נתניהו: ‘אני לוקח פסק זמן להידברות, לא מוכן לקרוע את העם’

ראש הממשלה: ''מיעוט קיצוני מוכן לקרוע את המדינה לגזרים - נוקט באלימות, מצית אש, מאיים לפגוע בנבחרי ציבור, מלבה מלחמת אחים וקורא לסרבנות שהיא פשע נורא'' • "לוקח פסק זמן להידברות ונותן הזדמנות להידברות אמיתית" • ההסתדרות והשלטון המקומי מפסיקים את השביתה
אריה ריבקינד
ה' ניסן התשפ"ג / 27.03.2023 20:06

ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע הערב (שני) על השעיית חקיקת הרפורמה המשפטית, כדי לנסות להגיע להסכמה רחבה עם האופוזיציה.

ניקיונות לקראת פסח? אלה כללי הבטיחות למערכות הגז הביתי

“לפני 3,000 שנים, כאן בירושלים, התרחש משפט שלמה. שתי נשים באו לפני המלך שלמה, וכל אחת מהן טענה שהיא האמא האמיתית של אותו תינוק. המלך שלמה ציווה להביא חרב, ולבתר את התינוק – לחתוך אותו לשניים. אישה אחת הייתה מוכנה לקרוע את התינוק לשניים, אבל האישה השנייה סרבה בתוקף, והתעקשה שהתינוק יישאר חי ושלם.

גם היום שני הצדדים במחלוקת הלאומית טוענים לאהבת התינוק– לאהבת המדינה שלנו. אני ער למתח העצום שהולך ונצבר בין שני המחנות, בין שני חלקי העם, ואני קשוב לרצונם של אזרחים רבים להפיג את המתח הזה.

אבל יש דבר אחד שאינני מוכן לקבל. יש מיעוט קיצוני שמוכן לקרוע את המדינה שלנו לגזרים. הוא נוקט באלימות, מצית אש, מאיים לפגוע בנבחרי ציבור, מלבה מלחמת אחים, וקורא לסרבנות שהיא פשע נורא.

מדינת ישראל לא יכולה להתקיים בלי צה”ל, וצה”ל לא יכול להתקיים עם סרבנות. סרבנות מצד אחד תוביל לסרבנות מהצד השני. סרבנות זה קץ המדינה שלנו. ולכן אני דורש מראשי זרועות הביטחון ומראשי הצבא להתנגד בתקיפות לתופעת הסרבנות. לא להכיל אותה, לא להבין אותה, לא לקבל אותה – לעצור אותה.

אלה שקוראים לסרבנות, אלה שקוראים לאנרכיה ולאלימות – קורעים במודע את התינוק לגזרים. אבל רוב רובם של אזרחי ישראל משני צידי המתרס אינם רוצים לקרוע את התינוק. הם אינם מוכנים לקרוע את העם לגזרים.

אזרחי ישראל,

אינני מוכן לקרוע את העם לגזרים. במשך שלושה חודשים קראתי פעם אחר פעם להידברות, וגם אמרתי שאהפוך כל אבן כדי להגיע לפתרון. כי אני זוכר, אנחנו זוכרים, שאיננו עומדים מול אויבים. אנחנו עומדים מול אחים.

ואני אומר כאן ועכשיו: אסור שתהיה מלחמת אחים. אנחנו נמצאים בנתיב של התנגשות מסוכנת בחברה הישראלית. אנחנו נמצאים בעיצומו של משבר שמסכן את האחדות הבסיסית בינינו. משבר כזה מחייב את כולנו לפעול באחריות.

אתמול קראתי את מכתבו של בני גנץ, בו הוא מתחייב להיכנס בתום לב להידברות על כלל הסוגיות. אני יודע שיש עוד אנשים שתומכים בגישה זאת. להם אני מושיט את ידי, ואני עושה זאת לאחר שקיבלתי את הסכמתם של רוב חבריי.

כשיש אפשרות למנוע מלחמת אחים בהידברות, אני כראש הממשלה לוקח פסק זמן להידברות. אני נותן הזדמנות אמיתית להידברות אמיתית. אנחנו עומדים על הצורך להביא את התיקונים הנחוצים במערכת המשפט וניתן הזדמנות כדי להשיג הסכמה רחבה. זו מטרה ראויה מאין כמוה.

לכן, מתוך אחריות לאומית, מתוך הרצון למנוע את הקרע בעם, החלטתי להשהות את הקריאה השנייה והשלישית של החוק במושב הזה של הכנסת, כדי לתת זמן לנסות ולהגיע לאותה הסכמה רחבה, לקראת החקיקה במהלך הכנסת הבאה. כך או כך, נביא רפורמה שתחזיר את האיזון שאבד בין הרשויות, תוך שימור, ואני מוסיף ואף חיזוק, של זכויות הפרט.

אני רוצה לפנות מכאן לתומכי המחנה הלאומי: יש לנו את הרוב לעשות זאת לבד בכנסת, עם תמיכה עצומה בעם. רבבות מתומכינו הגיעו הערב לירושלים כדי לתמוך ברפורמה. כדי לומר: צריך שינוי. צריך רפורמה.

אני רוצה להגיד לכם: אני גאה בכם. אתם לא אזרחים סוג ב׳. אני מעריך את זה שיצאתם היום לרחובות הבירה שלנו כדי להשמיע את קולכם הדמוקרטי. את הקול שלכם, שלנו, אף אחד לא ישתיק.

ואני חייב להגיד משהו נוסף: הגעתם בצורה ספונטנית, לא מאורגנת ולא ממומנת, לא בדחיפה תקשורתית, עם כל הלב ועם כל הנשמה. ריגשתם אותי. אני מבקש מכם רק דבר אחד: תמשיכו לנהוג באחריות ואל תיגררו לשום פרובוקציה.

הדרך שלנו צודקת. רוב גדול בציבור מכיר היום בנחיצות של רפורמה דמוקרטית במערכת המשפט. לא ניתן שיגזלו מהעם את הבחירה החופשית שלו. לא נוותר על הדרך שלשמה נבחרנו. אבל כן נעשה ניסיון להשיג הסכמה רחבה.

אזרחי ישראל,

אנחנו חיים בדור של תקומה. ההיסטוריה נותנת לנו הזדמנות יוצאת דופן, הזדמנות שלא הייתה בתולדות העמים, לחזור לארצנו ולבנות את מולדתנו ואת מדינתנו.

בקרוב נציין את חג הפסח, את ימי הזיכרון ואת יום העצמאות.
נסב לשולחן החג – יחד.
נתאבל על נופלינו – יחד.
נחגוג את עצמאותנו – יחד.
ונכיר תודה יחד לנשות ואנשי כוחות הביטחון – שלרגע לא שוכחים את חובתם להגן על כולנו – כל הזמן.

כי לכולנו יש גורל משותף, ולכולנו יש ייעוד משותף – והיעוד הזה הוא להבטיח את נצח ישראל”.

נשיא המדינה יצחק הרצוג הגיב: “עצירת החקיקה היא הדבר הנכון. זו העת להתחיל בהידברות כנה, רצינית ואחראית שתביא בדחיפות להרגעת הרוחות והנמכת הלהבות.

אני קורא לכולם לגלות אחריות. הפגנה ומחאה – מכל צד שהוא – כן. אלימות – בשום אופן לא. אם צד אחד ינצח – המדינה תפסיד. חייבים לשמור עלינו כעם אחד וכמדינה אחת – יהודית ודמוקרטית.

למען אחדותנו ולמען עתיד בנינו ובנותינו – צריך להתחיל לדבר כאן ועכשיו. בית הנשיא, משכנו של העם, פתוח להיות מרחב להידברות וגיבוש הסכמות רחבות ככל האפשר, במטרה לחלץ את מדינת ישראל האהובה שלנו מהמשבר העמוק בו אנו נמצאים. וְנָתַתָּ שָׁלוֹם בָּאָרֶץ, וְשִׂמְחַת עוֹלָם לְיוֹשְׁבֶיהָ”.

השר ישראל כ״ץ אמר בתגובה: “תומך בהחלטת רה״מ בנימין נתניהו לדחות את השלמת החקיקה המשפטית, כדי לאפשר קיום הדברות עם נציגי האופוזיציה לטובת גיבוש וקידום הרפורמה הנדרשת במערכת המשפט. ‏יש לעשות כל מאמץ כדי לקדם את הרפורמה תוך שמירה על אחדותה וחוסנה של מדינת ישראל מול כל האתגרים הגדולים הניצבים בפנינו בתקופה זו”.

יו”ר ועדת החוץ והביטחון, ח”כ יולי אדלשטיין: “כעת, כשעצרנו ופנינו להידברות כנה ואמיתית – תבחן המחאה. מי שישאר ברחובות – מטרתו היא הפלת ממשלת הימין ושום סיסמא או קלישאה לא יוכלו להסתיר זאת. מי שיושיט ידו לאיחוי וקירוב לבבות – מטרתו טהורה ותמימה. האחריות היא עליהם, כעת נדע מי בעד עתיד משותף עם ישראל ומי בעד הרס וחורבן”.

השלטון המקומי ישוב לפעילות מלאה. חיים ביבס, יו”ר מרכז שלטון מקומי: “ראש הממשלה קיבל את ההחלטה הנכונה. עם השהיית החקיקה, זה הזמן לאיחוי הקרעים שנפערו בעם ולהליך הידברות שיביא להסכמות נרחבות. שמירה על אחדות עם ישראל וביטחון מדינת ישראל הם הדבר החשוב ביותר”.

יו”ר ההסתדרות ארנון בר-דוד הכריז, בתגובה לדברי נתניהו, על הפסקת השביתה במשק: “אני מברך את ראש הממשלה על עצירת תהליך החקיקה ועל הבחירה באחדות העם. אני אהיה הראשון לסייע לראש הממשלה נתניהו, בהובלת משא ומתן ליצירת רפורמה אשר תנוסח בהסכמה משותפת בין הצדדים, ותביא לאיחוד הקרעים בעם. אני קורא לכל חבריי בממשלה ובכנסת, משמאל ומימין, השאירו את האגו בצד וראו את טובת העם ואת עתיד החברה הישראלית לנגד עיניכם. במשמרת שלנו מתרחש אירוע, מהגדולים והקשים בתולדות העם, ועל כולנו לגלות אחריות ומנהיגות למען עתיד ילדינו.

“בעקבות הודעת ראש הממשלה אני מודיע כי תופסק השביתה במשק, עליה הכרזתי הבוקר. אני מודה לכל השותפים למהלך: ראשי המשק ונציגי המעסיקים, ראשי הוועדים, העובדות והעובדים, חברי הנהגת ההסתדרות ועובדי ההסתדרות. יחד נחזיר את מדינת ישראל לדרך הנכונה”.

מובילי המאבק הגיבו: “ההודעות של ראש הממשלה ושותפיו הקיצוניים הן הודאה על כוונתם לשוב ולחוקק את חוקי הדיקטטורה במושב הבא, ובכך לפגוע בכלכלה ובביטחון המדינה.

“כל עוד החקיקה תימשך ולא תיגנז אנחנו נהיה ברחובות. זהו עוד ניסיון להחליש את המחאה כדי לחוקק דיקטטורה. כמו שאמרנו מהרגע הראשון, כל עוד החקיקה לא נגנזת ומוסכם שלא תהיה חקיקה חד צדדית, אלא רק בהסכמה רחבה נמשיך במחאה.”

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
    המאמין
    27/03/2023 20:49
    משתמש אנונימי (לא מזוהה)
  1. זו אינה כניעה לשמאל, זה גילוי מנהיגות ואחריות.