פרוש: יותר מ-200 אלף יוכלו לעלות למירון ביום הילולת הרשב”י

ישראל יוספי
|
כ"ה ניסן התשפ"ג / 16.04.2023 14:32
הכשרת דרכי גישה חדשות, בניית מתחם ההילולא המורחב, הגדלת מספר החוגגים ושמירת המסורת של מירון: השר מאיר פרוש, הפרויקטור יוסי דייטש וניצב שוקי תחאוכה הציגו את מתווה הילולת הרשב”י • “את כל מתחם ההר יאבטחו מאות סדרנים חרדים” • אלה עיקרי המתווה של תשפ”ג
עיקרי המתווה:

-הגדלת מספר העולים למירון
-מתחם הילולא בגודל 110 דונם
-ההדלקה המסורתית על גג הציון
-התכנסות גם בבני עקיבא
-מאות סדרנים מהמגזר החרדי ישמרו על הסדר
-מהפכה בטיחותית בכל חלקי ההר
-הכפלה וסלילת דרך בורמה
-הרחבת דרך המהדרין ל-6 מטר והכשרתו לכהנים
-6 מתחמי התקהלות סמוך למתחם הציון

שר ירושלים ומסורת ישראל, מאיר פרוש, פרויקטור ההילולא, יוסי דייטש, ומפקד מחוז צפון במשטרת ישראל, ניצב שועאע (שוקי) תחאוכה, הציגו היום (ראשון) במסיבת עיתונאים במירון, את מתווה הילולת הרשב”י תשפ”ג במירון.

הגדלת מספר העולים

במסגרת המתווה, ולאור העבודות הנרחבות להכשרת דרכי גישה וחירום מרווחות וההתקדמות המשמעותית בהכשרת “מתחם ההילולא” המורחב בהיקף של כ-110 דונם, צפוי השנה מספר השוהים בו זמנית ברחבי ההר לעלות משמעותית מהשנה הקודמת.

מה גרם לרבבות תיירים להגיע לטייל בירושלים בימי חג הפסח?

מספר העולים המדויק ייקבע לאחר השלמת העבודות והערכה הנדסית מעודכנת.

בתיאום עם משרד התחבורה, הוחלט להעלות את זמן השהייה לכל חוגג, בכדי לאפשר לכל עולה לשהות זמן משמעותי במקום הקדוש ולקחת חלק בהילולא, תוך הסברה על חובת הערבות ההדדית ועין טובה, והצורך לאפשר גם לאחרים את הזכות לעלות למירון ולהשתתף בהילולא, שתלוי בהבנה משותפת והימנעות משהייה ממושכת מידי במירון.

מתחם ההילולא המורחב

במהלך מסיבת העיתונאים נחשף “מתחם ההילולא” המורחב (מתחם 89), שיהיה מוקד העלייה המרכזי בל”ג בעומר. המתחם בגודל 110 דונם כולל 50 דונם חדשים של חניונים לתחבורה, ועוד 60 דונם של שטחי התקהלות.

במתחם יוקמו שטחי כינוס לאירועים, שבכל אחד מהם יוכלו להתכנס אלפי אנשים, עם טריבונות בטוחות ומקומות ישיבה. המתחם כולל בנוסף שטח חדיש ומרווח למנהג החלאק’ה, שטח לחלוקת מזון ושתיה כמנהג ‘ח”י רוטל’, רחבת ריקודים גדולה עם מוזיקה שתפעל לאורך כל ההילולא כמסורת במירון בכל השנים, ואוהל עם מקומות ישיבה לתפילה ולימוד.

בנוסף, במתחם ההילולא יוקצה שטח למעמד זיכרון ל-45 הנספים ז”ל באסון מירון לפני שנתיים, שם תיערך סעודת יום השנה בהשתתפות מאות מבני המשפחות, ויתקיים מעמד אזכרה לעילוי נשמת הנספים עם שירי חיזוק ותפילה.

מתחם ההילולא המורחב צפוי לשמש גם להדלקות של גדולי האדמו”רים, הרבנים וראשי הקהילות, ולצורך כך הוקצו שטחים מרווחים להדלקות והריקודים במתחם לאורך כל שעות היממה.

מתחם בני עקיבא

בהתאם להמלצות ועדת החקירה, גם מתחם בני עקיבא ייפתח השנה מחדש לשימוש העולים, ויוקצה לכינוסי קהילות. כחלק מהמתווה, הכניסה לבעלי כרטיסים לאירועים במקום בלבד.

ומה עם מתחם הציון?

מתחם הציון יפעל במתווה מיוחד, יכלול מאות סדרנים מתוך המגזר החרדי, בכל רגע נתון, שיאבטחו את כל המעברים, ויבטיחו בכל רגע נתון את שמירת הסדר והעמידה בתנאי הבטיחות. השוהים במקום יתבקשו על שמירה והתחשבות אחד מהשני בכדי למנוע מראש הגעה למצבי דוחק.

במטרה לשמר את המסורת המירונית, יוקצו שטחים בסמוך לציון לתפילה וריקודים, במקום החצר הצמודה לכניסה שתוקדש לאפשר כניסה בטוחה למערה. ב’חצר רבי אליעזר’ (מתחם ההדלקה של תולדות אהרן בעבר) תופעל תזמורת לכל יממת ההילולא, במסורת בעלי המנגנים שהייתה נהוגה בחצר המערה בכל השנים.

ב’חצר הלל’ (מתחם ההדלקה של תולדות אברהם יצחק בעבר) יוקם אוהל רחב ידיים, ממוזג ומרוהט, לתפילה ולימוד, עם מקומות ישיבה, בקרבת מקום לציון הקדוש. בסמוך יוקמו גם שני מתחמים לטובת מנהג החלאק’ה, וכן יוקמו במקום מתחמים ואוהלים גדולים לציבור הנשים.

ההדלקה המסורתית והיחידה על גג הציון תיערך על ידי האדמו”ר מבאיאן, שימשיך במסורת אבותיו. מתחם ההדלקה יתחלק לשני מפלסים שיוכלו להכיל אלפי אנשים.

השקעה רבה הוקדשה במסגרת המתווה להבטחת בטיחות העולים לציון, למימוש המלצות ועדת החקירה ושיפורים אף מעבר לכך. עובדות אלו מאפשרות את הגדלת מספר העולים, אך מפאת קוצר הזמן העבודות להכשרה רוחבית של ההר יימשכו גם לקראת השנים הבאות, אז מכסת העולים צפויה לגדול אף יותר.

דרך בורמה ודרך הכהנים

במסגרת העבודות, דרך בורמה, שמקיפה את מירון מכיוון המושב, נסללה מחדש ורוחבה הוכפל, וכעת יתאפשר מעבר בטוח לכלי רכב מאושרים משני הצדדים, לקראת הפיכת הדרך לדו סטרית באופן מלא בשנה הבאה.

כביש החירום, שישמש בשגרה את העולים רגלית בדרך מהדרין, הורחב פי שלוש ועומד כעת על 6 מטרים, ויאפשר בעת הצורך תנועת כלי רכב ובשגרה מעבר בטוח למגיעים לציון – כולל הפיכת המעבר כולו לדרך כהנים, מה שמבטל את השימוש במעבר המוגבה והמסוכן שהיה במקום עד עתה.

סמוך למתחם הציון הוקמה דרך מעבר נוספת, שתחבר את חצרות הריקודים והתפילות ישירות לדרך מהדרין באמצע העלייה להר, ותקטין את כמות העולים למעלה ההר בדרך המרכזית.

המתווה גובש בחודשים האחרונים במסגרת עשרות פגישות שקיים הפרויקטור יוסי דייטש עם כל הגורמים הרלוונטיים, בראשם משטרת ישראל ומשרד התחבורה, לצד יתר הגורמים הממשלתיים, העירוניים, הציבוריים והפרטיים הקשורים להילולא.

במסגרת האחריות שהוטלה על הפרויקטור החל לפעול מערך דוברות והסברה, שיקדם קמפיין נרחב בכל הציבורים העולים למירון בל”ג בעומר, בכדי ליידע את הקהל בכל פרטי המתווה, הנחיות והבטיחות והמידע על אירועי ההילולא.

הפריוקטור יוסי דייטש

שר ירושלים ומסורת ישראל, מאיר פרוש בישר, כי על פי המתווה יוכלו לעלות למירון ביום ההילולה יותר מ-200 אלף בני אדם – מספר המתקרב למספר העולים בשנים עברו.

“המתווה מביא בשורה של ממש לכל מי שמירון יקר ללבו”, אמר השר פרוש. “לא כל מה שרצינו הצלחנו לבצע השנה. לצערי, במשך כמעט שנתיים מהאסון עסקו פה מעט מאוד בקידום מתווה קבע שיאפשר את קיום ההילולא מידי שנה ושנה בשמחה ובבטחה. בלתי אפשרי בשלושה חודשים, מאז שקיבלנו את המינוי, לשפר הכל, ותאמינו לי שגם מה ששיפרנו במעט זמן הזה, עשינו במאמצים עילאיים”.

מפקד מחוז צפון במשטרת ישראל, ניצב שועאע (שוקי) תחאוכה: “יש לנו שיתוף פעולה מלא, כולנו עם מטרה משותפת להילולא בבטחה ובשמחה. זה לא צריך לבוא אחד על חשבון השני, בעבודה נכונה, שאנחנו מובילים אותה ביחד, זה אכן יקרה. כשיש רצון טוב משני הצדדים, מגבשים פתרונות טובים להכל. אני פונה לבני המגזר החרדי, אנחנו יחד בדבר הזה. בואו נוכיח לכולם שאפשר לפעול ביחד”.

פרויקטור ההילולא, יוסי דייטש: “פעלנו במשך חודשים בכדי להכשיר שטחים שיאפשרו להגדיל את מספר המשתתפים בהילולא, אנחנו נחכה להערכה ההנדסית בסמוך לל”ג בעומר, אבל מדובר ללא ספק בבשורה. מתחם ההילולא, שהוא חלק בלתי נפרד מהמסורת של מירון, יאפשר לנו לראות השנה מירון כמו שהכרנו במשך שנות דור. כעת זה תלוי בנו, הממונים ובכם הציבור, בכדי להבטיח שהשנה הוא רק הקדימון לעוד הרבה שנים שמחות במירון”.

הנה נאומו המלא של השר פרוש:

אני מניח שכולכם ספרתם אמש ספירת העומר, אז אני לא מחדש לכם שהיום עשרה ימים לעומר. מאז שקיבלתי את האחריות על ההילולא, אצלי יש בלוח ספירה נוספת לאחור, כמה ימים לל”ג בעומר. החשבון במקרה הזה פשוט, בעוד 23 יום נציין את הילולת הרשב”י.

כשאני עומד בפניכם כאן היום במעמד הצגת המתווה, אני יכול לומר לכם ביושר שאף יום מאז לא בוזבז, ניצלנו כל יום, כל שעה, כל רגע פנוי, לקדם את מתווה ההילולא. גם בערבי ומוצאי שבתות, גם כשחיתנתי את נכדי בחו”ל, גם בחול המועד, בכל יום עבדנו כדי להגיע ליעד הזה. וגם ב-23 יום שנותרו נעבוד ללא הפסקה למען המטרה הקדושה שהוטלה עלינו.

זה לא סוד שזה לא היה פשוט, היה אפילו שלב שכמעט הגענו למסקנה שזה בלתי אפשרי, אבל ברוך ה’ מי שהיה צריך להתעשת עשה זאת, וזכינו לשיתוף פעולה פורה מרבים מהמעורבים, וגם מי שפחות רצה לעזור בסוף לא יכל לעמוד מנגד, כי בשביל ר’ שמעון עושים הכל.

במתווה שיוסי תיכף יציג לכם, אתם תראו כמה עבודה הושקעה בכל פרט, ועדיין מושקע, בכדי להביא לציבור העולים את המתווה הטוב ביותר שניתן להגיע אליו בסד הזמנים שעומד לרשותנו.

לא הכל עשינו על דעת עצמנו, חלקים במתווה הזה כפופים להמלצות המחייבות של ועדת החקירה, שאומצו על ידי הממשלה, ויחד עם זאת השתדלנו לפעול במסגרת הזו לשמר את המסורת, תוך שמירה מלאה על הבטיחות.

במסגרת המתווה, ולאור העבודות להכשרת שטחי כינוס נוספים, יוכלו לעלות למירון ביום ההילולא למעלה מ-200 אלף איש. זה הרבה-הרבה יותר משנה שעברה, וזה מתקרב למספר העולים בשנים עברו.

זה קורה בין היתר בזכות מתחם ההילולא בגודל 110 דונם, שתיכף ניסע לשם ותוכלו לראות במבט בלתי אמצעי, בו נשמר את המסורת המירונית הנמשכת מזה שונות דור. כל ההדלקות, הח”י רוטל, התפילות, החאלקס, הכל יקרה ממש כאן, כאן במירון.

גם מתחם בני עקיבא יחזור השנה, כבכל השנים שעברו, להיות חלק בלתי נפרד מההילולא, ונקיים בו שורה של אירועים, על בסיס המסורת של חצרות האדמו”רים והקהילות שהיו בעבר במתחם, שהם יצמצמו את העומסים ביתר חלקי ההר.

בהר מירון עצמו נראה שיפור משמעותי בכל הקשור לסדר ודרכי ההגעה. הוכשרו מעברים חדשים ושופצו מעברים קיימים. את כל מתחם ההר יאבטחו מאות סדרנים חרדים שרגישים לאופי ההילולא וישמרו על הסדר ברגישות. מתחמים מרווחים בטוחים יוקמו בסמוך לציון בכדי לאפשר ריקודים, חאלקס, ולימוד ותפילה כמסורת המקום.

ברוך ה’ המתווה שאנחנו מציגים היום לציבור מביא בשורה של ממש לכל מי שמירון יקר לליבו. אבל, אני כשאני עומד כאן היום, אני חייב לומר לציבור העולים בכנות, לא כל מה שרצינו, כשאני אומר רצינו אני מתכוון לאתם ואני, כי אנחנו רוצים אותו דבר, לא כל מה שרצינו, הצלחנו לבצע כאן השנה.

לצערי, במשך כמעט שנתיים מהאסון עסקו פה מעט מאוד בקידום מתווה קבע שיאפשר את קיום ההילולא מידי שנה ושנה בשמחה ובבטחה. בלתי אפשרי בשלושה חודשים, מאז שקיבלנו את המינוי, לשפר הכל, ותאמינו לי שגם מה ששיפרנו במעט זמן הזה, עשינו במאמצים עילאיים.

לכן, אני מיישר מבט ומבקש מכם, עולי מירון היקרים, תנו בנו אימון. זה לא יהיה מושלם, אבל אם אנחנו נעבוד יחד, למען הצלחת מתווה ההילולא השנה, זה יהיה קרוב למושלם, וזה יביא אותנו למתווה מושלם בשנה הבאה, ובשנים שיבואו.

זה לא יהיה מוגזם בכלל להגיד שמה שיקרה השנה במירון ישפיע משמעותית על כיצד תיראה הילולת הרשב”י בשנים הקרובות. בידינו הדבר.

אני מבקש לשוב ולהזכיר, אנחנו לא כאן בחלל ריק. אני ויוסי עומדים כאן היום, אחרי ששילמנו מחיר דמים כבד מנשוא, 45 קדושים וטהורים הסתלקו מאיתנו בחטף באותו יום הילולא שהפך לאבל ויגון, זכרם של הקדושים מלווה אותנו בכל יום, וכואב לנו בכל עת.

האחריות המוטלת כאן על כתפנו כממונים, אך לא פחות מכך על כל אחד ואחד מהציבור, היא כבדה ומחייבת. למען ר’ שמעון אנחנו צריכים להגיע להילולא שמחה ובטוחה, וגם למען קדושי מירון ז”ל. אני מתפלל שנעמוד בכך.

הקדשנו לכך מאמץ רב, החל מהיום הראשון שלי בתפקיד התחלנו לקדם את העבודות לשיפור הבטיחות בהר, בתקציב של קרוב ל-20 מיליון שקל. דרך חירום-בורמה שנסללה, דרך חירום-מהדרין שהורחבה ל-6 מטר והוכשרה הלכתית לשימוש כהנים, שפעם היו עוברים בגשר ברזל מסוכן וצר. וזה רק טעימה. אני מזמין אתכם להסתובב קצת באזור, תראו מדרגות חדשות, שבילים טריים, והעבודות נמשכות, עד לרגע האחרון.

שלא תטעו, זה שאני מתייצב כאן היום ואומר לכם שאני רוצה הילולא שמחה כמסורת מירון בשנים עברו, לא אומר שאפשר לוותר על דרישות הבטיחות. אנחנו מלווים באופן מלא על ידי יועצי הנדסה ובטיחות, ולא נאשר שום תוכנית שלא תבטיח שכל מי שהגיע להילולא, יחזור הביתה שלום, וגם שמח ומרוצה בעז”ה.

כמובן, שלהכל צריך סייעתא דשמיא.

אני רוצה לסיים בכמה תודות.

קודם כל למי שלא נמצא כאן היום, למנכ”ל המשרד שלנו, אסף יזדי. לא הכרתי אותו לפני שהתחלנו לעבוד יחד, אבל מאז שנפגשנו אני רואה כל יום את המסירות שלו למען ההצלחה, גם כאן במירון, וגם במשרד ירושלים ומסורת ישראל. בלי היכולות המקצועיות שלו, ושל כל עובדי המשרד, לא היינו כאן היום. תודה לכם על זה.

תודה גדולה כמובן ליוסי, שאותו אני דווקא כן מכיר אי אלו שנים, ולכן ידעתי ברגע שקיבלתי את האחריות על ההילולא שהוא האיש, עם היכולות, הכישורים והניסיון, להיות הפרויקטור של המבצע הענק הזה. כל מי שפגש את יוסי בחודשים האחרונים, ויש לא מעט כאלו, יעידו מכלי ראשון עד כמה הבחירה הזו מוצדקת ונכונה. לצד יוסי יש כמובן את הצוות שלו, ואנשי ההפקה, שגם להם מגיע תודה.

אחרון חביב הוא ללא ספק הממ”ז שיושב איתנו כאן היום ומהווה חלק בלתי נפרד מההצלחה שאנחנו רואים פה. כשדווח על האפשרות שאני אקבל את האחריות על ההילולא, היו שהזהירו אותי שלא אסתדר עם המשטרה. אני שמח לאכזב את המזהירים, כנראה שעוד לא פגשתם או שמעתם את שוקי. יש לנו מערכת אימון ושיתוף פעולה מלא, שהוכיחה את עצמה עד עכשיו, ובעז”ה תמשיך להוכיח את עצמה הלאה. לצידך אני מודה כמובן לכל הקצינים והשוטרים שלוקחים חלק במשימה המורכבת הזו. בהזדמנות זו נודה גם לשר לביטחון לאומי שמסייע לנו גם בעת הצורך.

רשימת התודות עוד ארוכה, אז אתן אותה בקצרה, כי יש לנו עוד מתווה להציג. ראש הממשלה, מזכיר הממשלה, ומנכ”ל משרד ראש הממשלה – על הסרת הרבה מכשולים מהדרך. יו”ר הכנסת, מזכיר הכנסת, יו”ר הוועדה לביטחון לאומי, יו”ר ועדת הכנסת ויו”ר הקואליציה, משרד המשפטים והעומד בראשו – על קידום החקיקה המהירה. שר הבינוי והשיכון וראש רשות מקרקעי ישראל הרב גולדקנוף – על הסדרת מתחם ההילולא. שר האוצר בצלאל סמוטריץ’ ואגף התקציבים – על הסדרת התקציב. שרת התחבורה רגב וסגנה הרב מקלב – על שיתוף הפעולה בתכנון מתווה התחבורה. אני יכול להמשיך עד הערב, אז אני מתנצל בפני מי שלא הזכרתי וסייע, כי יש רבים כאלו.

אסיים בתודה לכל מי שלקח חלק עד כה בהפקת האירוע הזה, אני יודע שמבחינת זמנים הוא היה קצת מורכב ומאתגר. תודה רבה לכם שטרחתם והגעתם לכאן היום, זה חשוב מאוד ואתם חלק בלתי נפרד ביכולת שלנו להעביר לציבור את המסרים הקריטיים להצלחת המתווה.

נשאר לנו הרבה עבודה, אבל הכי חשוב זה להתפלל לסייעתא דשמיא. זכות התנא האלוקי רבי שמעון בר יוחאי תעמוד לכולכם בעז”ה.