חור/קרע ברשתית” והוא מתרחש כאשר זגוגית העין מתבלה לאורך השנים, משנה את צורתה ונפחה, מה שיכול לגרום למצב של היפרדות רשתית ממבנה העין, מה שמוביל לפגיעה חמורה בראייה.

בעיות של כלי דם במקולה – כלי הדם במקולה מיועדים להזין את האזור הזה שעשיר בתאי עצב וקולטני אור וכמו כן, לפנות פסולת מטבולית על מנת שלא תצטבר ותרעיל את המקום. בעיות מקולה בעין על בסיס כלי דם נחלקות לחסימות עורקיות וורידיות. החסימות העורקיות מתרחשות עקב היווצרות קרישי דם במקום או נדידה של קריש דם ממקום מרוחק יותר ואילו החסימות הוורידיות באות לידי ביטוי בהיווצרות בצקות. חסימות ורידיות אינן נובעות מקרישי דם כי אם אלא מסיבות אחרות כגון סוכרת שאינה מאוזנת, לאחר ניתוחי קטרקט ועוד.

בנוסף, קיימת מחלה תורשתית שפוגעת במקולה ושמה רטיניטיס פיגמנטוזה. מלבד היותה מחלה גנטית, מדובר במצב בו נפגע לא רק אזור המקולה אלא גם תאי עצב שאחראיים על הראייה ההיקפית, כך שהפגיעה בראייה הינה משולבת.

כיצד ניתן לטפל במחלות מקולה בעין?

מחלות מקולה בעין מטופלות על ידי הרפואה הקונבנציונלית באמצעים רבים הכוללים שימוש בתרופות, זריקות וניתוחים. מדובר בטיפולים מתקדמים ביותר שיכולים להשפיע לטובה על מצב העין ותפקודי הראייה.

מעבר לזאת, רצוי לשלב גם טיפולי רפואה סינית למחלות עיניים עם שאר הטיפולים הרפואיים שמקבלים. הרפואה הסינית למחלות עיניים ידועה ביכולתה לסייע במניעת התדרדרות התסמינים, ייצוב המצב ושיקום הדרגתי של העין תוך קיצור משך הזמן עד להטבה.

הרפואה הסינית למחלות עיניים משתמשת בדיקור סיני, צמחי מרפא, עקרונות תזונתיים ועוד, על מנת להביא את הפיזיולוגיה של המטופל לאיזון מלא, כולל תמיכה בפן הנפשי שכה חשוב להצלחת הטיפול. כל הטיפול במחלות מקולה בעין ובמחלות עיניים נוספות נשען על תהליכי אבחון עתיקים של הרפואה הסינית, תוך התייחסות לתוצאות הבדיקות והממצאים של הבדיקות הרפואיות שביצע המטופל. כל זאת ללא תופעות לוואי ובהתאמה אישית לכל גיל ומצב רפואי.

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות